Annonce
Ringkøbing-Skjern

Stort industriprojekt er sat på pause: Kan være på kant med loven

Teknologien kommer til at fylde mere og mere i moderne industriproduktion. Det skal Industri 4.0 blandt andet ruste kommunens virksomheder til med forskning og udvikling. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Jurister skal være på helt sikker grund, inden politikerne vil frigive fem millioner til Industri 4.0 - et forskningsprojekt, der skal ruste kommunens produktionsvirksomheder til fremtiden.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Egentlig var politikerne i erhvervs- og vækstudvalget klar med fem millioner kroner til at støtte opbygningen af et stort anlagt forskningsprojekt og laboratorium, der skal hjælpe kommunens produktionsindustri med på den nye industrielle bølge.

Men så dukkede der et notat op fra kommunens egne jurister, som sår tvivl om lovligheden af den kommunale støtte til såkaldte Industri 4.0-projekt. Og derfor er sagen sat på ufrivillig pause, mens det bliver undersøgt, om millionerne kan gives uden at komme på kant med loven.

- Vi har udsat sagen i en måned. Tiden vil vi bruge på at få afdækket, om det kan være ulovligt at støtte projektet med kommunale penge. Som politikere kan vi drages personligt til ansvar, hvis det er tilfældet. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Men nu er vi gjort opmærksom på, at der kan være nogle udfordringer, og dem vil vi have afdækket, inden vi bevilger pengene, siger viceborgmester og formand for erhvervs- og vækstudvalget Søren Elbæk (S).

Juristerne skriver i et notat til politikerne, at kommunen ifølge erhvervsfremmeloven i et vist omfang kan yde støtte til forskning, men at der ikke er offentliggjorte afgørelser, der beskriver hvilke former for forskning.

Derfor er det usikkert, om projektet ligger inden for eller uden for lovens rammer. Juristerne vurderer godt nok, at det kan være fuldt lovligt at give den økonomisk håndsrækning, men "skulle tilsynsmyndighederne mod kommunens forventning vurdere, at projektet falder udenfor, hvad kommunen lovligt kan støtte, kan det få konsekvenser for kommunen," skriver juristerne i notatet. Blandt andet kan der lægges erstatningssag mod de ansvarlige byrådsmedlemmer.

Det bliver nu undersøgt nærmere, inden sagen bliver genbehandlet af erhvervs- og vækstudvalget på junimødet.

- Vi har et fantastisk godt projekt, som taler direkte ind i vores selvforståelse som industrikommune. Der er lagt op til et samarbejde med vores skoler, forskning og meget mere. Derfor er der på forhånd solid politisk opbakning til satsningen. Den har været længe undervejs, og derfor mener jeg heller ikke, det gør noget, at vi nu tager den tid, der skal til, for at få afklaret den juridiske usikkerhed, siger Søren Elbæk.

Industri 4.0 er et projekt, der skal løbe over tre år. Der skal opbygges et laboratorium på Innovest, og herfra skal der forskes i udvikling af industrien. Budgettet er på knap 16 millioner kroner. Kommunale penge dækker omkring 80 procent af udgiften, mens erhvervslivet selv bidrager med tre millioner kroner. Projektet skal efter planen sættes i gang til august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce