Vestjylland

Stor politiaktion: Én af 250 bilister var over promillegrænsen - men hver 24. havde drukket

Arkivfoto

Politiet har sat gang i et nyt forsøg, hvor bilister tilfældigt vil blive udvalgt til spirituskontrol. Nu er de første tal klar.

Midt- og Vestjylland: En enkelt øl til frokosten - så kan man da godt køre bagefter. Sådan er der øjensynligt mange bilister i det midt- og vestjyske, der tænker.

I hvert fald er politiet i et nyt forsøg med spritkontrol af bilister stødt på en stor gruppe, der gerne måtte køre bil, men dog havde spiritus i blodet under den tilladte grænse.

- Igennem et år vil vi vilkårligt standse 100.000 bilister over hele landet, heraf 12.000 i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Det betyder, at vi lige pludseligt stopper 10-20 biler, og så får alle lov til at blæse i alkometret, fortæller leder af færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland, Jørgen Christensen.

- Vi registrerer køretøjtype, om det er en mand eller kvinde samt alder. Vi registrerer, om de bliver standset på landvej, motorvej eller i byzone, og hvornår på døgnet og i hvilken kommune de bliver standset. Og så registrer vi selvfølgelig promillen, siger Jørgen Christensen.

Viden om spritbilisternes vaner

Forsøget betyder, at der i Midt- og Vestjylland skal standses 1000 bilister om måneder. Og politiet har netop fået regnet tallene igennem for juli, der var den første måned i forsøget.

- Det var cirka hver 250. bilist, der blev anholdt, fordi de havde en for høj promille. Men hver 24. bilist, vi standsede, havde en promille op til 0,5, siger lederen af færdselspolitiet.

Den data, der bliver indsamlet, skal bruges til at forbedre politiets viden om spritbilisternes færden i trafikken.

- Vi finder ud af, hvornår på døgnet og hvornår på året vi skal sætte ind og i hvilke geografiske områder. Det giver også viden om, hvem vi skal rette spritkampagnerne imod, for de, der ligger med en promille på for eksempel 0,2-0,3, er måske fremtidens spritbilister. Og hvis man bliver standset med en promille på 0,25 tirsdag formiddag, kan det måske blive et problem, siger Jørgen Christensen.

Sommeren er generelt højsæson for spritbilister, og derfor kan antallet af bilister med en promille i målingen måske falder over efteråret og vinteren, lyder vurderingen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

0/0
Vestjylland

Thorsminde sender teaser til vindmøllebranchen

Vestjylland

Genbrugsbutik kom solidt igennem første år: Men mangler frivillige

Vestjylland

Vild med vilje: - Man skal ikke forvente, at det ligner en friseret golfbane

Vestjylland

Satser på de firbenede: Vil lave festival for hunde

Vestjylland For abonnenter

Fåreavler blandt ulve: Myndighederne svigter os

Vestjylland

Fra musikdramatisk fortælling til international stjerne på kammermusikfestivalen

Vestjylland

Manden, der faldt i brønden: Jeg håber, jeg kommer til at gå igen, men det er der ingen, der kan love mig

Vestjylland

Nørre Vosborg fyldes med fortællinger for store og små

Vestjylland

Efter vellykket redningsaktion: Købmandsbutikken lukker i Nymindegab