Ringkøbing-Skjern

Stort efterårsprogram: Kulturen bobler på bibliotekerne

- De to dage, hvor forårets og efterårets programmer præsenteres, er højdepunkter for os, og vores nyeste program er ingen undtagelse, siger Alice Hedevang Christensen, som er arrangementskoordinator ved bibliotekerne. Privatfoto
Spændende forfattere, sjov for børn og indsigtsfulde foredrag venter brugerne på kommunens fem biblioteker. Det nye efterårs- og vinterprogram er netop kommet på gaden.

Ringkøbing-Skjern: Ikke færre end 78 vidt forskellige arrangementer for børn og voksne er der i det program, som Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne netop har offentliggjort.

Igen i år er det lykkedes at samle en buket af landets mest aktuelle forfattere. I denne sæson kan man opleve Helle Vincentz, Niels Christian Larsen, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Lotte Kirkeby og Elisabeth Gjerluff Nielsen, ligesom Ole Sønnichsen kommer og fortæller historien om danskeren William S. Knudsen, der ændrede 2. verdenskrig ved at strømline USA's våbenproduktion. Alligevel har hans bedrifter stort set været glemt af offentligheden i 70 år.

Haven og vildmarken

Senere på året fejres Videbæk Biblioteks 75 års jubilæum, og i den forbindelse kommer tv-legenden Søren Ryge på besøg. Søren Ryge fortæller i sit foredrag om spændende og skæve personligheder, han har mødt gennem sit lange tv-liv.

Overvejer man at følge en såkaldt antiinflammatorisk kostplan, er der råd og vejledning at hente, når kok og kostvejleder Signe Sandfeld kommer på besøg.

Drømmer man om et mere simpelt liv med fokus på bæredygtighed, økologi og nærvær - så er der foredrag med Helle Hestbjerg fra øko-samfundet Friland; som fortæller, hvordan familien flyttede fra det sikre og veletablerede til det eksperimenterende.

Jon Lindberg Jensen vandt første sæson af DR3 programmet Alene i vildmarken - og kommer deler ud af sine erfaringer med kampen mod naturen og sig selv.

Det er også for børn

For bibliotekets mindste brugere venter en bred vifte af sjove og engagerende aktiviteter som musikalsk legestue, kreative workshops og børneteater, hvor både fantasi og barnlighed kan få frit løb.

Nogle arrangementer kræver billet – til andre skal man bare møde op. Nogle arrangementer er gratis, og andre koster lidt. Der er noget for voksne, noget for børn, for de nysgerrige og videbegærlige, for barnlige sjæle, for unge og gamle, lover bibliotekerne.

Programmet kan hentes på kommunens fem biblioteker eller ses online på riskbib.dk

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Annonce