Annonce
Videbæk

Sune er bedst i den store sandkasse

Det er andet år i træk at Ove Kristensen fra Spjald Entreprenørforretning kan ønske en af sine lærlinge tillykke med et danmarksmesterskab. Foto: Søren Palmelund.

Anlægsstruktør. Sune Thesbjerg Olesen er Danmarks bedste anlægsstruktør - andet år i træk at Spjald Entreprenørforretning har fået en danmarksmester

Det er en stolt Sune Thesbjerg Olesen, der viser sit vinderdiplom og sit vindertrofæ frem.

Annonce
Undervisningsminister Christine Antorini ønskede alle vinderne tillykke. Foto: Skills 2014.

De er symboler på, at han er Danmarks bedste som anlægsstruktør.

Opgaven var et kompliceret belægningsarbejde med fliser i flere tykkelser samt kloakering som til et lille badeværelse. Privatfoto.

Sammen med sin makker, Claus Smedegaard Herping fra Lemvig, der er i lære hos Nørgaards Fliser, vandt han lørdag eftermiddag DM i Skills 2014, der fandt sted i Gigantium i Aalborg.

Det var en glad Sune Thesbjerg Olesen, der tog imod hædersbevisningen. Privatfoto.

»Vi var tre hold, der kæmpede i finalen om den samme opgave, et belægningsarbejde med fliser i forskellige retning og i forskellig tykkelse og en kloakeringsopgave til et mindre badeværelse. Vi havde 21 timer til opgaven,« fortæller Sune Thesbjerg Olesen.

De fik udleveret tegninger til opgaven 14 dage før finalen og har haft tid til at prøvebygge to gange på Mercantec i Viborg, hvor de går på skole.

»Vi vidste, hvad hver især skulle gøre, og det gik godt. Vi var færdige i god tid,« forklarer Sune Thesbjerg Olesen.

Han skulle lige vænne sig til, at der var publikum på.

»Man tænker over det til a t starte med, men så bliver man koncentreret om sit arbejde. Det var kun når vi skulle køre fliser ind på trillebør, at de nogen gange var i vejen,« fortæller han smilende.

De to modstanderhold gik lige ved siden af og der blev skævet lidt til hinanden.

»Vi prøvede at komme godt fra start, så vi kunne lægge lidt pres på de andre,« siger Sune Thesbjerg Olesen.

Til belægningsarbejdet var der brugt fliser i tre forskellige højder, så det var gjort så besværligt som muligt og krævede meget skærearbejde.

Da dommerne havde vurderet de forskellige opgaver og der var delt diplomer og ministerhåndtryk ud, skulle det hele pilles op igen,inden vinderne kunne tage hjem og fejre sejren.

»Der var familie og venner på besøg og vi lavede en lille fest,« smiler Sune Thesbjerg Olesen.

Han er udlært om to måneder og regner med at blive hos Spjald Entreprenørforretning til at starte med.

»Anlægsstruktør er en god uddannelse at starte med, så kan du fortsætte som kloakmester eller konstruktør eller måske på sigt starte dit eget,« siger Sune Thesbjerg Olesen.

Andet år i træk

Det er andet år i træk at Spjald entreprenørforretning er lærested for en Danmarksmester. Sidste år var det Alexander Andreasen. Han er i øjeblikket ude at rejse, men fulgte konkurrencen over internettet.

Ove Kristensen er manden bag Spjald entreprenørforretning og mester for de to danmarksmestre og de øvrige ansatte.

»Hvis folk gerne vil arbejde selvstændigt, så får de også lov til det. De får også ansvar, når de har vist, at de kan tage det. De er begge robuste drenge,« forklarer Ove Kristensen om årsagen til, at firmaet to år i træk har skabt danmarksmestre.

»Måske burde vi til at reklamere med det på vores biler,« funderer han.

Ifølge Ove Kristensen er DM i Skills med til at gøre faget interessant flere unge.

I alt 37 vindere fra 29 fag blev hyldet af en fyldt arena i Gigantium. Mesterskabet for erhvervsuddannelser blev en publikumsmagnet og stak alle rekorder med 42.000 besøgende.

»I er alle Danmarks bedste erhvervsfaglige elever. I kan jeres kram - bedre end de fleste. Vi er stolte af jer, sagde undervisningsminister Christine Antorini ved kåringen.

Det er fjerde gang, der bliver afholdt DM i Skills. Målet med mesterskabet er at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse direkte fra folkeskolen. Det er vigtigt, at både eleverne fra 8.-9. klasse og deres forældre opdager, hvor mange muligheder erhvervsuddannelserne rummer - både når det gælder fag, job og videreuddannelse.

DM i Skills 2015 bliver holdt i Bella Center i København den 8.-10. januar med Region Hovedstaden og Københavns Kommune som værter.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Ringkøbing For abonnenter

Gnistens pædagoger er ildglødende rasende på Ringkøbing-Skjern Kommune

Annonce