Hvide Sande

Svenske Ylva lader sin violin tale sit eget sprog

For tre år siden deltog Ylva Larsdotter i Hvide Sande Masterclass, og nu forbereder den svenske violinist endnu et besøg i havnebyen, hvor hun fra 16. oktober deltager i Late Summer Festival 2018. Pressefoto

Tirsdag 16. oktober lyder de første toner på Late Summer Festival 2018, der i løbet af fire dage byder på en vifte af klassisk musik i Hvide Sande.

Hvide Sande: Der er gratis adgang, når Vestjysk Bank i Hvide Sande 16. oktober lægger hus til den første koncert under Late Summer Festival 2018.

På programmet den tirsdag er blandt andre den svenske violinist Ylva Larsdotter, der har vundet en række priser og markeret sig både nationalt og internationalt. I banken får hun selskab af danske Jonathan Swensen, der i slutningen af juni vandt førstepræmien og 100.000 kroner i en syv dage lang, international cellokonkurrence med 21 deltagere.

Eventkoordinator for Late Summer Festival, Dennis Breum, glæder sig over arrangementet, der er skabt af musikerparret Anette og Helge Slaatto:

- Det er fantastisk at se, hvor mange events og aktiviteter vores område tilbyder både gæster og lokale i løbet af året. Jeg synes bestemt, det er positivt, at Late Summer Festival i år besøger Hvide Sande i efterårsferien, hvor udbuddet af aktiviteter er forholdsvis lille, siger Dennis Breum og tilføjer:

- Det er en uge med mange feriegæster, som vi ønsker at give så mange gode oplevelser med hjem som muligt. Jeg tror på, at festivalen passer rigtig godt ind her.

I alt syv koncerter

Hvis man køber et partoutkort til Late Summer Festival 2018, får man for 300 kroner adgang til yderligere seks koncerter, der afvikles i Helligåndskirken, i Lyngvig Kirke, på Anker Fjord Hospice, i Lyngvig Fyr og i Haurvig Kirke.

Fra Anette og Helge Slaatto lyder dette budskab forud for den fire dage lange musikbegivenhed i og tæt på Hvide Sande:

- Vi ønsker jer alle mange inspirerende oplevelser med gammel og ny musik, og vi håber, at dette vindue mod Norden i den pragtfulde danske natur åbner øjne og ører for de nordiske kvaliteter.

Årets musikalske trup i det vestjyske omfatter den koreanske stjernepianist Jeung Beum Sohn, Ylva Larsdotter på violin, cellisten Jonathan Swensen, strygekvartetten casalQuartett fra Schweiz, Anette Slaatto på strengeinstrumentet viola, den tyske kontrabassist Frank Reinecke, Christina Bjørkøe på klaver, cellisten Julie Tandrup Kock og Helge Slaatto på violin.

Prisen for en enkeltbillet til en koncert er 100 kroner.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce