Annonce
Læserbrev

Sundhedshus. Velfærdssamfundet dækker altså også Vestjylland

I Ringkøbing-Skjern Kommune kalder vi os danmarksmestre i frivillighed, og vi hylder borgernes engagement og frivillige indsats - også når det gælder initiativer til at samle penge ind til fællesfaciliteter, der øger livskvaliteten i vores landsbyer.

Men velfærdssamfundet fungerer også på bedste vis i Vestjylland. Og når landsbyen Vorgod-Bardes initiativ til at samle ind til et træningscenter i forbindelse med et nyt sundhedshus bliver udlagt i medierne, som om de 1.200 indbyggere skal til lommerne for at få mulighed for at gå til læge, så er jeg som udvalgsformand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune nødt til at forsøge at nuancere billedet lidt.

Historien var ellers god; er du syg og bor du i en lille vestjysk landsby, så skal vi lige ha' samlet ind til et lægehus, før du kan få behandling. Problemet er, at den udlægning er for sort-hvid.

I Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder vi målrettet for at tiltrække læger og sikre en god lægedækning for borgerne. Den eksisterende lægekonsultation i Vorgod-Barde er utidssvarende, og derfor søgte vi penge til et nyt sundhedshus, da Sundheds- og Ældreministeriet i januar 2019 udbød puljemidler, som kommuner og regioner kunne søge til 'etablering, renovering og udbygning af sundhedshuse i hele landet'. Formålet med puljen var at understøtte bedre lægedækning i alle dele af landet samt medvirke til at styrke samarbejdet på tværs af faggrupper.

Vi fik et tilsagn om 7 mio. kr. til sundhedshuset fra ministeriets pulje. Mange andre kommuner har ligeledes fået tilsagn, så det er der ikke noget usædvanligt i.

Samtidig har Ringkøbing-Skjern Kommune bidraget med 500.000 kr. til det nye lægehus; det er der heller ikke noget usædvanligt i, at en kommune gør. Det er nemlig et kriterium for uddelingen af ministeriets puljemidler, at der er en vis egenfinansiering - og at det er kommunen eller regionen, der står som ejer af bygningen, som derefter skal udlejes på markedsvilkår til den praktiserende læge.

I forbindelse med Sundhedshuset i Vorgod-Barde har borgerne i landsbyen besluttet at indsamle 2 mio. kr. I modsætning til, hvad medierne har skrevet, skal pengene ikke bruges til det nye lægehus, men til et træningscenter med en fysioterapeut tilknyttet.

Træningscenteret skal ligge i forbindelse med hallen og byens nye sundhedshus og skal - helt i tråd med ministeriets ønsker - sikre synergien mellem sportsfaciliteter, fitness-center og sundhedshus. Det bliver et plus for byen, men det er ikke en forudsætning for bevillingen til sundhedshuset fra ministeriet eller kommunen. De 1.200 borgere i Vorgod-Barde skal derfor ikke nødvendigvis til lommerne, før de kan komme til lægen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce