Annonce
Vestjylland

Styrelse efter ulveangreb: Æsler dur ikke og hegn var ikke i orden

33 får blev dræbt ved weekendens angreb på denne mark, som en ulv med stor sandsynlighed stod bag. Ifølge Miljøstyrelsen var det flytbare hegn ikke sat op efter forskrifterne. Hegnet kan dog være skadet, da fårene blev jagtet og løb ud af folden. Foto: Jens kirk
Miljøstyrelsen har betalt tilskud til et vogteræsel til at beskytte får mod ulve - men konstaterer efter rovdyrangrebet natten til mandag, at æsler åbenbart ikke er nogen god afværgeforanstaltning mod rovdyr.

Råsted: I forlængelse af de to rovdyrsangreb i weekenden, hvor i alt 38 får blev dræbt eller skambidt, har avisen spurgt både Miljøstyrelsen og Miljøministeriet om myndighedernes syn på ulveangreb på får - og herunder på en mark med et vogteræsel til at beskytte fårene.

Miljøstyrelsen bekræfter, at det har givet tilskud til forsøg med at bruge æsel som vogterdyr som et alternativ til ulvehegn. Efter de fem får blev dræbt i weekenden på en mark med et vogteræsel, konstaterer Miløjstyrelsen også, at angrebet tyder "ikke umiddelbart på, at æsler er nogen god afværge mod angreb på husdyr".

Hvis den samme ulv to gange angriber får på en mark med en vogterhund, så vil ulven være defineret som en problemulv, der skal aflives, ifølge Miljøminsteriets forvaltningsplan for ulve. Men det gælder altså ikke ved vogteræsler, fordi der her er tale om et forsøg, skriver Miljøstyrelsen til avisen.

Stort hul under hegnet

Avisen har også spurgt Miljøstyrelsen om holdningen til flytbare hegn, som af mange fåreavlere bruges, da fårehold ofte flyttes rundt mellem forskellige marker, og som er sværere at ulvesikre.

"Miljøstyrelsen er meget optaget af de gener det medfører, når ulve angriber husdyr, og styrelsen kigger derfor løbende på erfaringer fra udlandet," skriver styrelsen i svaret.

Miljøstyrelsen har ikke givet tilskud til flytbare, ulvesikre hegn til får, men når hegn ikke er ulvesikrede, så anbefaler Miljøstyrelsen "at disse som minimum etableres, så eventuelle rovdyr har sværest mulig adgang til de indhegnede dyr. Det er for eksempel vigtigt, at den nederste hegnstråd sidder tæt ved jorden (20 cm over jorden) og, at spændingen på el-hegnet er høj", skriver Miljøstyrelsen i svaret.

Ifølge Miljøstyrelsen var hegnet ikke sat op efter disse anvisninger ved det angreb, som kostede i alt 33 får, ifølge den gennemgang af hegnet, der blev foretaget på stedet.

"Enkelte steder var der for eksempel en afstand på op mod en halv meter fra nederste tråd til jorden," skriver Miljøstyrelsen i svaret.

Gennemgangen skete dog umiddelbart efter, at fårene om natten var brudt ud gennem indhegningen - og formentlig efter at være blevet jagtet af en ulv. I Miljøstyrelsens svar er der ikke noget forhold for de skader, som det har givet på hegnet.

Faktisk sendte Miljøstyrelsen sit svar i mandags - men det var efter deadline for artiklen. Til gengæld havde Miljøministeriet onsdag endnu ikke svaret på spørgmål til miljøministeren - blandt andet om problemet med ulveangreb på får, som bruges til naturpleje på heder og engområder langs vandløb.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Fælles opråb fra fire rektorer: Elever arbejder alt for meget

Annonce