x
Annonce
Hvide Sande

Strand blev sandfodret lige før jul - nu har havet ædt 15 meter af den

Stormen har været hård ved klitterne ud for Badevej i Søndervig. Foto: Johan Gadegaard
Kystdirektoratet var lige blevet færdig med stor sandfodring, da stormen ramte. Forhøjet vandstand og blæst har kostet strand, men klitterne ved Badevej slap for skader.

SØNDERVIG: Stormen i weekenden gik hårdt ud over Vestkysten mange steder, hvor høj vandstand og stærk blæst sendte havet langt op mod klitterne.

Et af de steder, som Kystdirektoratet med særlig interesse fulgte, var den cirka én kilometer lange strækning omkring Badevej i Søndervig, hvor direktoratet lige før årsskiftet pumpede en halv million kubikmeter sand op for at styrke stranden inden vinterens storme.

Sådan én ramte i weekenden, og ifølge ingeniør Michael Rasmussen fra Kystdirektoratet virkede sandfodringen "helt efter bogen".

- Vi stræber mod en strandbredde på cirka 40 meter, og da vi tirsdag var i Søndervig for at inspicere kysten, skridtede jeg stranden af og vurderer, at der er cirka 25 meter tilbage, siger Michael Rasmussen.

Havet har altså ædt omkring 15 meter af stranden, og der stod en cirka to meter høj skrænt tilbage.

Michael Rasmussen understreger, at sandfodringen har virket efter hensigten, idet bølgerne ikke nåede op til klitterne. Det er netop ønsket om at beskytte klitrækken, der er hovedårsagen til, at Kystdirektoratet fodrer kysten med sand.

Annonce
Der er forsvundet cirka 15 meter af stranden nord for Badevej, men der er dog stadigvæk det meste af den sandfodrede strand tilbage. Foto: Johan Gadegaard

Sandet genbruges

Arbejdet skulle egentlig være begyndt i september sidste år, men det blev blokeret af en klage fra opfinder Poul Jakobsen, der har ligget i årelang fejde med Kystdirektoratet.

Poul Jakobsen mente, at Kystdirektoratets tilladelse til sandfodring var lovstridig, da Søndervig-stranden ifølge Jakobsen ikke havde brug for mere sand, idet hans alternative kystbeskyttelse med trykudligningsrør, som blev sat i stranden i 2012, efter hans eget udsagn har lagt adskillige meter til både strand og klitter.

Kystdirektoratet var ikke enig, og pegede på, at opmålinger viste, at det ville være godt at sandfodre ved Søndervig.

Nu er noget af sandet allerede forsvundet; men det har altså virket efter hensigten, påpeger Michael Rasmussen.

Og selv om sandet fra stranden ved Badevej nu ligger og skvulper i havstokken, er det ikke ensbetydende med, at der bare er tale om spildt arbejde:

- Sandet vil typisk skylle op og blive lagt til kysten nord eller syd for Søndervig, afhængigt af, hvordan strømmen er, og så være med til at gøre kysten bredere der, siger Michael Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce