Annonce
Læserbrev

Sundhed. Der skal uddannes flere familielæger nu

Debat: Manglen på læger i vores landsdel er alarmerende. Bare i år har 22.500 danskere i Region Midtjylland mistet deres familielæge. 22.500! Den udvikling kan vi ikke bare sidde overhørig på Christiansborg. Vi er nødt til at handle nu.

Fra konservativ side foreslår vi derfor at uddanne 780 flere praktiserende læger frem mod 2027. Det vil ifølge de praktiserende lægers egen organisation, PLO, give alle danskere deres egen familielæge. Lad mig være ærlig: Vores forslag løser ikke problemet med lægemanglen i morgen. Men jo før vi går i gang med at uddanne flere læger, des hurtigere løser vi problemet.

Pengene til de nye læger kommer fra det økonomiske råderum, som gode, borgerlige reformer har skabt. Derfor har vi råd til at investere i den kernevelfærd, som familielægen er. Familielægen er det første ansigt, vi møder, når vi er bekymrede for vores helbred. Familielægen kan skabe den tillid og tryghed, der skal til for at komme godt igennem et sygdomsforløb. Familielægen er en absolut hjørnesten i vores sundhedsvæsen.

I Det Konservative Folkeparti har vi både et forslag og finansieringen klar, så jeg håber, at regeringen snart vil indse alvoren og finde en holdbar løsning sammen med os. Regeringen har sagt, at den vil lave en sundhedsreform senest i 2023. Men det er der bare ikke tid til at vente på. Uret tikker - tusindvis af danskere mister deres læge.

Orla Østerby. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce