Annonce
Hvide Sande

Strand blev sandfodret lige før jul - nu har havet ædt 15 meter af den

Stormen har været hård ved klitterne ud for Badevej i Søndervig. Foto: Johan Gadegaard
Kystdirektoratet var lige blevet færdig med stor sandfodring, da stormen ramte. Forhøjet vandstand og blæst har kostet strand, men klitterne ved Badevej slap for skader.

SØNDERVIG: Stormen i weekenden gik hårdt ud over Vestkysten mange steder, hvor høj vandstand og stærk blæst sendte havet langt op mod klitterne.

Et af de steder, som Kystdirektoratet med særlig interesse fulgte, var den cirka én kilometer lange strækning omkring Badevej i Søndervig, hvor direktoratet lige før årsskiftet pumpede en halv million kubikmeter sand op for at styrke stranden inden vinterens storme.

Sådan én ramte i weekenden, og ifølge ingeniør Michael Rasmussen fra Kystdirektoratet virkede sandfodringen "helt efter bogen".

- Vi stræber mod en strandbredde på cirka 40 meter, og da vi tirsdag var i Søndervig for at inspicere kysten, skridtede jeg stranden af og vurderer, at der er cirka 25 meter tilbage, siger Michael Rasmussen.

Havet har altså ædt omkring 15 meter af stranden, og der stod en cirka to meter høj skrænt tilbage.

Michael Rasmussen understreger, at sandfodringen har virket efter hensigten, idet bølgerne ikke nåede op til klitterne. Det er netop ønsket om at beskytte klitrækken, der er hovedårsagen til, at Kystdirektoratet fodrer kysten med sand.

Annonce
Der er forsvundet cirka 15 meter af stranden nord for Badevej, men der er dog stadigvæk det meste af den sandfodrede strand tilbage. Foto: Johan Gadegaard

Sandet genbruges

Arbejdet skulle egentlig være begyndt i september sidste år, men det blev blokeret af en klage fra opfinder Poul Jakobsen, der har ligget i årelang fejde med Kystdirektoratet.

Poul Jakobsen mente, at Kystdirektoratets tilladelse til sandfodring var lovstridig, da Søndervig-stranden ifølge Jakobsen ikke havde brug for mere sand, idet hans alternative kystbeskyttelse med trykudligningsrør, som blev sat i stranden i 2012, efter hans eget udsagn har lagt adskillige meter til både strand og klitter.

Kystdirektoratet var ikke enig, og pegede på, at opmålinger viste, at det ville være godt at sandfodre ved Søndervig.

Nu er noget af sandet allerede forsvundet; men det har altså virket efter hensigten, påpeger Michael Rasmussen.

Og selv om sandet fra stranden ved Badevej nu ligger og skvulper i havstokken, er det ikke ensbetydende med, at der bare er tale om spildt arbejde:

- Sandet vil typisk skylle op og blive lagt til kysten nord eller syd for Søndervig, afhængigt af, hvordan strømmen er, og så være med til at gøre kysten bredere der, siger Michael Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hjemturen blev stoppet af politiet

Annonce