Debat

Svar til chefredaktøren: Jørgen Winthers forslag fortjener respekt

Læserbrev: Kære Gudrun Pedersen. I din leder i Dagbladet Ringkøbing-Skjern den 8.8. kommenterer du ret kritisk lægen og regionspolitikeren (og tidligere sundhedsordfører i Folketinget) Jørgen Winthers forslag om et videnskabeligt projekt for børn i højrisiko for at blive svært overvægtige. Du fokuserer meget på, at forældrene forsøges motiveret ved at give børnene 22.000 kroner i konfirmationsgave, hvis de er normalvægtige.

"Overvægt er et problem", skriver du. Det har du helt ret i. Om få år slår fedmeepidemien flere ihjel end rygning pga de overvægtsbetingede følgesygdomme som type-2-sukkersyge, kræft, slagtilfælde, men medfører også psykiske problemer som angst, depression, mindre selvværd, social isolering, tidlig førtidspensionering, børnene mobbes i skolen og kan ikke deltage i de samme sociale aktiviteter (fx sport) som kammeraterne. Problemerne for børn er så alvorlige, at man i England har tvangsfjernet svært overvægtige børn fra forældrene.

Desværre fordobles antallet af svært overvægtige hver 10. år, og antallet af type-2-sukkersyge flerdobles på relativt få år (hvor to tredjedele kan forhindres ved vægttab).

Hensigten med Winthers videnskabelige projekt er naturligvis, at pengene skal motivere forældrene til at efterleve fornuftige råd - fx den såkaldte "Holbæk-metode", som med stor succes er udviklet på børneafdelingen i Holbæk, hvor man kan få overvægtige børn til at tabe sig ved at få dem til at motionere (cykle i skole), spise fastfood max en gang om måneden, undgå impulskøb, ændre forældrenes opdragelsesmetode, så den ikke indeholder is og slik som belønning etc.

Det er meningen, at det kun er risikobørn, der skal indgå i projektet, og de er desværre lette at spotte (fx dårligt uddannede og overvægtige forældre).

Så det gælder ikke om at få børn til at tabe sig, men at undgå børn bliver overvægtige. Forebyggelse er nu engang langt bedre end helbredelse.

Pengene til projektet forsøges skaffes via forskellige fonde.

Har projektet succes med at forhindre børn i at blive overvægtige, har det ikke kun reddet mange liv og kan implementeres i resten af landet/den vestlige verden, men også sikret børn et helt andet liv med langt større livskvalitet.

Prøv at snakke med nogle af børnene på julemærkehjemmene, så vil du givet mene, at politikerne skulle have gjort langt mere langt tidligere. Mere stigmatiseret gruppe findes næppe.

Man bliver som politiker skamfuld over den manglende indsats.

Du foreslår, at man bruger pengene på julemærkehjem i stedet - men så er man igen for sent ude. Børnene er blevet overvægtige, de har oplevet at blive stigmatiseret, mobbet og har fået ar for livet - også selv om julemærkehjemmene på imponerende vis kan lappe på nogle af symptomerne.

Der er al mulig grund til at anerkende Jørgen Winthers forslag og hans mod til at sætte fedmeepidemien på den nationale dagsorden (ligesom han for 30 år siden satte begrænsningen af rygning på den nationale dagsorden, skønt hans partiformand var ved at få cigaren i den gale hals). Jørgen Winther har haft modet og stillet op og modtaget alle de forudsigelige og forventelige tæsk i pressen.

Det afføder "en del" respekt.

Om flere år kan vi sikkert igen takke ham for at have sparet mange danskeres liv.

Det mener jeg, du burde have pointeret lidt tydeligere på lederpladsen :-)

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Lad os mødes i Hvide Sande

Gråvejr, frisk vind fra vestnordvest og kun 11 grader her på tærsklen til sommeren … Men i det mindste er der ikke udsigt til regn, så der er ingen grund til at blive hjemme, når der i eftermiddag indbydes til Ringkøbing-Skjern Kommunes største byfest - "Danmarks Dejligst i Naturens Rige"! Lidt vind i håret og småkoldt gråvejr kan vel ikke skræmme en vestjyde - især ikke, når festen er gratis, programmet omfattende og stemningen med garanti hyggelig. Det var den i alt fald sidste år, da den turnerende festival Danmarks Dejligst første gang ramte Naturens Rige; det foregik på Bundsbæk Mølle, hvor 1500 mennesker mødte op. Lad os håbe, at der kommer endnu flere til Hvide Sande i dag. For festen er udtryk for en god idé om at skabe samling og sammenhæng i vores geografisk store kommune. En dag, hvor vi kan skabe nye forbindelser og venskaber på tværs af både foreninger og organisationer, virksomheder, byer og - ikke mindst - de gamle kommuneskel. Kort sagt en slags "mini-folkemøde". Af samme grund er festivalen også turnerende; det er meningen, at den år for år flytter rundt fra sted til sted i kommunen. Det er altid oplysende at se andre end de normale hjørner af vores fælles matrikel. I år er turen altså kommet til Hvide Sande, hvor festen foregår langs havnen ved Troldbjergvej nordvest for Kammerslusen. Helt i festivalens ånd holdes den med hjælp fra det lokale frivillige foreningsliv, og 80 procent af overskuddet vil blive udbetalt til de foreninger, der hjælper til. De sidste 20 procent videreføres som startkapital til næste års gratis Danmarks Dejligst. Og hvad kan du så forvente, hvis du møder op? Ja, selvfølgelig er der en masse gratis musik. På den Store Ude-Scene vil lokale musikere som sangeren Karen Kousgaard, Vokal Vest og Ringkøbinggarden levere musikken sammen med rapperen Jokeren, den danske popgruppe Back to Back og country-musiker Tamra Rosanes. Men det er selvfølgelig ikke musik alt sammen. Du kan for for eksempel møde lokale byrådspolitikere, der vil opholde sig i et politisk debattelt. På den Lille Inde-Scene kan du deltage i debatter om tre af FN's 17 verdensmål, som rådgivningscentret Frivillig Vest har udvalgt. Temaerne er "mindre ulighed" og "bæredygtig energi/klimaindsats". Derudover sker der selvfølgelig en masse andet. Ikke mindst kan du møde en masse foreninger, der fortæller om, hvad de arbejder med. For er der noget, der er karakteristisk for Naturens Rige, er det, at vi har et rigt og varieret foreningsliv. Der er kort sagt lagt op til en hyggelig lørdag eftermiddag og aften i Hvide Sande for borgere i hele kommunen. Og ingen har vist endnu taget skade af en smule vind i håret …

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!