Tarm

Store forventninger: Sdr. Viums rallysprint bliver vist på tv

Verner Boiskov flyttede til Sdr. Vium i 1983, hvor han købte et autoværksted. Han kører selv rally og var idemanden bag Landbobanken Rallysprint. Foto: Anita Rahbek
Race Media optager hele dagen, hvilket har fået rekordmange kørere til at deltage i lørdagens løb.

SDR. VIUM: For 13 år siden blev der første gang kørt rally i Sdr. Vium. Den lokale friskole manglede penge, og mekaniker Verner Boiskov foreslog, at skolens støtteforening skulle arrangere et løb for at tjene lidt penge til friskolen.

- Der var en stor lokal opbakning, og folk syntes, at det var en god ide, fortæller den 57-årige mekaniker, der selv er lidt af en rallyentusiast og kører rally i DM-serien.

Siden har der hvert eneste år – med en enkelt undtagelse – været rallysprint med omkring 20 biler på de små krogede veje omkring Sdr. Vium. Siden friskolen lukkede, er overskuddet, der er en pæn skilling, i stedet gået til at lave skolen om til et kulturhus til gavn for de omkring 200 husstande.

- Den bedste sidegevinst ved det hele er, at alle bakker op og hjælper til med traktorer, maskiner, halm eller går med en kost og skovl for at gøre Sdr. Vium pæn til gæsterne. Det er hyggeligt, siger Verner Boiskov, der ser frem til et spændende løb.

Rallysprint i Sdr. Vium

Lokale deltagere i Landbobanken Rallysprint, Sdr. Vium:

Klaus Holt Jespersen fra Tarm, der kører Peugeot

Thomas Jespersen fra Tarm, der kører Peugeot

Claus Allan Nielsen fra Skjern, der kører Chevrolet

Michael Ladefoged fra Ringkøbing, der kører Ford

Alex Siersbæk fra Skjern, der kører Peugeot

Verner Boiskov fra Hemmet, der kører Mazda

Løbet arrangeres i samarbejde med Ikast og omegns Motor Klub

En drøm om at vokse

For der er nemlig fuldt hus plus lidt ekstra. Hele 32 rallykørere har meldt deres ankomst i år, vel at mærke inden tilmeldingen måtte lukkes, fordi der faktisk kun er 30 pladser.

Den store interesse fra kørerne skyldes, at løbet i år bliver optaget af det professionelle produktionsselskab Race Media, der laver en halv times tv-udsendelse fra Sdr. Viums rallysprint.

- Det skal sendes på lokale tv-stationer i juli, blandt andet på TV Midt/Vest. På længere sigt håber vi, at det giver lidt mere fokus på vores løb, siger Verner Boiskov, der glæder sig over interessen.

Han og andre lokale har nemlig en ide om, at rallysprint i Sdr. Vium gerne må vokse sig større.

- Vi arbejder lidt på, om vi kan udvide til en størrelse, så vi kan køre kvalifikationsløb til DM-afdelingen. Det vil betyde 90 biler, hvilket kræver meget, men det er en drøm, fortæller han med et smil.

Bredt felt med spænding

Omkring Sdr. Vium og andre af de lokale byer i Ringkøbing-Skjerns sydlige ende er der nemlig masser af spændende, krogede veje, der indbyder til at lade hestekræfterne udfolde sig i fuld fart og kæmpe om at komme først i mål i de forskellige heat.

Lørdagens løb, der i øvrigt hedder Landbobanken Rallysprint 2019, byder på tre indledende heat og afsluttes med et røverheat, hvor dagens 10 hurtigste biler deltager.

Verner Boiskov skal selv bag rattet i en Mazda RX-8 med Wankel-motor, fordi hans egen Mercedes er skilt ad for tiden.

- Jeg tror ikke, jeg vinder, siger han med et grin.

- Der er et bredt felt i år, som blandt andet tæller den forsvarende danmarksmester, der kører i en bil med firhjulstræk. Faktisk er der i år fem biler med firhjulstræk, og de har en fordel på grus-strækningen, så de bliver svære at følge med, men til gengæld er der spænding om resultatet, forklarer Verner Boiskov.

Rallysprintet i Sdr. Vium begynder kl. 11.00 med løbsstart kl. 12.00.

Ruten, som deltagerne skal køre, er først blevet offentliggjort fredag. Der er serviceområde ved den tidligere friskole, som i dag er blevet til Kulturhuset Skolen og i øvrigt får gavn af overskuddet fra rallysprintet. Kortet er leveret af Ikast og omegns Motor Klub
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce