x
Annonce
Erhverv

Sydbank: Negative renter fortsætter i flere år

Sydbanks topchef gennem næsten ti år, Karen Frøsig, ser ingen snarlig ende på de negative renter, som privatkunder nu bliver ramt af ved indlån over 250.000 kroner. Arkivfoto: Timo Battefeld
Landets tredjestørste bank, Sydbank, ser ingen snarlig ende på de negavtive renter, der nu betyder, at kunder i både Sydbank og Jyske Bank skal betale for indlån på over 250.000 kroner. Onsdag præsenterede banken med hovedsæde i Aabenraa et regnskab, der viste et stort fald i indtjeningen.

Finans: 1. maj skal Sydbanks privatkunder betale negative renter af indlån på over 250.000 kroner.

Det meddelte banken onsdag i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten for 2019. I oktober sidste år satte banken grænsen til 750.000. Tirsdag satte Jyske Bank grænsen ned til 250.000, og nu følger Sydbank altså med.

I sin årsrapport påpeger banken med hovedsæde i Aabenraa, at "det negative rentemiljø, der har været gældende næsten uafbrudt siden 2012, har henover de seneste 5 år medvirket til et fald i Sydbanks nettorenter på cirka én milliard kroner svarende til cirka 40 procent".

Og intet tyder på en snarlig ændring. Sydbank skriver således, at "det negative renteniveau forventes at fortsætte i flere år frem". Derfor skal privatkunder med over 250.000 i indlån betale renter, hvis kunden har en NemKonto i Sydbank. På øvrige konti betaler NemKonto-kunder fortsat negativ rente fra 50.000 kroner. Og har kunden ikke sin NemKonto i Sydbank, betaler kunden negativ rente af alt indlån. Seks-syv milliarder kroner i indlån forventes at blive berørt af ændringerne.

Sydbank påpeger, at den via rådgivning viser kunderne en måde til at undgå at blive berørt af de negative renter. Det forventes fortsat at gøre sig gældende, selvom grænsen for friholdelse af negative renter sænkes, understreger banken.

Annonce

Nøgletal

Sydbanks regnskab for 2019 i millioner kroner. I parentes fremgår tallene for 2018.

Indtjening i alt: 3.879 (4.089)

Basisomkostninger: 2.783 (2.722)

Nedskrivninger: -97 (-122)

Resultat før skat: 1.081 (1.420)

Årets resultat: 853 (1.161)

Administrerende direktør Karen Frøsig forudser ikke, at mange kunder bliver ramt, da kundens midler kan fordeles på mange konti, så beløbene holder sig under grænserne for negative renter.

- Men mange bliver da stødt på manchetterne over det. Og vi har også selv svært ved at forstå, at vi er kommet i den situation. Vi troede først, at det bare var en kort periode. Vi må bare sige, at vi har været sene til at erkende, at det ikke bare går over, siger hun med henvisning til det negative rentemiljø.

Nu har I to gange inden for kort tid sænket grænsen for negative renter. Kommer det nuværende niveau til at holde?

- Det giver vi ingen garantier for, men jeg regner med at have ramt rigtigt.

Regnskabet for 2019 viser et fald i indtjeningen på omkring 200 millioner. Samtidig er resultatet før skat faldet fra 1.420 millioner kroner i 2018 til 1.081 sidste år.

- Uanset hvordan man stiller det op, så leverer vi en forrentning af egenkapitalen på 7,5 procent. Jeg synes, det er et pænt og ordentligt regnskab.

Sydbank lægger op til et udbytte per aktie på 5,7 kroner, hvilket svarer til 40 procent af koncernens overskud efter skat. Samtidig bliver der i år lanceret et tilbagekøb af aktier for 250 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce