Annonce
Erhverv 112

Sydbank: Aktive lokalsamfund er Danmarks rygrad

Søren Hansen Reumert. Pressefoto: Lars Detlef

Der er sagt, skrevet og kommunikeret meget om coronavirussen og de konsekvenser, som det har fået, at vi som nation står sammen om at mindske smitterisikoen.

Tomme busser og toge. Skoler, børnehaver og vuggestuer er lukkede. Det samme er mange butikker, og konsekvenserne for erhvervslivet kan blive omfattende, for nogle er de det allerede. Den del af detailhandlen, der er blevet pålagt at lukke, har natten over mistet deres indtægtsgrundlag.

Derfor har Folketinget vedtaget ikke færre end 13 hjælpepakker til dansk erhvervsliv og danske lønmodtagere, da denne klumme skrives i slutningen af uge 13. Det er pakker, der udskyder skat og moms, det er pakker, der skal hjælpe med at sikre likviditet, og det er pakker, der med staten som garant kan være med til at sikre en virksomhed lånemuligheder i banken.

Bankerne har en vigtig rolle i at hjælpe samfundet videre, fra den meget usædvanlige situation vi står i. Som vi alle står i. Vi er alle berørt, af de voldsomme konsekvenser nedlukningen af Danmark har haft og vil få.

Og det er gået stærkt. For ganske få uger siden hørte vi første gang om, at der var et eller andet i gære i en måske lidt fjern provins i Kina. Her få uger senere er stort set hele kloden påvirket, og vil nok være det i lang tid endnu.

Tag flyselskaberne og lufthavnene. For få uger siden var der kø. Der var vinterferie, og vi valfartede ud i verden for at slikke sol eller stå på ski.

I lufthavnene er der fortsat kø. Men nu er det på landingsbanerne, der bliver benyttet til at parkere fly, som ikke skal i luften.

I Københavns Lufthavn plejer der at være cirka 81.000 daglige rejsende. Lufthavnen forventer, at der i løbet af denne uge vil være cirka 600 daglige rejsende.

Tag de lokale butikker, storcentre, biografer, svømmehaller og gågader. Pludselig er der lukket ned. Det samme er der for indtægterne, som fra den ene dag til den anden forsvinder.

Vi ser flere steder lokale initiativer til at støtte de lokale butikker i en svær stund.

Folketingets støttepakker er målrettet de erhverv, der bliver hårdest ramt af denne helt usædvanlige situation. Og interessen er stor, det mærker vi i bankerne. I disse dage og uger handler mange samtaler om at justere virksomhedernes økonomi, om at sikre likviditet og om at lægge planer for fremtiden.

Samtalerne handler også om, hvordan hver enkelt virksomhed kan bringe en eller flere af hjælpepakkerne i spil. Og der er brug for dem.

Annonce

Aktive lokale foreninger

Mange lokale foreninger er også påvirket af situationen. Hvor de før kunne få indtægter ved arrangementer, er disse forsvundet. Foreningerne er vigtigt kit i at få lokalsamfund til at fungere. De er ofte samlingspunktet i lokalsamfundet.

Også her bør vi udvise samfundssind og sikre, at de har en fremtid. Det kan være ved at støtte dem ved at forudbetale kontingenter eller som virksomhed vedligeholde sine sponsorater.

Aktive lokale medier

En væsentlig del af at velfungerende aktivt lokalsamfund er aktive og velfungerende lokale og regionale medier. Men også de er ramt af store fald i indtægterne.

Virksomhederne holder simpelthen op med at annoncere, og med ét er indtægterne næsten forsvundet. Men medierne arbejder ufortrødent videre, da deres opgave netop i denne situation er vigtig.

Som læser af dette er det vigtigt at huske, at du, i dette medie, i denne avis får professionelt håndværk serveret i form af artikler og andet indhold. At du kan stole på det, som du læser her.

Det gælder ikke mindst formidling af de lokale nyheder, som ikke kan overlades til globale virksomheder, der kun er ude på at snuppe annonceindtægterne, men ikke at lave ordentligt indhold selv.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce