Annonce
Tarm

Successen fra Gentænk Skjern inspirerer naboerne: Nytænk Tarm skal sætte turbo på byen

Borgermødet i Tarm trak 300 tilhørere i juni. Nu skal der arbejdes videre. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I løbet af efteråret skal der holdes borgermøde i Tarm om udviklingen. Borgerne griber politikernes ord om, at forslagene skulle gro nedefra.

TARM: Først kom Gentænk Skjern. Nu kommer Nytænk Tarm.

Projektet er så tidligt i sin fase endnu, at det er for tidligt at sige, hvad det munder ud i, men over den næste måneds tid skal der samles en styregruppe, som Tarm Udviklingsforum er tovholder på. Engang i efteråret skal der holdes et borgermøde, og det er på baggrund af et andet borgermøde, at det kommer til at ske. Nemlig det borgermøde, som handlede om nedlæggelsen af Tarm Bibliotek.

Borgermødet i juni viste et bysamfund, der føler sig overset i Ringkøbing-Skjern Kommune. Efter kommunalreformen er der mange funktioner, der er forsvundet fra det, der tidligere var Egvad Kommune. Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var forslaget om at nedlægge Tarm Bibliotek, og i løbet af ni dage blev der samlet 3300 underskrifter mod en lukning. Borgermødet på Bechs Hotel trak over 300 tilhørere, og her efterlyste frustrerede borgere en vision for Tarm.

- Politikerne sagde jo, at alle forslag skulle gro nedefra, og her kom Eva Sønderby Jepsen med et forslag om en gruppe, der skulle se på udviklingen af Tarm, fortæller Steen Rosby, der er formand for Tarm Udviklingsforum.

Tarm Udviklingsforum har via Facebook efterlyst gode ideer til det videre arbejde. Borgergruppen vil lade sig inspirere af Gentænk Skjern. Her vil man bruge de gode ideer og erfaringer fra det forløb og lave en lignende konstruktion, hvor der er arbejdsgrupper, som ser på forskellige udviklingsaspekter, blandt andet bosætning og aktiviteter. For at der ikke skal være navnesammenfald, bliver navnet altså Nytænk Tarm. I de seneste par år er der i byudviklingsspørgsmål blevet knyttet et tæt bånd henover åen, og det bliver der også i denne proces.

- Nytænk Tarm vil også involvere Skjern, fordi vi har et samarbejde mellem byerne. Vi arbejder henimod at se Skjern og Tarm som et fælles bysamfund, blot med to bydele, ligesom man kender det fra Aarhus og Viby, forklarer Steen Rosby.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Skjern Håndbold For abonnenter

Skadet Eggert tripper for at komme i kamp – konkurrenten slubrer spilletiden i sig

Annonce