Ringkøbing

Storfilmen "Dunkirk" bliver vist på stranden

At opleve filmen "Dunkirk" på en strand med bunkers, kan kun blive en stærk oplevelse.

Næste fredag vises filmene "Der Untergang" og "Dunkirk" på stranden ved Søndervig i forbindelse med Bunker Film Festival. Arrangørerne er spændt på, hvor mange tilskuere der dukker op.

Ringkøbing/Søndervig: Folkene bag nyskabelsen Bunker Film Festival har travlt med at få de sidste logistiske detaljer på plads i disse dage.

- Flytningen fra Houvig til Søndervig/Ringkøbing i sidste øjeblik har presset os lidt, men vi bliver klar med de sidste ting, herunder tekster på tysk på facebook og plakater i nærområdet, siger Mads Daugbjerg, der står i spidsen for festivalen.

Et andet af de punkter, der ikke er helt afklaret, er, hvornår de historiske rundvisninger i forbindelse med Bunker Film Festival vil finde sted.

Det ligger dog fast, at rundvisningerne kommer til at foregå i den fritlagte bunker på Vestjyllands Andels grund på Vesterkær samt i den koldkrigsbunker, der ligger på Dovistas grund på den anden side af vejen.

- Både Vestjyllands Andel og Dovista har været meget venlige og samarbejdsvillige og været hurtige med at give deres tilsagn til festivalen. Det er vi rigtig glade for, siger Asker Geyti, der er Ringkøbing-Skjern Kommunes projektleder på Bunker Film Festival, der er et forsøg i forbindelse med "Rethinking Tourism in a Coastal City".

- Hvis forsøget bliver en succes, vil det forholdsvis nemt kunne gentages - enten her eller et andet sted på Vestkysten, så det bliver da rigtig spændende at se, hvordan det går og hvor mange, der vil se med på stranden og i bunkeren, siger Asker Geyti.

Han glæder sig specielt til fremvisningen af "Dunkirk" på stranden i Søndervig fredag den 24. august om aftenen.

Den forventning deler han med lederen af Ringkøbing Biograf, Bjarne From.

- Det bliver rigtig spændende at se netop den film på stranden, siger han.

Ringkøbing Biograf er selv en lille del af festivalen, idet biografen viser "Under Sandet" om lørdagen.

- Der var en del inde at se "Under Sandet", da den havde premiere, men nu får flere chancen for at se den historiske film, siger Bjarne From.

En af rundviserne i de to bunkers på Vesterkær er Tommy Søgård Cassøe, der i mange år har interesseret sig for 2. Verdenskrig og især den efterfølgende kolde krig, og i den forbindelse har han været med til at stifte Jysk Koldkrigs Forening.

- Jeg har tit været i de to bunkers på Vesterkær, og jeg glæder mig rigtig meget til at vise rundt og fortælle om Civilforsvarets brug af bunkerne under den kolde krig. Der var faktisk øvelser hver uge i en lang periode, og det er jo en del af Ringkøbings historie, der ikke er blevet fortalt så meget om, siger Tommy Søgård Cassøe.

Du kan læse mere om filmfestivalen på facebooksiden: fb.me/bunkerfilmfestival

BUNKER FILM FESTIVAL

Program: Fredag 24. august 16:00: "Der Untergang" - Visning i bunker på Vesterkær i Ringkøbing. (171 min, 95 kroner) 21:15: "Dunkirk" - Open Air på stranden i Søndervig (106 min - gratis adgang)Lørdag 25. august 12:00: "Waltz with Bashir" - Visning i bunker på Vesterkær i Ringkøbing (120 min, 95 kroner) 15:30: "Buried" - Visning i bunker på Vesterkær i Ringkøbing (110 min, 95 kroner) 15:30: "Under sandet" - Vises i Ringkøbing Biograf (100 min, 80 kroner) 18:00: "Das Boot" - Visning i bunker på Vesterkær i Ringkøbing (154 min, 95 kroner) 21:15 "Apocalypse Now" - Open Air på stranden i Søndervig (147 min - gratis adgang)Søndag 26. august 12:00: "Der Untergang" Visning i bunker på Vesterkær i Ringkøbing (171 min, 95 kroner) 15:30: "Under Sandet" Visning i Ringkøbing Biograf (100 min, 80 kroner)Bunker-rundvisninger: Tidspunkter offentliggøres senere på festivalens facebookside: fb.me/bunkerfilmfestivalBilletsalg: goo.gl/s23HWfFestivalen er kommet i stand som del af projektet "Rethinking Tourism in a Coastal City", der er støttet af Innovationsfonden. Projektet er et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus, Ringkøbing-Skjern-Museum, Naturkraft, Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitAarhus.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce