Annonce
Vestjylland

Strandfoged gennem 50 år: - Det eneste, der er, er sand, sand, sand

91-årige Kaj Kristensen fra Thorsminde er stadigvæk aktiv strandfoged, og selvom gigt plager kroppen, så har han ikke i sinde at stoppe. Arkivfoto

De er mennesker af en særlig støbning, strandfogederne. Forening for strandfogeder fejrer 100 års jubilæum, og en af dem har været med i halvdelen af tiden. I en alder af 91 år har Kaj Kristensen ikke i sinde at stoppe.

Thorsminde: Selvom han har trodset klitterne gennem 50 år, så er det ikke dem, der er kommet i vejen for Kaj Kristensens besøg på stranden. Det er gigten.

De utallige ture som strandfoged er skåret ned, erkender han. Men i en alder af 91 år bryster han sig nu stadig af titlen som strandfoged og har ingen planer om at stoppe.

- Gigten er så slem, at jeg ikke kan gå til havet hver dag. Det er nu heller ikke nødvendigt at løbe dernede hele tiden, for det eneste, der er, er sand, sand, sand, siger Kaj Kristensen.

Når han besøger sin kyststrækning, så stiller han sig gerne på et højt punkt, hvor udsynet er godt, så kroppen ikke skal tvinges ud på en gåtur. Årstiden med mange turister på stranden gør nu også, at der ikke kræves en strandfogeds konstante opmærksomhed, tilføjer han:

- Skulle der drive et dødt menneske i land, så ville det ikke ligge længe, inden det blev opdaget af forbipasserende.

Og selv det at finde et menneske i strandkanten - får man fornemmelsen af - er heller ikke noget, Kaj Kristensen forventer.

- Det har aldrig været nemmere at være strandfoged, for der skyller ingenting i land. Førhen kunne vi løbe efter vragdynger og alt muligt andet, planker og så videre. Mellem Thyborøn og Thorsminde er der i dag ingenting, siger han og forklarer, at det er tre år siden, der har været én af de før så hyppige auktioner, og dengang måtte strandfogederne slå sig sammen for at have nok at tilbyde.

Annonce

100 års jubilæum

100-årsjubilæet for Foreningen af strandfogeder langs den Jyske Vestkyst markeres lørdag den 15. september. Det foregår på på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde.Strandfogederne er ansat af politiet til at føre tilsyn med 300 kilometers kyststrækning langs Vesterhavet, og politiet er vært ved fejringen.

Landets 125 strandfogeder bistår politiet med at føre tilsyn med kyststrækningen fra Skallingen ved Esbjerg, op over Skagen og ned til Frederikshavn. Deres primære opgave er at bjærge strandingsgods, som kan være alt fra tømmer og gummibåde til vildfarne surfbrætter.

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Idealister som få

Forklaringerne på de tomme vande er flersidet. Før i tiden var overlæssede skibe hurtigere til at cutte fortøjningerne til gods, så snart blæst og bølger truede. I dag sejler man ikke med mere, end skibet kan klare - selv i stormvejr.

Den slags spekulationer forholder Kaj Kristensen sig ikke til. Han holder bare øje med sin kyst, gigt eller ej. Det gjorde hans far, og hans bedstefar før ham for mere end 100 år siden i 1912.

Hvervet som strandfoged har i høj grad været et job, der er gået i arv.

- Når én siger op, så kommer der som regel en anden her og spørger, om der er en søn eller andre, der er interesseret, forklarer Kaj Kristensen.

Vestkystens strandfogeder er højt skattet. På lørdag kommer justitsminister Søren Pape Poulsen til Strandingsmuseet i Thorsminde for at fejre 100-årsjubilæet for Foreningen af strandfogeder langs den Jyske Vestkyst. Strandfogederne er ansat af politiet.

- Arbejdet som strandfoged er noget helt unikt, og de mennesker, der passer det, er af en særlig støbning. De er idealister som få, de elsker stranden, havet og klitterne, og de føler sig forenede med naturen og de voldsomme kræfter, der dominerer den jyske vestkyst. Det er et ansvarsfuldt og ærefuldt job, og vi skylder dem en stor tak for det arbejde, de har udført gennem de 100 år, foreningen nu har eksisteret, siger Jens Kaasgaard, politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi, i en pressemeddelelse.

Kaj Kristensen deltager også i lørdagens jubilæum, og han vil fortsat også passe på stranden.

- Jeg har ingen anelse om, hvem der skal efterfølge mig. Jeg har ikke hørt om nogen, men jeg tror, at man vil forhøre sig herude til den tid, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ukrudtsbrænder satte ild til spa

Annonce