forside

Studerende frygter kortere uddannelser med ny aftale

Forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost frygter, at der kommer et A og et B-hold, når en etårig akademisk uddannelse kan læses efter en bachelor. (Arkivfoto).

Et samlet folketing fremlagde torsdag en aftale om større fleksibilitet for universitetsuddannelser.

Uddannelse er fremtiden for Danmark, og det skal der ikke skæres i.

Det mener Sana Mahin Doost, der er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd.

Hun kan ikke kan forstå, at et samlet Folketing torsdag blev enige om især ét punkt i en aftale om mere fleksible universitetsuddannelser.

Partierne er gået sammen om at give mulighed for at åbne etårige akademiske uddannelser, som eksempelvis kan læses i stedet for en toårig kandidat.

- Det virker mærkeligt at lave noget, som ingen efterspørger, og som i øvrigt betyder, at nogen vil få mindre uddannelse.

- Vi frygter, at det er en glidebane, som fører til A og B-uddannelser, siger Doost, der mener, at initiativet lugter af at være en spareøvelse.

Den kritik forstår uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) slet ikke.

- Det kan jeg ikke følge, og sådan må det ikke være.

- Men vi vil i aftalen skabe en mulighed for dem, der måske tænker, at hvis det er en toårig uddannelse, så tager de den ikke, siger han.

Både ministeren og De Radikales uddannelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, pointerer, at universiteterne ikke tvinges til noget. De kan tilvælge at oprette uddannelserne.

Gør de det, får de, hvad Danske Universiteters direktør Jesper Langergaard kalder "en stor slikskål".

Først får de to millioner kroner per uddannelse, de opretter, og dernæst 30 procent mere i tilskud for personer på den korte uddannelse i forhold til den toårige kandidat.

- Det er et interessant tilbud, men vi er også bekymret for det. Man går ind og siger, at der er behov for mindre uddannelse.

- Det er ikke min fornemmelse, at det er, hvad erhvervslivet efterspørger, siger han.

Ifølge Langergaard lader universiteterne sig ikke friste af skålen foran dem.

I stedet vil de fagligt vurdere, om der er behov for uddannelsen - eksempelvis som efter- eller videreuddannelser.

Og netop sådan er den tænkt, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg tror, at der er mange perspektiver i, at nogen kan lave en etårig akademisk overbygning.

- Den vil primært rette sig til dem, der har været på arbejdsmarkedet i lang tid, siger hun.

Selv om intentionen er efteruddannelse, risikerer virkeligheden at blive en anden, vurderer Sana Mahin Doost.

- Man kan gå direkte fra en bachelor til uddannelsen. Derfor frygter vi, at det på sigt bliver en ny hovedvej, der konkurrerer med kandidatuddannelserne.

Aftalen ventes vedtaget i foråret.

Uddannelsesministeren skal godkende alle de etårige uddannelser, og der oprettes maksimalt 25.

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

Odgar og Nanna er vikinger i Bork: 'Nærvær på et helt andet plan'

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

900 uldne statister skal give ekstra opmærksomhed til EU-kandidat

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Ringkøbing-Skjern

Miljøminister skyder nationalpark-debat til længe efter valget

Kultur For abonnenter

Bogkassen anbefaler: Han skrev de sidste ord, Kim Larsen indspillede

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Skjern For abonnenter

Kære morfar. Jeg håber at du har et got liv nedenånor jorn i kisten. Hilsen Julie

Hvide Sande

Hvide Sande Havn leverer nyt millionoverskud

Mindeord

Et engageret, ydmygt og meget venligt menneske er borte: Tak for sangen, mor!