Annonce
Læserbrev

Svar til Jørgen Klynge: Styrken i den danske model

Læserbrev: Svar til Jørgen Klynge. Jeg har læst dit indlæg her i avisen og er ked af, at du oplever, at 3F ikke er sit ansvar bevidst. I vores optik er vi netop vores rolle og ansvar bevidst, når går ud og prøver at skabe en bedre løn og arbejdsforhold for medarbejderne. Til gengæld vil jeg gerne opklare nogle af de misforståelser, der i min optik har forvrænget debatten i den senere tid, og som du måske også reagerer på?

Og lad mig for en god ordens skyld starte med at slå fast, at 3F naturligvis ikke tilbyder en ringere overenskomst! Jeg ved godt, at KA bruger en masse krudt på at påstå det modsatte, men der er altså en masse misinformation og forkerte påstande i luften i denne sag.

For det første, så handler den her sag ikke om sociale klausuler. Sagen drejer sig udelukkende om, at Kristeligt Arbejdsgiverforening prøver at lave købmandskab ud af den danske model. Og det kan vi som overenskomstbærende fagforening ganske enkelt ikke bare se til sker!

I de mange artikler og indlæg bliver der rodet godt og grundigt sammen uden at skelne imellem Lauge Bondes lokalaftale, KA’s overenskomst og 3F’s overenskomst. Det er tre forskellige aftaler – tre forskellige vilkår!

Vi kender ikke alle hjørner af lokalaftalen hos Lauge Bonde. Til gengæld kender vi KA’s overenskomst og kan påvise, at 3F sagtens kan matche den. Når man sammenligner KA’s overenskomst med 3F’s på en gennemsnitsløn inden for jeres område, er der meget store forskelle.

Hos 3F er der mulighed for at holde to barnets sygedag og ikke kun én som hos KA. Det samme gælder for retten til at afholde feriefridage – her er du også bedre stillet på 3F’s overenskomst, da den giver ret til 5 feriefridage uden anciennitet. Vi har en højere SH-indbetaling og på 3F’s overenskomst har du desuden mulighed for akkord, hvilket for de fleste betyder en højere løn.

Og så er jeg altså nødt til at rette en misforståelse: KA er flere steder ude og påstå, at man på 3F’s overenskomst ikke har en sundhedsordning. Det er ganske enkelt ikke rigtigt! Der er i 3F’s aftale en rigtig god arbejdsgiverbetalt sundhedsordning. Hvorimod Lauge Bonde ikke vil oplyse om, hvordan det ser ud i deres aftale.

Og det er altid i orden at lave lokalaftaler, der stiller ansatte på en konkret arbejdsplads bedre – fx give dem barns tredje sygedag. Men hvis arbejdsgiveren en dag beslutter sig for at opsige den lokalaftale, så er det overenskomsten, der gælder. Derfor er den et vigtigt sikkerhedsnet.

Det principielle i hele denne sag handler om, at styrken i den danske model netop er, at der er ét fælles grundlag for arbejdsforhold. Det er det, vi sikrer med en 3F overenskomst. KA ønsker, at det skal være muligt med konkurrerende overenskomster, hvilket for alvor vil ødelægge den gensidige balance og stabilitet i den danske model. Hvis det lykkedes for KA, så er det kun fantasien, der sætter grænser for laveste fællesnævner.

Annonce
Palle Bisgaard, næstformand i byggegruppen 3F, Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce