Annonce
Ringkøbing-Skjern

Svar til politikerne efter sparekatalog: Pas godt på de varme hænder

Børne- og familieudvalget står foran en række besparelser. På billedet Trine Ørskov og Helge Albertsen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Konsulenter kan bedre undværes end lærere og pædagoger. Det er meldingen i de mange høringssvar, som børne- og familieudvalget har fået tilsendt. Flere steder er man også bekymret for rengøringen, hvis der gennemføres en harmonisering.

RINGKØBING-SKJERN: Pas godt på de varme hænder. Dem er der mere brug for end de kolde hænder.

Lidt forenklet sagt er det et af hovedbudskaberne i de høringssvar, som MED-udvalg og bestyrelser i skoler og daginstitutioner er kommet med, efter at de i de seneste uger har kigget sparekatalogerne igennem på børne- og familieudvalgets område.

Her peger en del på, at så må det hellere koste i antallet af konsulenter i administrationen end de, der skal tage sig af børnene ude i hverdagen. Men uanset hvilken retning, sparekniven peger, vil det komme til at ramme noget.

- Vi har ikke konsulenter i dag, som ikke laver noget vigtigt, siger udvalgsformand Trine Ørskov (A) og understreger, at det ikke er en udvalgsopgave at pege på, hvilke konsulenter der kan undværes, men derimod en ledelsesopgave.

Et andet gennemgående punkt i høringssvarene er rengøringen. Et spareforslag lyder på at harmonisere rengøringen på skoler og i institutioner, da det har vist sig, at de steder, der drives under rengøringsaftalen, er det billigere pr. kvadratmeter end de steder, hvor skoler og institutioner har ansat eget rengøringspersonale.

Her peger flere høringssvar på, at kvaliteten i så fald også bliver derefter. Vasegården i Ringkøbing, der er omfattet af rengøringsaftalen, skriver i sit svar: Vi kan konstatere, at rengøringen ikke er tilstrækkeligt, særligt på toiletter. Det giver en bekymring for børn og personalets sundhed ifht. bakterie- og smittefare".

Fra Vorgod-Barde lyder samme melding: "Vi har i et par år haft udliciteret rengøringen i skole og SFO til Forenede Service med et meget utilfredsstillende resultat til følge".

- Rengøringen er en af de opgaver, hvor der er nogle millioner at komme efter, og jeg vil hellere spare på rengøring end andre ting, siger Trine Ørskov, der forklarer, at udvalget lige nu ser på, om en harmonisering kan stå alene, eller det også kræver en udlicitering.

Det spørgsmål undersøges sammen med økonomiudvalget.

Spareforslaget om at genberegne ledelsestiden vækker også bekymring mange steder. Det kan give en besparelse på en million kroner hvert år, men vil også føre til afskedigelse af lærere og pædagoger. Hertil svarer Trine Ørskov, at ledelsestiden ikke er blevet genberegnet længe og i dag ikke modsvarer det, som er blevet vedtaget.

Annonce

Ked af at nedlægge Makerspace og Streetpark

Noget af det, der foreslås nedlagt, er Makerspace, der i flere år har bragt Ringkøbing-Skjern Kommunes elever i front, når det kommer til at lære den nyeste teknologi at kende. Flere skoler svarer i den forbindelse, at de med hjælp fra Makerspace er blevet så selvkørende på området, at de godt kan køre videre, selvom Makerspace nedlægges, mens andre udtrykker ærgelse over en nedlæggelse.

Desuden er Streetparken i Skjern i kikkerten til nedlæggelse, og mange steder udtrykkes der ærgrelse over, at et velfungerende tilbud kan ende med at blive nedlagt.

- Vi vil være meget kede af, hvis Makerspace og Streetparken skal nedlægges, fastslår Trine Ørskov.

I alt har Dagtilbud & Undervisning fået udmeldt en besparelsesramme på 10,3 millioner kroner i 2020, og det stiger til 35,5 millioner kroner i 2021. Hvor meget, der bliver sparet væk, bliver afgjort ved budgetkonferencen, og inden da er der flere ting, der skal undersøges, så man kender konsekvenserne af en besparelse til bunds.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce