Annonce
Erhverv

Svineproducenter taber igen penge - men det skal nok blive godt igen

Genrefoto, Landbrug, svineproduktion, søer - Gl. Præstegård i No ved Ringkøbing, september 2021. Foto: Thomas Maxe
Efter en periode med voldsomme prisudsving er afregningen styrtdykket, men fat mod: Markedet er ved at komme sig, lyder det fra Svinerådgivningen.

HERNING: Så er den gal igen: Svineproducenter må binde hundredekronesedler i halen på grisene og sende dem til slagteriet til en pris, som er lavere end de omkostninger, der har været til at fede dem op. Det er desværre ikke første gang, den historie har været fortalt, så det er nærliggende at spørge, om det overhovedet kan betale sig at være svineproducent? Det korte svar er: Ja.

Kjeld Askjær, som er adm. direktør for Svinerådgivningen, drevet af jyske landbrugsforeninger, yder faglig ekspertrådgivning til svineproducenterne, og han forsikrer om, at det hele nok skal blive godt igen.

- Lige nu er svineproduktion ramt af fire forskellige negative effekter på én gang: Der er det almindelige sæsonudsving. Der har været udbrud af svinepest i Kina og i Polen, som begge forhindrer os i at afsætte smågrise til de områder, og så har dansk landbrugs aftagere i Tyskland haft svært ved at enes. Det sidste er allerede ved at falde på plads igen, og det vil de andre forhold også gøre, siger Kjeld Askjær, som på ingen måde lyder som en mand, der er lige ved at trække i panikhåndtaget.

Annonce

Det er nemlig ikke hele historien, når man i medierne hører om svineproducenter, som taber penge. Der er ganske vist magre tider, men vi hører ikke så meget om de perioder, hvor det går rigtig godt med priserne - og de findes heldigvis også.

- Det er helt normalt, at priserne kører op og ned. Kunsten ligger i at styre efter gennemsnitspriser, og så skal man sørge for at have god soliditet og et godt beredskab på likviditeten, forklarer Kjeld Askjær.

Er stordrift nødvendig?

Både inden for fiskeri og landbrug har der over en årrække været en tendens til, at der bliver færre og færre selvstændige, mens de enkelte virksomheder bliver større. Inden for svineproduktion ser man typisk, at de enkelte gårde ikke vokser, men at dygtige landmænd køber flere gårde.

Ligger nøglen til at få succes som svineproducent dermed i, at man skal gå efter stordrift?

- Det vil altid være sådan, at nogle dygtige forretningsfolk køber andre ud og skaber vækst – det ser man inden for alle brancher, også i landbruget. Men nej, der er faktisk ikke direkte sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og økonomisk succes. Der findes mange gårde med 600-800 årssøer, som klarer sig rigtig godt - især, hvis de har et nyere, moderne produktionsanlæg, som er godt vedligeholdt og velafskrevet, så de ikke er tynget af gæld. Så det er ikke en forudsætning for succes, at man har et kæmpelandbrug, siger Kjeld Askjær.

Nogle tøver med at investere og optimere, når afregningen er lav som nu. Men det er jo netop nu, du skal optimere!

Adm. direktør Kjeld Askjær, Svinerådgivningen
Kjeld Askjær, adm. direktør for Svinerådgivningen, drevet af jyske landboforeninger. Pressefoto

Nøglen til god lønsomhed er i virkeligheden at følge nogle enkle råd: Sørg for, at grisene er sunde og trives. Ansæt nogle dygtige, stabile medarbejdere og skab en god arbejdsplads. Optimér driften både i stalden og på marken. Og hold styr på finanserne, så man ikke skal overleve på bankens nåde, når priserne er lave.

Produktionen af svinekød har været meget stabil de seneste ti år, men priserne har meget kraftige udsving. Illustration: Danmarks Statistik

- Nogle tøver med at investere og optimere, når afregningen er lav som nu. Men det er jo netop nu, du skal optimere. Vi kan for eksempel give råd om at finde en billig og effektiv måde at fodre, og har man det økonomiske overskud, så er det jo netop i sådan en periode her, at man skal investere og købe op, hvis det er det, man gerne vil. Det er faktisk også nu, hvor priserne er lave, at man bør starte op, hvis man gerne vil ind i branchen. Der er faktisk også enkelte unge landmænd, som er ved at kigge på det nu, men det kræver jo en stor startkapital, så det er ikke alle, der har muligheden, siger Kjeld Askjær.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Politisk skred eller lige lovlig lave stiger? Venstre-løve har bragt sig i øjenhøjde med vælgerne

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Debat

Masser af møder og snak, men intet sker: Hvorfor skal køreskoleerhvervet saboteres?

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Erhverv

Detailhandlen kom flot gennem corona-krise: Nu skal vinderen af årets erhvervspris findes

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Skjern For abonnenter

Børge er klar til en retssag: Kommunens forsømte vandløb koster ham et tab på over 100.000 kroner i år

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Annonce