Tarm

Successen fra Gentænk Skjern inspirerer naboerne: Nytænk Tarm skal sætte turbo på byen

Borgermødet i Tarm trak 300 tilhørere i juni. Nu skal der arbejdes videre. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I løbet af efteråret skal der holdes borgermøde i Tarm om udviklingen. Borgerne griber politikernes ord om, at forslagene skulle gro nedefra.

TARM: Først kom Gentænk Skjern. Nu kommer Nytænk Tarm.

Projektet er så tidligt i sin fase endnu, at det er for tidligt at sige, hvad det munder ud i, men over den næste måneds tid skal der samles en styregruppe, som Tarm Udviklingsforum er tovholder på. Engang i efteråret skal der holdes et borgermøde, og det er på baggrund af et andet borgermøde, at det kommer til at ske. Nemlig det borgermøde, som handlede om nedlæggelsen af Tarm Bibliotek.

Borgermødet i juni viste et bysamfund, der føler sig overset i Ringkøbing-Skjern Kommune. Efter kommunalreformen er der mange funktioner, der er forsvundet fra det, der tidligere var Egvad Kommune. Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var forslaget om at nedlægge Tarm Bibliotek, og i løbet af ni dage blev der samlet 3300 underskrifter mod en lukning. Borgermødet på Bechs Hotel trak over 300 tilhørere, og her efterlyste frustrerede borgere en vision for Tarm.

- Politikerne sagde jo, at alle forslag skulle gro nedefra, og her kom Eva Sønderby Jepsen med et forslag om en gruppe, der skulle se på udviklingen af Tarm, fortæller Steen Rosby, der er formand for Tarm Udviklingsforum.

Tarm Udviklingsforum har via Facebook efterlyst gode ideer til det videre arbejde. Borgergruppen vil lade sig inspirere af Gentænk Skjern. Her vil man bruge de gode ideer og erfaringer fra det forløb og lave en lignende konstruktion, hvor der er arbejdsgrupper, som ser på forskellige udviklingsaspekter, blandt andet bosætning og aktiviteter. For at der ikke skal være navnesammenfald, bliver navnet altså Nytænk Tarm. I de seneste par år er der i byudviklingsspørgsmål blevet knyttet et tæt bånd henover åen, og det bliver der også i denne proces.

- Nytænk Tarm vil også involvere Skjern, fordi vi har et samarbejde mellem byerne. Vi arbejder henimod at se Skjern og Tarm som et fælles bysamfund, blot med to bydele, ligesom man kender det fra Aarhus og Viby, forklarer Steen Rosby.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce