Annonce
Videbæk

Sundhedshus mangler to millioner for at blive til virkelighed: Formand opfordrer lokale til at spytte i kassen

De lokale skal samle to millioner kroner ind. Ellers bliver det nye sundhedshus i Vorgod-Barde ikke til noget. Foto: Johan Gadegaard.
Uden to millioner kroner bliver Vorgod-Bardes nye sundhedshus ikke til noget. Derfor opfordrer halbestyrelsens formand til, at lokale spytter penge i kassen.

Vorgod-Barde: Det nye sundhedshus bliver snart en realitet. I hvert fald hvis lokalsamfundet er klar til at skyde to millioner kroner i projektet.

På nuværende tidspunkt har formanden for hallens bestyrelse fået tilsagn om støtte fra fonde, staten og lokale foreninger på lige knap 9,4 millioner kroner. Men da projektet har en forventet pris på 11,4 millioner, kræver det, at private og virksomheder er klar med donationer, før sundhedshuset kan realiseres.

- Hvis ikke det bliver til noget, så risikerer vi at miste en ung læge. Det er svært at forestille sig, at en ny læge ville rykke ind i det gamle lægehus, der ikke er gjort noget ved i 30 år. Faciliteter betyder noget for at holde på medarbejderne, siger halformanden Jørgen Clausen.

- At have en læge betyder meget for udviklingen af hele området. Det betyder meget for Vorgod-Barde. Det er et sted i udvikling, og en læge er et vigtigt parameter. Hvis vi i fremtiden skal bevare skole og børnehave, kræver det tilvækst, og det er sundhedsfællesskabet med til. Det inkluderer en fysioterapeut, så vi opgraderer, siger han.

Annonce

Skal bruge tilsagn

For at få en snak med de potentielle bidragsydere i lokalområdet inviterer hallen til borgermøde søndag 12. januar klokken 14.

På programmet er der blandt andet en præsentation af den nye læge, Brian Nørgaard, og samtidig vil tilhørerne få at vide, hvordan de kan få fradrag for de penge, de donerer.

59 personer har meldt sig som indsamlere. De næste tre-fire uger vil de gå rundt til 700 husstande for at samle to millioner kroner ind. Han har regnet sig frem til, at hvis hver husstand donerer cirka 3.000 kroner, bliver målet nået. Når de frivillige indsamlere ikke i mål, er håbet fra Jørgen Clausen, at lokale virksomheder også vil støtte op.

- Vi er mange, der brænder for det, så det er den vej, vi skal gå. Vi skal også bare have tilsagn om støtte. Pengene skal først betales, når vi er sikre på, at projektet bliver til noget. Og man kan få lov til at betale over tre år. Men det kan man høre mere om på søndagens møde, siger Jørgen Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce