Ringkøbing

Svigerinde: Vi advarede kommunen om Münchhausen by proxy hos tiltalte

En 36-årig mor fra Skjern har erkendt at have tappet blod fra sin søn i en årrække. Foto: Jørgen Kirk

Ringkøbing-Skjern Kommune fik allerede i 2014 en underretning om, at kvinden, der i 2017 blev anholdt for at tappe blod af sin søn, kunne lide af såkaldt medicinsk børnemishandling.

Herning: Svigerinden til den 36-årige kvinde, der står tiltalt for at have tappet sin søn for blod i flere år, lod tirsdag formiddag en bombe springe i retten i Herning.

I sin vidneforklaring fortalte hun, at hun og hendes mand allerede i 2014 havde advaret Ringkøbing-Skjern Kommune om forholdene hjemme hos Skjern-familien. Der kunne være tale om, at børnenes mor led af Münchhausen by proxy, sagde de.

- På et tidspunkt i august 2014 lavede vi en underretning til Ringkøbing-Skjern Kommune. Underretningen gik på, at vi var bekymrede for, at de tre børn i familien ikke fik nok at spise og ikke fik det korrekte at spise, fortalte hun og fortsatte:

- Ofte, når man var sammen med familien, fik deres børn at vide, at de ikke skulle spise for meget, "for så ville de bare få ondt i maven". De måtte gerne spise kage og sukker, men ikke almindelig mad. Vi siger i underretningen, at vi er nervøse for, at hun lider af Münchhausen by proxy, at hun skader sine børn med vilje.

Anonym henvendelse

Svigerindens mand ringede anonymt til kommunen og talte med en medarbejder.

- Vi gjorde det anonymt, fordi vi var bange for, at vi kunne gøre skade i familien, som igen ville kunne skade børnene, forklarede vidnet.

Svigerinden og hendes mand fik aldrig siden nogen tilkendegivelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune om, hvorvidt kommunen havde reageret på underretningen.

Deres bekymring for svigerfamilien i Skjern fyldte meget hos dem.

- Vi måtte gøre noget for at redde de børn. Men vi stod med en mistanke, som vi ikke havde håndgribelige beviser for. Derfor havde vi brug for, at nogen undersøgte det nærmere.

Billeder på Facebook

Svigerinden undrede sig under hele forløbet over, hvad "der var i vejen med de børn".

Hun noterede sig, at den tiltalte lagde fotos af sin søn op på Facebook lige fra begyndelsen af drengens sygdomsforløb.

- Hun skrev lange indlæg på Facebook om sønnens sygdom og lagde fotos op, hvor han så meget dårlig ud. Det er en mærkelig reaktion at tage et foto som det første, når man står i en krisesituation.

Hun lagde også mærke til, at den tiltalte placerede sin søn i en kørestol, da der skulle tages fotos i forbindelse med et løb for syge børn, selv om han godt kunne gå og løbe omkring.

- Han skulle sidde i den kørestol for at se syg og dårlig ud, sagde svigerinden.

Da den 36-årige kvinde blev anholdt i september 2017 - tre år efter underretningen til kommunen - kom det ikke som et chok for svigerinden.

- Jeg var ikke chokeret over anholdelsen. Nu skete det endeligt. Mine anelser var rigtige, uden at jeg kunne sætte en finger på, hvad det var. Jeg havde ikke forestillet mig, at hun havde tappet blod, men da det kom frem, tænkte jeg "hvorfor har man ikke tænkt på det".

0/0
Kultur

Vores Smag: Helleflynder i forårstøj

Ringkøbing

På Vej: Ringkøbing by night

Ringkøbing

Shoppepause: Sofaen skaber vigtige relationer

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

Se billederne: Fantastisk påskevejr gav kunsthåndværkermarkedet en god premiere

Ringkøbing

En dag på butikssofaen: Is i farvandet, en ny bluse - og så videre til Toscana

Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk