Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store CO2-besparelser ved at skrotte oliefyr og naturgas

En varmepumpe kan reducere CO2-udslippet betragteligt i forhold til oliefyr og naturgas. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)
Ud med oliefyr og naturgas og ind med varmepumper eller fjernvarme. Det er opskriften på en massiv CO2-besparelse, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.
Annonce

Bolig: En halv million danske enfamiliehuse varmes ifølge Dansk Fjernvarme stadig op med olie eller naturgas. Men en ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at hvis husejerne går over til varmepumper, der er den mest klimavenlige form for opvarmning, vil de kunne begrænse udledningen af CO2 med ca. 640.000 ton hvert år.

Det svarer til mindst to procent af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at nå politikernes mål inden 2030. Eller til, hvad en lille kvart million personbiler herhjemme udleder af CO2 om året.

- Alle taler om, at vi skal være mere klimavenlige. Og her er et område, hvor den enkelte husejer kan gøre en markant forskel, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.

Et hus på 165 m² og energimærke E, opvarmet med oliefyr, udleder ifølge Dansk Byggeris beregninger 2,74 ton CO2 årligt. Med naturgasfyr udledes der 2,1 ton årligt. Skiftes der ud til et varmepumpesystem, vil der kun blive udledt 0,7 ton CO2 årligt fra huset.

- Regeringen har opstillet et ambitiøst mål, og faktum er, at vi alle er nødt til at bidrage, også hr og fru Jensen på de danske villaveje. Men det at skifte et oliefyr eller naturgasanlæg ud er en større udskrivning. Derfor er det nødvendigt med både pisk og gulerod, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse.

Dansk Byggeri foreslår, at der sættes flere penge af til at hjælpe husejere, der vil sløjfe deres gamle olie- eller naturgasfyr.

- Med den energispareordning, der træder i kraft 1. januar 2021, vil der kunne ydes et offentligt tilskud med en ramme på 20 millioner kroner om året til husejere, der vil skifte oliefyret ud. Det beløb bør sættes op og på sigt også inkludere dem, der vil udskifte naturgasfyret. Man kunne også kræve, at alle enfamiliehuse med olie- eller naturgasfyr, der bliver solgt for eksempel efter 2025 eller 2030, skal have skiftet varmeforsyning til varmepumpe eller fjernvarme i forbindelse med salget. Eller gøre det muligt for husejere at få installeret varmepumper, som kan betales løbende og afskrives i forbindelse med deres energiforbrug, siger Michael H. Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce