Annonce
Ringkøbing-Skjern

Svineproducent-formand: Et projekt ud over det sædvanlige

Kim Heiselberg, der blev formand for Danske Svineproducenter i februar, har 1.800 søer på to bedrifter og sælger årligt 60.000 30-kilos grise til eksport. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Langt de fleste svineproducenter benytter den høje svinepris til at nedbringe gæld, så Prima Svins investering er meget ambitiøst og meget positivt, siger formand Kim Heiselberg. Vestjysk Bank-direktør opfordrer svineproducenter til at bruge den høje svinenotering til at nedbringe bankgælden.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Investeringen på 88 millioner kroner i nye staldanlæg, som makkerparret Torben Poulsen og Thomas Søby Carstensen er i færd med at føre ud i livet på bedrifterne på Attenagrevej og på Ølstrupvej, vækker opsigt. Det er de færreste, der kaster sig ud i projekter af den kaliber. De fleste sørger for at bruge tidens ekstraordinære høje indtjening på at nedbringe gæld, fortæller Kim Heiselberg, der er formand for Danske Svineproducenter.

- Prima Svins investering er noget ud over det sædvanlige. Vi ser ikke ret mange, som har så meget mod på tilværelsen at de vil binde an med så stort et projekt. Det er meget ambitiøst. Vi skal være glade for, at vi tjener penge nu. Men det er ikke mange, der har et så stort projekt i skuffen, som de nu sætter gang i. Men det vidner om, at de tror på at lave grise, og det er voldsomt positivt, siger Kim Heiselberg.

Selskabet Prima Svin A/S, ejet af Torben Poulsen og Thomas Søby Carstensen, overtog i 2017 gården Hjøllund på Attenagrevej og satte gang i en renovering. Investeringen lød på omkring 70 millioner, som nu følges op med en investering på 23 millioner i en 5.000 kvadratmeter klimastald på Ølstrupvej. Næste år skal der investeres yderligere 68 millioner i to nye staldbygninger.

- De er oppe i en eksklusiv klasse, hvor ikke mange får lov at sætte den slags projekter i søen. Det kræver et stort kapitalberedskab, for bankerne vil se en anseelig egenkapital. Man skal have nedbragt sit engagement, ellers er man ikke attraktiv, siger Heiselberg.

Annonce

Prisen fordoblet

Prima Svin og de øvrige danske producenter rider lige nu på en gylden bølge startet af svinepesten i Kina, der har sendt svineprisen op på 13 kroner og 60 øre. Det står i grel modsætning til det dårlige 2018, der bød på tørke og lave priser. I januar i år lå prisen nede i otte kroner og 70 øre. Gennemsnitsnoteringen er ni en halv krone set over nogle år.

For Kim Heiselberg, der producerer smågrise på sin bedrift ved Lyne, har prisstigningen haft store konsekvenser.

- Prisen på grise er fordoblet. Det er jo nærmest uhyggeligt på den gode måde, når mine omkostninger er de samme. Det er fantastisk lige nu, og vi holder vejret og håber, det varer ved i lang tid. I februar og marts hang mange ud over kanten efter den giftige cocktail af tørke og lave priser i ’18. Økonomien var smadret, og så kommer der et ’19, hvor vi får den modsatte effekt på grund af svinepesten i Kina. Det er gået fra den ene yderlighed til den anden. De, der hang ude over kanten, har fået kunstigt åndedræt til at starte med, og nu kan alle lægge et budget for 2020, der ser spændende ud. Alle står til at tjene penge, uanset hvordan deres økonomi ellers ser ud. Nu er vi oppe og få en pris, hvor alle uanset deres gældsprocent kan tjene penge, siger Kim Heiselberg.

Og pengene vil langt de fleste bruge på at nedbringe gæld.

- Det er ikke min vurdering, at der er så mange kvadratmeter nybyggeri. De fleste optimerer deres bedrift og forbedrer deres anlæg hist og her, siger Heiselberg.

Annonce

Få egenkapital

Hans vurdering bekræftes i Vestjysk Bank. På trods af de højere svinepriser oplever Vestjysk Bank ikke mange forespørgsler fra svineproducenter, der vil udvide produktionen, siger adm. direktør Jan Ulsø Madsen.

- Landmænd og deres rådgivere er meget bevidste om at bruge denne periode, hvor svinepesten er årsag til de højere priser, at bruge den øgede likviditet til at få nedbragt gæld og få noget egenkapital. Derfor har vi ikke mange forespørgsler på det. Det er også vores holdning. Nedbring gælden, skab egenkapital, så der er er en stærkere platform at stå på, hvis det vender igen, som det har en tendens til siger Jan Ulsø Madsen.

Vestjysk Bank medvirker dog gerne til opdateringer af staldanlæg.

- Vi kan sagtens se os selv i at få opdateret et staldanlæg, så landmanden bliver konkurrencedygtig, men vi er påpasselige med helt nye staldanlæg, siger Ulsø Madsen.

Kim Heiselberg kalder det rettidig omhu at sikre sin forretning nu.

- Det gør man ved at få afdraget bankgælden, som er den dyre gæld. Kan man bringe engagementet i banken ned på en overskuelig størrelse, stiller man sig stærkt i fremtiden. Har man tjent penge, kan man lægge dem som grund under fremtidige investeringer. I øjeblikket klapper ingen banker i hænderne, hvis du siger, du vil lave en udvidelse af din svineproduktion, men det kan ændre sig de næste år. Hvis den gode indtjening fortsætter, vil der være landmænd, der selv kan komme med kapital.

Annonce

Besindelse

Bankdirektør Jan Ulsø Madsen advarer også mod investeringer, der fortages med for mange penge lånt i banken.

- Der er altid nogen, der kommer igennem det i gode og dårligere tider. Sådan er det i alle brancher. Og har man midlerne og modet til at investere, kan jeg sagtens forstå det. Jeg vil bare advare imod, at der er for meget fremmedfinansiering i det, for det skal forrentes og tilbagebetales, og hvis vinduet med de høje priser går på klem eller lukker igen, er det vigtigt, at man ikke står med en større problemstilling end før. Kan man gøre det med realkreditfinansiering, kan det være en god idé, men skal der også finansiering fra banken og vækstfonden, skal man tænke sig om en ekstra gang. Man skal være omhyggelig, råder Jan Ulsø Madsen.

Kim Heiselberg maner også til besindelse.

- Den enes død er den andens brød, og så længe kineserne ikke har styr på det, ser det godt ud for vi andre, men der kommer en hverdag igen om nogle år, og så kommer vi ned på jorden igen i et mere normalt prisleje. Derfor gælder det om at gøre sig stærk i den her gode periode, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Et godt liv starter med et godt børneliv

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce