Annonce
Indland

Storm af stjerneskud må kæmpe mod skyer og måneskin

Desiree Martin/Ritzau Scanpix
Meteorsværmen Geminiderne er over os, og natten til lørdag vil der være flest stjerneskud på himlen.

Det er på papiret en vigtig weekend for stjernekiggere.

En af årets største meteorsværme - Geminiderne - sender nemlig en lind strøm af stjerneskud afsted hen over Danmark. Og der vil være allerflest stjerneskud på himlen natten mellem fredag og lørdag.

Det fortæller astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space.

- Geminiderne er aktive fra den 4. til den 17. december, men det er omkring maksimum, at der er flest stjerneskud, siger han.

Når det går vildest for sig, er der i teorien 150 stjerneskud i timen. Så mange har man dog aldrig set i virkeligheden. Der kan under optimale lys- og vejrforhold gå et par minutter mellem stjerneskuddene.

- Det er ikke sådan, at det regner med stjerneskud. Man skal have god tålmodighed, når man kigger efter dem, siger Michael Linden-Vørnle.

Geminiderne stammer fra asteroiden Phaethon, der er blot seks kilometer i diameter på det bredeste sted. Hvert år i december passerer Jorden asteroidens bane, hvorfor vi kan opleve de mange stjerneskud i julemåneden.

I år er der bare et problem. Eller to. For både månen og vejret kommer på tværs.

- Meteorsværmen Geminiderne topper om natten mellem den 13. og 14. december. Det er så uheldigt, at lige præcis her står månen - som lige har været fuld - oven i stjernebilledet Tvillingerne, hvor stjerneskuddene kommer fra.

- Månens lys vil derfor drukne lyset fra langt de fleste af stjerneskuddene, så forholdene kunne stort set ikke være værre, siger Michael Linden-Vørnle.

Dermed er det ikke sagt, at det er umuligt at få øje på stjerneskud. Det vil bare kun være de klareste eksemplarer, som træder frem på himlen.

Geminiderne kan ses på hele nattehimlen, og det er derfor ikke nødvendigt at spejde i en bestemt retning. Dog skal man undgå at se i retning mod månen, lyder rådet fra astrofysikeren.

Mens månelyset drukner en del af stjerneskuddene, melder DMI om meteorologiske udfordringer.

Flere lavtryk vil således bevæge sig ind over landet med skyer og regn i løbet af weekenden, fortæller vagthavende meteorolog Steen Rasmussen.

- Det kan dog godt være, at der kommer nogle huller i skydækket - måske natten til søndag. Men det er meget usikkert, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce