Annonce
Vestjylland

Sumpet område forsinker cykelsti: Kommune har lært af sagen

Det var i maj måned, at anlægget af den nye cykelsti langs Klitvej gik i gang. Men tørvejord og blødt undergrund forsinker stien. Arkivfoto: Jan Briks
Anlæg af cykelsti er løbet ind i nye problemer. Undergrund med tørv og høj vandstand betyder, at grundvand skal sænkes, før der kan lægges til ny cykelsti, som er flere måneder forsinket.
Annonce

Sdr. Nissum: Den nye cykelsti langs Klitvej mellem Husby og Fjand er forsinket, så den først står færdig til vinter. Dermed får turister ikke fornøjelse af cykelstien i år. Senest har det vist sig, at der er dybt lag tørvejord på en strækning på 700 meter nord for Ondaftenvej - syd for Sdr. Nissum.

Samtidigt står grundvandet højt, så der skal laves grundvandssænkning. Det giver risiko for frigivelse af okker og tungmetaller, så vandet skal lægges i en sø og undersøges, før det eventuelt må ledes ud i Nissum Fjord.

- Undergrunden har vist sig at være mere kompliceret, end vi havde regnet med. Det har givet en forsinkelse, så det kan blive ind i vintermånederne, før cykelstien står færdig, siger Annette Vognbjerg, chef for trafik og park i Holstebro Kommune.

Det er ekstra kompliceret, fordi tørvejorden strækker sig ind under Klitvejen.

- Det kan give sætninger i vejen, hvis vi sænker grundvandet for meget, siger Anette Vognbjerg.

Derfor bliver der kun gravet 80 centimeter ned i det dybe lag tørv, som erstattes med sand. Tilladelsen til grundvandssænkning er i høring til 8. juli.

Annonce

Har lært af sagen

Da byrådet afsatte penge til cykelstien blev det samtidig bestemt, at cykelstien skulle projekteres i 2019, så arbejdet kunne gå i gang i starten af 2020 - og med en forventning om en færdig cykelsti i august.

- Det er rigtigt, men vi har fulgt vores normale procedurer, og hvor vi ikke laver jordbundsundersøgelser. Vi havde ikke forestillet os disse forhold, siger Vognbjerg.

Men samtidig løber vejen og cykelstien åbenlyst igennem to engområder, der er afvandet med kanaler?

- Hvis vi spørger lokale landmand, vil de måske sige, at det her kunne de godt have sagt. Så det er en sag, vi har lært af. Vi skal være mere nysgerrige på de steder, hvor vi arbejder. Og overveje en jordbundsundersøgelse, siger hun.

Ny cykelsti

Cykelstien mellem Husby og Fjand løber langs Klitvejen på en strækning på godt syv kilometer. Der er i forvejen en cykelsti mellem Ulfborg og Husby og mellem Fjand og Thorsminde.

Byrådet har afsat 9,4 millioner kroner til cykelstien - og heraf er cirka en million kroner til projektering.

Staten giver et tilskud på 40 procent - eller 3,7 millioner kroner til cykelstien, mens kommunens skatteborgere betaler resten.

Udskiftning af mere jord end forventet betyder en væsentlig merudgift.

- Vi kan godt gennemføre cykelstien indenfor det beløb, der er bevilget, siger Annette Vognbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce