Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store nedbørsmængder truer sommerhuse i kommunen

Store mængder nedbør har sat sine spor i sommerhusområderne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Nu opfordrer Brand & Redning MidtVest sommerhusejere til at "gøre noget" for at undgå vandskader. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Flere måneders nedbør har sat sine spor. Vandet står højt flere steder i kommunen, og flere sommerhuse er i fare for at blive ramt af vandindtrægning, lyder det fra Brand & Redning MidtVest.

RINGKØBING-SKJERN: Har du været forbi dit sommerhus for nylig? Hvis ikke, så er det nok en god ide at gøre i nær fremtid.

Sådan lyder opfordringen fra beredskabschef hos Brand & Redning MidtVest Kim Wemmelund.

Jorden er så mættet efter flere måneders massiv regn, at vandet står højt flere steder til fare for at medføre vandskader i sommerhuse rundt om i kommunen.

- Vi har ikke været ude i alle sommerhusområder, men ved Bjerregaard er der flere sommerhuse, som er meget tæt på at få vand i sig. Flere steder går vandet helt op til kanten af terrassen og op over sokkelniveau. Så man bør gå ud og få kigget på sit hus og gøre det, der skal til for at undgå at få vand ind, siger Kim Bjerg Wemmelund.

Sommerhusområderne er ofte ikke kloakeret, forklarer han. Derfor opfordres sommerhusejerne til at sørge for, at dræn på grunden fungerer og er spulet rene, så vandet kan trække væk. Har man afvandingskanaler, bør man tjekke, at de er holdt frie.

En anden mulighed er at grave grøfter, så vandet kan ledes væk fra sommerhusgrunden.

- Sidste løsning kan være at barrikadere sig med sandsække, for det er meget få steder, man kan pumpe vandet væk. Medmindre der er pumpebrønde, og det er der kun få steder, siger Kim Wemmelund.

Derfor har Ringkøbing-Skjern kommune og beredskabet stillet sand til rådighed til afhentning hos købmanden i Bjerregaard.

- Indtil videre har vi stillet 2000 sandsække derud, men hvis der er brug for flere, så får vi fat i det, siger beredskabschefen.

- Men gør det, der skal gøres. De fleste vil opleve, at deres standardforsikring ikke dækker, hvis det går galt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

112

Sprængningseksperter kaldt til Hvide Sande

Annonce