Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store corona-vaccinationsdag: 940 borgere får i dag første skud Pfizer i Ringkøbing

Afdelingssygeplejerske Aase Birkely var på efterløn, men er nu ansat i fire måneder som koordinator på vaccinationsstedet i Ringkøbing. Foto: Lars Kryger
I dag bliver 100.000 borgere coronavaccineret landet over som en slags prøve på, hvor meget de 68 vaccinationssteder magter. I Ringkøbing får 940 borgere deres første coronavaccination.

Ringkøbing: Parkeringspladsen på ROFI-Centret er fyldt med biler, men der er på ingen måder optræk til lang kødannelse indenfor. Folk træder ind, spritter hænder, viser deres sygesikringskort ved skranken og vises ind i hallen, der er indrettet med fire vaccinationsrum.

Én efter én kaldes folk ind og får deres første skud Pfizer og tæller således med i det store regnestykke på denne mandag, hvor Sundhedsstyrelsen holder en omfattende generalprøve på vaccinationsindsatsen. Målet er, at op imod 100.000 personer bliver vaccineret i dag. Heraf skal 22.000 vaccineres i Region Midtjylland.

Dem store skala

Generalprøven skal teste, om regionerne er klar til at vaccinere i den store skala, som forventes at skulle i gang med om ganske kort tid, forklarer Sundhedsstyrelsen. Det vil sige, om der er kapacitet nok til at gennemføre mange vaccinationer på én dag. Fokus på dagen vil særligt være på lokale vaccinationssteder i regionerne.

For at kunne gennemføre generalprøven har mange personer fra de forskellige målgrupper i de seneste uger kunnet booke tid til vaccination netop denne dag.

- Vi skal sikre os at vi er klar til at rulle vaccinerne ud i stor skala – at vaccinationsstederne har kapacitet til at vaccinere 100.000 på én dag, og at logistikken og it- systemet kan klare presset. Vi tester systemerne på i alt 68 vaccinationssteder over hele landet, forklarer enhedschef i Sundhedsstyrelsen Steen Dalsgård Jespersen.

Annonce

Var på efterløn

Vaccinationsstedet i Ringkøbing ledes af tidligere afdelingssygeplejerske Aase Birkely fra Hvide Sande. Hun har været på efterløn nogle år, men har takket ja til en fire måneders ansættelse som koordinator i Region Midtylland med opgaven at koordinere vaccinationerne i Ringkøbing.

Hun er en af de mange sundhedsmedarbejdere, der frivilligt er trådt ud af otiumet for at deltage i kampen mod corona.

- Over hele landet har man i dag fået besked på at at køre det maksimale antal borgere igennem. Derfor skal vi have 940 borgere igennem i dag. Det havde vi også i torsdags, så for os er denne dag ikke noget specielt, forklarer Aase Birkely.

- Vi kører 120 igennem i timen. Vi har fire vaccinationsrum, hvor vi har otte vaccinatører, som vaccinerer hele tiden. Vi begyndte at vaccinere klokken 8.30 og er færdig ved 16-tiden, fortæller hun.

Vaccinationerne udføres af sygeplejersker og læger. I dag er der tre læger på opgaven; der skal som minimum være én læge til stede for at kunne håndtere borgere, der får en straksreaktion af vaccinen.

Annonce

Restvaccine

Aase Birkely har til opgave at koordinere de meget omtalte restvacciner, hvor borgere kan indtil til klokken 11 hver dag via regionen kan stille sig i kø til at få overskydende vacciner.


I dag kommer vi ikke til at have så mange restvacciner, for antallet af doser passer til antallet af tilmeldte. I torsdags havde vi 50 borgere, der fik restvaccine.

Aase Birkely, koordinator, Vaccination Ringkøbing


- I dag kommer vi ikke til at have så mange restvacciner, for antallet af doser passer til antallet af tilmeldte. I torsdags havde vi 50 borgere, der fik restvaccine. Det er lidt op og ned, men ordningen fungerer fint, siger Aase Birkely.

Annonce

Evaluering

Når dagens generalprøve er afsluttet, bliver der indsamlet resultater og erfaringer fra alle 68 vaccinationssteder til en samlet evaluering. Den bliver brugt til at justere på udrulningsplanerne, hvis der er behov for det, forklarer Sundhedsstyrelsen.

Herefter vil alle være klar til at vaccinere med de større mængder vacciner, Sundhedsstyrelsen forventer at få i de næste måneder. Her vil regionerne gradvist åbne flere vaccinationssteder og inddrage praktiserende læger og apoteker.

Vaccinationerne

 Til brug i denne uge har Region Midtjylland modtaget cirka. 45.600 doser Pfizer og 3900 doser Modernavaccine.

I denne uge vaccineres borgere i målgrupperne:

- Borgere over 85 år.

- Borgere over 65 år, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.

- Borgere, som er i særlig risiko for et alvorligt forløb med Covid-19.

- Pårørende til alvorligt syge borgere.

- Borgere i aldersgruppen 80-84 år.

- Borgere i aldersgruppen 75-79.

- De tre ældste årgange i aldersgruppen 65-74 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

'Hvide Sande' har stadig førstepladsen i danskernes tv-hjerter - og er nu kommet med i eksklusiv klub

Annonce