Annonce
Tarm

Store forventninger: Sdr. Viums rallysprint bliver vist på tv

Verner Boiskov flyttede til Sdr. Vium i 1983, hvor han købte et autoværksted. Han kører selv rally og var idemanden bag Landbobanken Rallysprint. Foto: Anita Rahbek
Race Media optager hele dagen, hvilket har fået rekordmange kørere til at deltage i lørdagens løb.

SDR. VIUM: For 13 år siden blev der første gang kørt rally i Sdr. Vium. Den lokale friskole manglede penge, og mekaniker Verner Boiskov foreslog, at skolens støtteforening skulle arrangere et løb for at tjene lidt penge til friskolen.

- Der var en stor lokal opbakning, og folk syntes, at det var en god ide, fortæller den 57-årige mekaniker, der selv er lidt af en rallyentusiast og kører rally i DM-serien.

Siden har der hvert eneste år – med en enkelt undtagelse – været rallysprint med omkring 20 biler på de små krogede veje omkring Sdr. Vium. Siden friskolen lukkede, er overskuddet, der er en pæn skilling, i stedet gået til at lave skolen om til et kulturhus til gavn for de omkring 200 husstande.

- Den bedste sidegevinst ved det hele er, at alle bakker op og hjælper til med traktorer, maskiner, halm eller går med en kost og skovl for at gøre Sdr. Vium pæn til gæsterne. Det er hyggeligt, siger Verner Boiskov, der ser frem til et spændende løb.

Rallysprint i Sdr. Vium

Lokale deltagere i Landbobanken Rallysprint, Sdr. Vium:

Klaus Holt Jespersen fra Tarm, der kører Peugeot

Thomas Jespersen fra Tarm, der kører Peugeot

Claus Allan Nielsen fra Skjern, der kører Chevrolet

Michael Ladefoged fra Ringkøbing, der kører Ford

Alex Siersbæk fra Skjern, der kører Peugeot

Verner Boiskov fra Hemmet, der kører Mazda

Løbet arrangeres i samarbejde med Ikast og omegns Motor Klub

En drøm om at vokse

For der er nemlig fuldt hus plus lidt ekstra. Hele 32 rallykørere har meldt deres ankomst i år, vel at mærke inden tilmeldingen måtte lukkes, fordi der faktisk kun er 30 pladser.

Den store interesse fra kørerne skyldes, at løbet i år bliver optaget af det professionelle produktionsselskab Race Media, der laver en halv times tv-udsendelse fra Sdr. Viums rallysprint.

- Det skal sendes på lokale tv-stationer i juli, blandt andet på TV Midt/Vest. På længere sigt håber vi, at det giver lidt mere fokus på vores løb, siger Verner Boiskov, der glæder sig over interessen.

Han og andre lokale har nemlig en ide om, at rallysprint i Sdr. Vium gerne må vokse sig større.

- Vi arbejder lidt på, om vi kan udvide til en størrelse, så vi kan køre kvalifikationsløb til DM-afdelingen. Det vil betyde 90 biler, hvilket kræver meget, men det er en drøm, fortæller han med et smil.

Bredt felt med spænding

Omkring Sdr. Vium og andre af de lokale byer i Ringkøbing-Skjerns sydlige ende er der nemlig masser af spændende, krogede veje, der indbyder til at lade hestekræfterne udfolde sig i fuld fart og kæmpe om at komme først i mål i de forskellige heat.

Lørdagens løb, der i øvrigt hedder Landbobanken Rallysprint 2019, byder på tre indledende heat og afsluttes med et røverheat, hvor dagens 10 hurtigste biler deltager.

Verner Boiskov skal selv bag rattet i en Mazda RX-8 med Wankel-motor, fordi hans egen Mercedes er skilt ad for tiden.

- Jeg tror ikke, jeg vinder, siger han med et grin.

- Der er et bredt felt i år, som blandt andet tæller den forsvarende danmarksmester, der kører i en bil med firhjulstræk. Faktisk er der i år fem biler med firhjulstræk, og de har en fordel på grus-strækningen, så de bliver svære at følge med, men til gengæld er der spænding om resultatet, forklarer Verner Boiskov.

Rallysprintet i Sdr. Vium begynder kl. 11.00 med løbsstart kl. 12.00.

Ruten, som deltagerne skal køre, er først blevet offentliggjort fredag. Der er serviceområde ved den tidligere friskole, som i dag er blevet til Kulturhuset Skolen og i øvrigt får gavn af overskuddet fra rallysprintet. Kortet er leveret af Ikast og omegns Motor Klub
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce