Udland

Svinepest kan gøre det af med millioner af Kinas grise

Ryan Woo/Reuters
Kinesernes bestand af grise kan svinde ind med en tredjedel i 2019.

Den kinesiske svinefarmer Sun Dawu så sine svin begynde at dø af en mystisk virus i december. Fire måneder er nu gået, og alle de 20.000 dyr, som han havde på sit landbrug, er døde.

- Først døde nogle få svin dagligt, så tog det til, og til sidst døde omkring 800 på en enkelt dag, siger han til den amerikanske tv-station CNN.

15.000 svin døde af virusset, mens 5000 blev tilintetgjort af sikkerhedshensyn.

Afrikansk svinepest har reduceret Kinas svineindustri, som er langt den største i verden. Den hollandske bank Rabobank, som udlåner penge til den globale landbrugssektor, anslår, at kinesernes bestand af grise kan svinde ind med en tredjedel i 2019.

Det ville være et tab på op mod 200 millioner dyr - som følge af sygdomme og tilintetgørelse af sikkerhedshensyn. Antallet svarer næsten til det antal grise, der er i USA og EU tilsammen.

Der findes indtil videre ingen kur eller vaccine mod afrikansk svinepest, som kommer fra Afrika, og som er blevet registreret i det østlige Europa og Rusland før det blev opdaget i Kina og i andre asiatiske lande.

FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, siger, at Kinas myndigheder har gjort det rigtige for at bringe virusset under kontrol.

- De har gjort alt, hvad der overhovedet er muligt. De havde en plan. De havde en strategi, og de har reageret meget energisk, siger Vincent Martin, FAO's repræsentant i Kina.

Men Martin tilføjer over for CNN, at det kan vare år, før sygdommen er inddæmmet helt i Kina, hvor svineindustrien er stærkt fragmenteret med tusindvis af små farme, som ikke er gearet til at minimere risikoen for smittespredning.

Den amerikanske tv-station advarer om, at epidemien kan få økonomiske følger i hele verden. Kina er verdens største forbruger af svinekød, som et flertal af landets 1,4 milliard indbyggere sætter pris på.

Prognoser fra regeringen siger, at priserne på svinekød kan stige til rekordhøjder i sidste halvdel af 2019, hvor efterspørgslen vil være større end udbuddet.

CNN citerer analytikere for, at der ikke er nok svinekød i verden til at dække den ventede mangel i Kina, hvilket kan få forbrugere til at gå efter andet kød. Rabobanks rapport om kransen forudsiger et skifte i verdens eksport af protein til Kina i et hidtil uset omfang.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Tophistorier

Seneste nyt

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce