Annonce
Ringkøbing-Skjern

Markant udvikling: Færre kommer hjem til knuste ruder og gennemrodede skuffer

Antallet af indbrud i beboelsesejendomme er faldet i løbet af det seneste år her i kommunen. Modelfoto
I løbet af et år er antallet af indbrud faldet fra 148 på en måned til 84.

Ringkøbing-Skjern: I juli 2018 var der 148 indbrud i beboelsesejendomme i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I juli 2019 var det tal faldet til 84 indbrud. Det er et fald på 43 procent.

Indbrud i sommerhuse og fritidshuse er ikke med i de tal.

- Der er flere grunde til faldet, mener chefpolitiinspektør Claus Hilborg, Midt- og Vestjyllands Politi.

I 2018 oplevede politiet en kraftig stigning i antallet af indbrud på landejendomme i hele politikredsen, og det ramte blandt hårdt i et område som Ringkøbing-Skjern.

- Der var nogle folk, der havde specialiseret sig i den type indbrud, og det har vi ikke i samme grad mærket i år, forklarer Claus Hilborg.

Sidste år var der også en stigning i antallet af østeuropæere, der kom til landet og lavede mange indbrud på kort tid, men det har man heller ikke set i år.

Endelig er der en generel tendens til mindre indbrudskriminalitet.

- Nogle tyve går efter letomsættelige tyvekoster som smykker og kontanter, og da der er færre, der ligger inde med kontanter, så finder tyvene andre måder at skaffe sig penge på, påpeger Claus Hilborg.

For eksempel er der forholdsvis flere af de såkaldte design-indbrud, hvor tyvene blandt andet er på jagt efter designermøbler og designerlamper.

- Her ser vi ikke et fald, fortæller Claus Hilborg.

I forhold til resten af Danmark er Ringkøbing-Skjern mindre plaget af indbrud.

I Ringkøbing-Skjern er der 1,5 indbrud per 1.000 indbyggere, mens landstallet er 2,4. Her i kommunen er der 3,3 indbrud per 1.000 husstande, mens landstallet er 5,1.

Annonce
Selvom antallet af indbrud falder generelt, så gælder det ikke indbrud, hvor der bliver stjålet designermøbler og designerlamper. Arkivfoto: Michael Bager

Afskrækkende effekt

Poul Fink er politikommissær og leder politiets mobile tyverigruppe.

- Vi har været gode til at fange østeuropæiske tyvebander, få dem varetægtsfængslet og få dem udvist. Det kan have en afskrækkende virkning på andre. Fra oktober 2017 og til december 2018 fik vi fængslet 55 indbrudstyve, hvoraf de 40 var fra Østeuropa, oplyser Poul Fink.

Politiet har et godt samarbejde med campingplads-ejere, sommerhusudlejere og airbnb-udlejere i kampen mod indbrudstyve.

- De er gode til at melde ind, når der kommer seks østeuropæere i november, der vil leje et sommerhus og så ligger og sover hele dagen. Så er de nok ikke på arbejdsmarkedet. Når vi får den slags oplysninger, så har vi også kapacitet til at gøre noget ved det, siger Poul Fink.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nattelivet gav ballade og larm

Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Annonce