Annonce
Hvide Sande

Svendborg-bugserbåd måtte gå i havn: For hårdt vejr til slæb af ny færge

Med Svendborg-bugserbåden Dolphin inderst ved Industrikajen i Skagen har den ufærdige Fanø-færge søgt læ for den varslede kuling. Færgen blev bugseret i havn fortøjet til siden af bugserbåden.  Foto: Søsiden / FAA.dk
- Det er blandt andet et forsikringsspørgsmål, forklarer skipper på Dolphin fra NH Towage i Svendborg om slæb af m/f Grotte til Hvide Sande.
Annonce

SVENDBORG / SKAGEN: Svendborg-bugserbåden Dolphins slæb af en ufærdig færge fra Polen til Hvide Sande er forsinket af vejret.

Færgen Grotte til Fanølinjen skulle have været ved Hvide Sande Shipyard mandag efter afsejling fra Stettin fredag. Sådan kom det ikke til at gå.

For vistnok første gang er en Fanø-færge nu anløbet Skagen. Her ligger Dolphin fra NH Towage ved Industrikajen side om side med nybygningen Grotte.  Færgen er på vej fra det polske værft Szczecin Shipyard Finomar Sp. til færdiggørelse i Hvide Sande.

Efter afventende sejlads rundt i Aalbæk Bugt syd for Skagen blev det besluttet, at slæbet skulle søge ind til Skagen tirsdag formiddag.

Vist ikke set før: En Fanø-færge anløber Skagen. Foto: Søsiden / FAA.dk
Annonce

Maksimum 11 meter i sekundet

- Det er blandt andet et forsikringsspørgsmål, forklarer skipper på Dolphin, Martin Nielsen, Læsø til Søsiden:

- Kriterierne for slæbet her siger, at den maksimale vindstyrke må være 11 meter i sekundet. Der varsles kuling og 15 meter i sekundet. Kravet til slæbet er også, at signifikant bølgehøjde højst må være halvanden  meter. Sådan er det ikke lige nu (tirsdag aften, red.), men det bliver det i følge udsigten for onsdag. Derfor er vi gået i havn.

I modsætning til fx de østværft-byggede skrog til batterifærgen Ellen fra Søby og Ærøxpressen i Marstal kommer Fanøs m/f Grotte færdigmalet til dansk værft. Foto: Søsiden / FAA.dk


- Især med vestenvind gælder det om at holde slæbet i kort snor.

Martin Nielsen, skipper, bugserbåden Dolphin af Svendborg.


Annonce

170 sømil til Hvide Sande

Martin Nielsen oplyser, at vejret tegner til afgang fra Skagen torsdag aften med ankomst til Hvide Sande tidligt lørdag morgen. De 170 sømil rundt om Jyllands nordspids og ned langs Vestkysten forventes tilbagelagt på omkring 30 timer.

Ved Hvide Sande venter en anden udfordring i form af indsejlingen. Hvis vinden viser tænder, kan det komplicere eller umuliggøre passage.

- Især med vestenvind gælder det om at holde slæbet i kort snor, siger Martin Nielsen.

Den nye hybrid-færge på Esbjerg-Fanø forventes i drift i løbet af sensommeren i år. Ligesom navnene på Grottes kollega-søstre på ruten, Fenja og Menja, stammer nygbygningens navn fra den nordiske mytologi.  Grotte var jættesøstrenes kværn, der kunne male alt.

---

Opdatering: Slæbet meldes fredag aften vel ankommet til Hvide Sande Shipyard.

Stilhed før kulingen. M/f Grotte spejler sig i vandet i Skagen havn. Foto: Søsiden / FAA.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce