Debat

Sygehus-besparelser: Jeg er bekymret for arbejdsmiljøet

Læserbrev: I øjeblikket er medarbejderne på Hospitalsenhed Midt utrygge, og det kan jeg som formand for HK Kommunal MidtVest godt forstå. Når der sker strukturændringer, går det nemlig ofte ud over arbejdsmiljøet.

Først fik medarbejderne ved Hospitalsenhed Midt i Viborg at vide, at der skulle ske besparelser og, at sygehuset i domkirkebyen ville miste flere specialer og dermed rigtigt mange arbejdspladser. En udmelding, der straks satte medarbejderne i alarmberedskab, for hvem ville blive ramt af besparelserne og miste deres job eller måske skulle flytte til et arbejdssted langt væk fra hjemmet.

Det kom imidlertid ikke til at gå så hårdt ud over Regionshospitalet Viborg, idet der i starten af september blev indgået et budgetforlig, der reducerede besparelserne på sygehuset. Men roen kom ikke til at vare længe, idet det i mandags på Region Midtjyllands hjemmeside blev meldt ud, at ledelsen, hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen, skal fratræde deres stillinger i Hospitalsenhed Midt. Samtidig hed det, at årsagen er, at parterne ser forskelligt på den strategiske ledelse og udvikling af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland.

Samtlige medarbejderrepræsentanter i det overordnede samarbejdsudvalg i Region Midtjylland forlod torsdag middag et møde i protest mod direktionens ledelsesstil og dispositioner. Inden de forlod mødet, læste næstformanden i udvalget, den medarbejdervalgte Anja Laursen, der er sygeplejerske, en skrivelse op, der udtrykte, at medarbejderne var utrygge. Og torsdag gav tre repræsentanter fra medarbejdersiden i Hospitalsenhed Midts HovedMedUdvalg (HMU) også udtryk for deres frustration med et læserbrev i Viborg Stifts Folkeblad, hvor der blandt andet stod: "Vi står overfor store forandringer, hvilket kræver stor indsigt og mangeårigt kendskab til vores organisation, og medarbejdernes følelse af utryghed overfor fremtiden bekymrer os".

Som formand for HK Kommunal MidtVest er jeg også bekymret. Af erfaring ved jeg, at et arbejdsmiljø, hvor medarbejdere føler sig utrygge, kan resultere i stress med efterfølgende sygemeldinger. Sygemeldinger, der koster både den enkelte medarbejder, som bliver ramt, arbejdspladsen og samfundet dyrt, idet sygemeldingerne kan være langvarige, og nogle stressramte vender måske aldrig tilbage til deres arbejdsliv.

Jeg vil ikke blande mig i debatten om besparelser på Hospitalsenhed Midt eller i ledelsesretten - blot minde om, at medarbejderne er den største og vigtigste ressource, Region Midtjylland har. Og så i øvrigt gøre opmærksom på, at HK står klar, hvis der er medarbejdere, der har behov for at søge hjælp og støtte i forbindelse med, at de føler sig utrygge.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce