Ringkøbing-Skjern

Markant udvikling: Færre kommer hjem til knuste ruder og gennemrodede skuffer

Antallet af indbrud i beboelsesejendomme er faldet i løbet af det seneste år her i kommunen. Modelfoto
I løbet af et år er antallet af indbrud faldet fra 148 på en måned til 84.

Ringkøbing-Skjern: I juli 2018 var der 148 indbrud i beboelsesejendomme i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I juli 2019 var det tal faldet til 84 indbrud. Det er et fald på 43 procent.

Indbrud i sommerhuse og fritidshuse er ikke med i de tal.

- Der er flere grunde til faldet, mener chefpolitiinspektør Claus Hilborg, Midt- og Vestjyllands Politi.

I 2018 oplevede politiet en kraftig stigning i antallet af indbrud på landejendomme i hele politikredsen, og det ramte blandt hårdt i et område som Ringkøbing-Skjern.

- Der var nogle folk, der havde specialiseret sig i den type indbrud, og det har vi ikke i samme grad mærket i år, forklarer Claus Hilborg.

Sidste år var der også en stigning i antallet af østeuropæere, der kom til landet og lavede mange indbrud på kort tid, men det har man heller ikke set i år.

Endelig er der en generel tendens til mindre indbrudskriminalitet.

- Nogle tyve går efter letomsættelige tyvekoster som smykker og kontanter, og da der er færre, der ligger inde med kontanter, så finder tyvene andre måder at skaffe sig penge på, påpeger Claus Hilborg.

For eksempel er der forholdsvis flere af de såkaldte design-indbrud, hvor tyvene blandt andet er på jagt efter designermøbler og designerlamper.

- Her ser vi ikke et fald, fortæller Claus Hilborg.

I forhold til resten af Danmark er Ringkøbing-Skjern mindre plaget af indbrud.

I Ringkøbing-Skjern er der 1,5 indbrud per 1.000 indbyggere, mens landstallet er 2,4. Her i kommunen er der 3,3 indbrud per 1.000 husstande, mens landstallet er 5,1.

Selvom antallet af indbrud falder generelt, så gælder det ikke indbrud, hvor der bliver stjålet designermøbler og designerlamper. Arkivfoto: Michael Bager

Afskrækkende effekt

Poul Fink er politikommissær og leder politiets mobile tyverigruppe.

- Vi har været gode til at fange østeuropæiske tyvebander, få dem varetægtsfængslet og få dem udvist. Det kan have en afskrækkende virkning på andre. Fra oktober 2017 og til december 2018 fik vi fængslet 55 indbrudstyve, hvoraf de 40 var fra Østeuropa, oplyser Poul Fink.

Politiet har et godt samarbejde med campingplads-ejere, sommerhusudlejere og airbnb-udlejere i kampen mod indbrudstyve.

- De er gode til at melde ind, når der kommer seks østeuropæere i november, der vil leje et sommerhus og så ligger og sover hele dagen. Så er de nok ikke på arbejdsmarkedet. Når vi får den slags oplysninger, så har vi også kapacitet til at gøre noget ved det, siger Poul Fink.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Voldsom kritik af socialtilsynet i Schuberts Minde-sag: Det lugter af personlig hetz

Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Mindreårig pige udsat for seksuelle overgreb af større dreng på Schuberts Minde

Skjern

Fredagen bød på flere færdselsuheld

Annonce