Annonce
Hvide Sande

Surf-arrangement skal få flere til at jagte bølgerne ved Hvide Sande

Hos Dansk Surf & Rafting Forbund håber man, at et begynder-arrangement dagen før Danish Surf Tours slår sine folder i Hvide Sande kan åbne fleres øjne for en hobby med surfing. Arkivfoto.
6. september afvikles Danish Surf-tour i Hvide Sande. Dagen før kan nybegyndere og andre interesserede gratis prøve kræfter med surfingen under vejledning fra nogle af næste dags stjerne-surfere. Formålet er at få flere i gang med vandsport.

HVIDE SANDE: De har dem i Løkken, Vorupør og ikke mindst i Klitmøller; de brætkyndige vandelementsbeherskere kendt som surfere.

De har dem som sådan også i Hvide Sande, men tendensen er, at kun relativt få surfere er tilknyttet foreninger, og de, der er, står selv for træningen.

Alligevel er vurderingen hos Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF), at antallet af surfere i Danmark gennem de senere år har været stigende de steder, hvor forholdene er til det.

Den fremgangsbølge på medlemsfronten kunne man hos DSRF godt tænke sig, at man kom med på i Hvide Sande. Her har man nemlig ”enormt gode” forhold for surfing, som ikke bliver udnyttet i optimal grad. Det mener i hvert fald projektansvarlig hos Dansk Surf & Rafting Forbund, Martin Bro.

- Vi ved, at der er mega godt potentiale i Hvide Sande, men at det har været svært at få banket noget strukturelt op på foreningslivet omkring surfing i byen. Vi kan se, at surfing rykker rigtig meget i byer som Vorupør, Klitmøller og i Løkken, og i Hornbæk begynder det også at rykke på sig. Det scenarie kunne vi også rigtig godt tænke os i Hvide Sande, for forholdene er enormt gode, siger Martin Bro.

Derfor har forbundet søgt – og fået lovning på – økonomiske ressourcer fra Ringkøbing-Skjern Kommune til at arrangere et såkaldt 'pre-event' - altså en begivenhed før en anden begivenhed - med titlen ”Kom-og-prøv Surfing”. Det skal løbe af staben 6. september, hvilket er dagen før starten på Danish Surf Tour.

- Vi oplever, at der er et ret stort spænd fra ’motionssurferne’, hvis man kan kalde dem det, og op til dem, der tør stille op i en konkurrence. Derfor vil vi prøve at lave noget opmærksomhed omkring begivenheden Danish Surf Tour.

Den endelige plan for, hvordan man vil få de nye surfere ud i jagten på den perfekte bølge, er endnu ikke helt fastlagt. Men man arbejder på en løsning, der lyder, at nogle af de rutinerede surfere, som skal dyste om lørdagen, kan stå for pre-eventet og guide de nye sportsfæller i gang.

Martin Bro håber, at de rutinerede kræfter kan være med til at trække flere til begivenheden, og gerne omkring 30 deltagere.

- Vi håber på rigtig mange på vandet. Det primære fokus er, at det her skal være en pre-event for Danmarksmesterskabet, men for os i DSRF handler det rigtig, rigtig meget om rekruttering af nye surfere og at give folk en god oplevelse ude på vandet. Det er klart et håb, at pre-eventet kan være med til at rekruttere nogle flere surfere på vandet og i Hvide Sande-området, siger han.

Kan være tvunget til at udskyde

Hele begivenheden er dog meget vind- og vejrafhængig. Blæser det ikke nok, så må man udskyde begivenheden til weekenden efter den 15. september.

- Det er jo det værste af det; hvordan vejret ser ud. Først om torsdagen inden bliver det afgjort, om der bliver en konkurrence om lørdagen den 7. september, fordi der er prognosen sikrest, siger Martin Bro.

Tidligere på året oplevede man problemer med vejrforholdene, da Danish Surf Tours første etape skulle afvikles i Løkken i april. Her måtte man først rykke det en uge og så endnu en uge, før man til sidste måtte aflyse.

- Man kan ikke blive ved med at rykke det og rykke det, men med perfekte forhold vil pre-eventet ligge fredag eftermiddag, når folk har fået fri, siger han.

Begivenheden finder sted omkring kabelparken i Hvide Sande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce