Debat

Sygehus-besparelser: Jeg er bekymret for arbejdsmiljøet

Læserbrev: I øjeblikket er medarbejderne på Hospitalsenhed Midt utrygge, og det kan jeg som formand for HK Kommunal MidtVest godt forstå. Når der sker strukturændringer, går det nemlig ofte ud over arbejdsmiljøet.

Først fik medarbejderne ved Hospitalsenhed Midt i Viborg at vide, at der skulle ske besparelser og, at sygehuset i domkirkebyen ville miste flere specialer og dermed rigtigt mange arbejdspladser. En udmelding, der straks satte medarbejderne i alarmberedskab, for hvem ville blive ramt af besparelserne og miste deres job eller måske skulle flytte til et arbejdssted langt væk fra hjemmet.

Det kom imidlertid ikke til at gå så hårdt ud over Regionshospitalet Viborg, idet der i starten af september blev indgået et budgetforlig, der reducerede besparelserne på sygehuset. Men roen kom ikke til at vare længe, idet det i mandags på Region Midtjyllands hjemmeside blev meldt ud, at ledelsen, hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen, skal fratræde deres stillinger i Hospitalsenhed Midt. Samtidig hed det, at årsagen er, at parterne ser forskelligt på den strategiske ledelse og udvikling af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland.

Samtlige medarbejderrepræsentanter i det overordnede samarbejdsudvalg i Region Midtjylland forlod torsdag middag et møde i protest mod direktionens ledelsesstil og dispositioner. Inden de forlod mødet, læste næstformanden i udvalget, den medarbejdervalgte Anja Laursen, der er sygeplejerske, en skrivelse op, der udtrykte, at medarbejderne var utrygge. Og torsdag gav tre repræsentanter fra medarbejdersiden i Hospitalsenhed Midts HovedMedUdvalg (HMU) også udtryk for deres frustration med et læserbrev i Viborg Stifts Folkeblad, hvor der blandt andet stod: "Vi står overfor store forandringer, hvilket kræver stor indsigt og mangeårigt kendskab til vores organisation, og medarbejdernes følelse af utryghed overfor fremtiden bekymrer os".

Som formand for HK Kommunal MidtVest er jeg også bekymret. Af erfaring ved jeg, at et arbejdsmiljø, hvor medarbejdere føler sig utrygge, kan resultere i stress med efterfølgende sygemeldinger. Sygemeldinger, der koster både den enkelte medarbejder, som bliver ramt, arbejdspladsen og samfundet dyrt, idet sygemeldingerne kan være langvarige, og nogle stressramte vender måske aldrig tilbage til deres arbejdsliv.

Jeg vil ikke blande mig i debatten om besparelser på Hospitalsenhed Midt eller i ledelsesretten - blot minde om, at medarbejderne er den største og vigtigste ressource, Region Midtjylland har. Og så i øvrigt gøre opmærksom på, at HK står klar, hvis der er medarbejdere, der har behov for at søge hjælp og støtte i forbindelse med, at de føler sig utrygge.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Kom op af sofaen: Det oversete valg

Så er der lige præcis en uge til valget. Min læser vil muligvis indvende, at der da er meget længere - nærmere bestemt to-en-halv uge. Det er både rigtigt og forkert. Rigtigt er det selvfølgelig, at Folketingsvalget finder sted 5. juni. Men allerede næste søndag, den 26. maj, finder et mindst lige så vigtigt valg sted, nemlig valget til Europa-Parlamentet. I forvejen lider EP-valgene traditionelt under en meget lav valgdeltagelse. Ved det seneste parlamentsvalg for fem år siden var deltagelsen i Danmark således nede på 56,3 procent, mens der til sammenligning var 85,8 procent af de stemmeberettigede, som gik til urnerne ved folketingsvalget i 2015. Med en valgkamp til Folketinget, som buldrer derudad på alle platforme, er der overhængende risiko for, at det i forvejen oversete EP-valg denne gang vil være stort set usynligt for mange vælgere. Dermed risikerer valgdeltagelsen til Europa-Parlamentet at komme endnu længere ned, end det før er set, fordi alle er så fokuseret på valget den 5. juni. Det er ærgerligt på mange ledder og kanter. Med klima-krise, migranter, Brexit og ekstremistiske partier på fremmarch i mange lande er der mere end emner nok at tage fat på - emner, som for en stor dels vedkommende bedst løses i et større fællesskab. Derfor er der al god grund til som vælger at sætte sig ind i, hvordan kandidaterne ønsker, at EU skal udvikle sig - og al god grund til at være med til at påvirke den udvikling ved at give sin stemme til den kandidat, man er mest enig med. Ville fokus have været anderledes, hvis Lars Løkke Rasmussen havde besluttet sig for at udskrive folketingsvalget til afholdelse samme dag som valget til Europa-Parlamentet? Formentlig ikke. For skønt EU har en markant betydning for stort og småt i vores land, så er der desværre en alt for udbredt tendens til at opfatte et EP-valg som noget fjernt, der angår 'dem dernede i EU', mens et folketingsvalg handler om 'os selv', og det er jo altid sjovere at diskutere sig selv ... Til gengæld ville en samtidig afholdelse af de to valg med stor sandsynlighed få flere til at sætte kryds også til parlamensvalget. Dansk Industri holdt i den forgangne uge et EU-debatmøde på Vestas i Ringkøbing. Her kom det frem, at en undersøgelse viser, at unge er positive overfor EU - men at de ikke stemmer. En flok elever fra Ringkjøbing Gymnasium var med ved debatmødet, og flere af dem slog i et interview med avisen Danmark fast, at de finder EU vigtigt, og at de vil stemme ved parlamentsvalget. Hurra for det og for dem. Gid både deres jævnaldrende og alle de ældre vælgere vil følge deres eksempel. Hvis et demokrati skal virke, kræver det, at vælgerne deltager. Det gælder både til kommunalvalg, folketingsvalg og EU-valg. Så af sted til valgstederne på søndag den 26. maj. Det er lige så vigtigt, som det er at stemme på grundlovsdag 5. juni.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!