Annonce
Læserbrev

Svar til Jørgen Klynge: Styrken i den danske model

Læserbrev: Svar til Jørgen Klynge. Jeg har læst dit indlæg her i avisen og er ked af, at du oplever, at 3F ikke er sit ansvar bevidst. I vores optik er vi netop vores rolle og ansvar bevidst, når går ud og prøver at skabe en bedre løn og arbejdsforhold for medarbejderne. Til gengæld vil jeg gerne opklare nogle af de misforståelser, der i min optik har forvrænget debatten i den senere tid, og som du måske også reagerer på?

Og lad mig for en god ordens skyld starte med at slå fast, at 3F naturligvis ikke tilbyder en ringere overenskomst! Jeg ved godt, at KA bruger en masse krudt på at påstå det modsatte, men der er altså en masse misinformation og forkerte påstande i luften i denne sag.

For det første, så handler den her sag ikke om sociale klausuler. Sagen drejer sig udelukkende om, at Kristeligt Arbejdsgiverforening prøver at lave købmandskab ud af den danske model. Og det kan vi som overenskomstbærende fagforening ganske enkelt ikke bare se til sker!

I de mange artikler og indlæg bliver der rodet godt og grundigt sammen uden at skelne imellem Lauge Bondes lokalaftale, KA’s overenskomst og 3F’s overenskomst. Det er tre forskellige aftaler – tre forskellige vilkår!

Vi kender ikke alle hjørner af lokalaftalen hos Lauge Bonde. Til gengæld kender vi KA’s overenskomst og kan påvise, at 3F sagtens kan matche den. Når man sammenligner KA’s overenskomst med 3F’s på en gennemsnitsløn inden for jeres område, er der meget store forskelle.

Hos 3F er der mulighed for at holde to barnets sygedag og ikke kun én som hos KA. Det samme gælder for retten til at afholde feriefridage – her er du også bedre stillet på 3F’s overenskomst, da den giver ret til 5 feriefridage uden anciennitet. Vi har en højere SH-indbetaling og på 3F’s overenskomst har du desuden mulighed for akkord, hvilket for de fleste betyder en højere løn.

Og så er jeg altså nødt til at rette en misforståelse: KA er flere steder ude og påstå, at man på 3F’s overenskomst ikke har en sundhedsordning. Det er ganske enkelt ikke rigtigt! Der er i 3F’s aftale en rigtig god arbejdsgiverbetalt sundhedsordning. Hvorimod Lauge Bonde ikke vil oplyse om, hvordan det ser ud i deres aftale.

Og det er altid i orden at lave lokalaftaler, der stiller ansatte på en konkret arbejdsplads bedre – fx give dem barns tredje sygedag. Men hvis arbejdsgiveren en dag beslutter sig for at opsige den lokalaftale, så er det overenskomsten, der gælder. Derfor er den et vigtigt sikkerhedsnet.

Det principielle i hele denne sag handler om, at styrken i den danske model netop er, at der er ét fælles grundlag for arbejdsforhold. Det er det, vi sikrer med en 3F overenskomst. KA ønsker, at det skal være muligt med konkurrerende overenskomster, hvilket for alvor vil ødelægge den gensidige balance og stabilitet i den danske model. Hvis det lykkedes for KA, så er det kun fantasien, der sætter grænser for laveste fællesnævner.

Annonce
Palle Bisgaard, næstformand i byggegruppen 3F, Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Danmarks flotteste hundelufter-park relanceres

Med Ringkøbing K har Ringkøbing fået et pragtfuldt naturområde, som spadserende, motionsløbere, hundeluftere og cyklister straks har taget til sig. Det er bare ærgerligt, at ingen gider bo der. For det er jo den sørgelige kendsgerning. Kun en enkelt pionér har indtil nu købt en bolig i det smukke område. Seneste forsøg på at få gang i boligsalget er også mislykkedes. Kort før sommerferien blev det besluttet at ændre status for en del af de kommende boliger. I stedet for boliger i to plan blev der nu givet plads til 32 ejerlejligheder i henholdsvis stueplan og på 1. sal. Men status er, at efter fem måneder er der ikke solgt en eneste af de nye boliger. Ejendomsmæglerne satser dog på, at der kommer gang i salget, når det første hus med fire lejligheder står klar, og folk kan se, hvordan lejlighederne bliver - ikke mindst udsigten over naturbydelen og fjorden. Forhåbentlig får de ret. Ringkøbing K er et enestående tiltag, der skal vise, hvordan byen kan udnytte udviklingsmulighederne i den korte afstand mellem fjorden, naturen og byen til at udvikle "en mangfoldig og bæredygtig bydel med forskellige boligtyper og boligformer af høj kvalitet og med en tæt-lav bebyggelsesform, der supplerer de traditionelle parcelhusudstykninger", som der står på Naturbydelens hjemmeside. Men er problemet ikke, at der simpelthen ikke er nok mulige købere til de foreslåede boliger? De overlæger fra det kommende supersygehus i Gjødstrup, som Naturbydelens ophavsmænd og ophavskvinder forestillede sig pendle mellem Ringkøbing og Herning, har ikke vist interesse for at flytte vest på, og det samme gælder andre velbeslåede pendlere; det kan måske have noget med trafikforholdene på Rute 15 at gøre … Kendsgerningen er, at Ringkøbings befolkningstal stagnerer. Der bygges fortsat huse, men det er dels i etablerede boligområder, dels i de indre dele af byen, hvor folk køber gamle ejendomme, river dem ned og opfører nye. Det ser ud til, at folk simpelthen ønsker at bo tættere på Torvet. Til gengæld elsker ringkøbingenserne at motionere og lufte hund i Ringkøbing K. Og det er - trods alt - da heller ikke så ilde.

Ringkøbing

- En halv løsning: Sammenlægning af to Ringkøbing-skoler møder kritik

Annonce