Annonce
Ringkøbing-Skjern

Svinepest i Kina giver bedre priser til de vestjyske svineproducenter

Lige nu nyder danske landmænd godt af de højere afregningspriser i Kina; men frygten for, at svinepesten når til Danmark, lurer hele tiden, fastslår svineproducent Asger Krogsgaard, der også er formand for Danske Slagterier. Arkivfoto.
Afregningspriserne er steget med omkring tre kroner pr. kilo, efter at millioner af svin i Kina og Asien er blevet ramt af afrikansk svinepest.

RINGKØBING-SKJERN: De hårdt pressede vestjyske svineavlere nyder lige nu godt af bedre afregningspriser end længe. Priserne er steget med omkring tre kroner pr. kilo på relativt kort tid.

Baggrunden er først og fremmest, at Kina siden august sidste år har været ramt et stort udbrud af afrikansk svinepest, der har kostet millioner af dyr livet. Kineserne er verdens største forbrugere af svinekød, og cirka hver anden gris i verden lever i Kina. Sygdommen har siden bredt sig til andre lande i Asien, blandt andet Vietnam, Cambodia og Nordkorea.

Asger Krogsgaard, vestjysk svineavler og formand for Danske Svineslagterier, fastslår, at man i branchen er noget ambivalent over for de stigende priser.

- Selvfølgelig er vi glade for, at danske landmænd får mere for svinekødet, og at der skabes arbejdspladser. Men det er jo en kedelig baggrund, det sker på, fastslår han.

Og i baggrunden lurer hele tiden frygten for, at svinepesten også når til Danmark. I så fald vil den få voldsomme følger for danske svineavlere; priserne på svinekød vil falde drastisk.

Annonce

Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom som rammer alle racer af svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Det frygtes, at op mod en tredjedel af svinebestanden i Kina vil dø som følge af sygdommen. Halvdelen af verdens svinebestand lever i Kina.

Vildsvin og mennesker

- Det er grunden til, at vi skal have vildsvinehegnet op at stå ved grænsen mod Tyskland. Der er en strøm af vildsvin fra Tyskland og op til Danmark, og selv om der endnu ikke er konstateret svinepest i Tyskland, er sygdommen nået til Belgien, så den er tæt på, siger han.

Bliver der konstateret bare så meget som ét inficeret vildsvin i Danmark, lukkes eksportmarkeder for milliarder af kroner for de danske landmænd.

- Og der lukkes ikke op igen, før sygdommen er udryddet, og der er gået mindst et år siden sidste konstaterede tilfælde, siger Asger Krogsgaard.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men er ekstremt dødeligt for svin. Den har huseret i Østeuropa i adskillige år og har altså bredt sig til Asien.

- I et land som Rumænien er sygdommen nærmest ude af kontrol, siger Asger Krogsgaard.

Selv om vildsvinehegnet er vigtigt at få op set med svineproducenternes øjne, er det især mennesker, der flytter sygdommen ved at medbringe inficerede madrester.

- Det var sådan, den kom til Belgien. Østeuropæiske lastbilchauffører kører Europa tyndt, og de har ofte madvarer med fra hjemlandene, så det er et stort problem, siger han.

Svineavlerne er også i dialog med danske jægere, der tager på vildsvinejagt i Polen, hvor sygdommen er udbredt blandt vildsvinene, og beder dem om ikke at tage kødet fra skudte dyr med til Danmark.

Bedre økonomi

Men netop nu nyder danske landmænd altså godt af manglen på svinekød i Asien.

Dansk svinekød har et særdeles godt ry i Asien; det er af høj kvalitet, og især sikrer det danske kontrolsystem, at man kan følge svinekødet hele vejen fra producentens stald, til det ligger i køledisken. Det er noget, man sætter pris på i Asien, hvor forbrugerne bliver mere og mere kritiske, når det gælder fødevarekvaliteten.

- I Asien har man ikke i samme grad styr på transporterne af svin, og de har i modsætning til os også en stor baggårdsproduktion og markeder, som der handles på; det er ofte på den måde, sygdommen udbredes, siger Asger Krogsgaard.

De bedre afregningspriser giver danske svineproducenter mulighed for at styrke økonomien og lægge penge til side til tiderne igen bliver hårdere.

- Men hele tiden lurer altså i baggrunden frygten for, at sygdommen også kommer hertil, siger Asger Krogsgaard.

Lige nu forsøger kineserne forgæves at få styr på svinepesten, der har kostet millioner af dyr livet. Arkivfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce