Annonce
Ringkøbing

Stor mast flyttes: Radaranlæg skal tænde og slukke for lyset på kæmpe-vindmøller til havs og til lands

Det er masten i midten, der skal opstilles ved transformerstationen øst for Søndervig. Kommunen har stillet krav om en mindre arbejdsplatform. Visualisering Vattenfall.
Vattenfall vil have opstillet radaranlæg ved transformatorstationen ved Nørbyvej 37 lidt øst for Søndervig. Planer om anlæg lige nord for Hvide Sande er droppet.

SØNDERVIG: En cirka 20 meter høj radarmast vil få en vigtig rolle for vores oplevelse af det vestjyske nattelandskab - både til havs og til lands.

Anlægget skal nemlig sikre, at varslingslyset på de kommende vindmøller i Vesterhav Syd ud for Søndervig ikke brænder hele tiden, men kun tændes, når et fly nærmer sig.

Det forventes også, at anlægget skal tænde og slukke varslingslyset på de to allerede opstillede kæmpemøller i Velling Mærsk og møllerne i testcenter Lem Kær; selvfølgelig forudsat, at projektet bliver til noget.

Annonce

Der har tidligere været stillet forslag om, at radaranlægget skulle opstilles på Holmsland Klitvej 80 lige nord for Hvide Sande. Nu ønsker Vattenfall imidlertid, at det skal opsættes ved Nørbyvej 37 lidt øst for Søndervig på vejen mod Ringkøbing.

Her er der i forvejen etableret en transformatorstation, der skal tage mod den strøm, som de kommende vindmøller i Vesterhav Syd sender i land.

Sensorbaseret

Vattenfall ønsker en dispensation fra Trafik, Bolig og Byggestyrelsen til at slukke for belysningen på møllerne i Vesterhav Syd i skumringen og om natten.

Lysene på møllerne er tændte i løbet af dagen, men i skumringen og i nattetimerne er der ønske om, at de øverste lys på vindmøllerne er slukket, så anlæggets visuelle påvirkning af de nærliggende kystområder mindskes mest muligt. Det svagere lys, der er monteret midt på mølletårnene, vil være tændte hele døgnet.

Til brug for styringen af lyset kræves et anlæg, der kan opdage, hvornår der er fly i luftrummet omkring vindmølleparken, og dermed sikre, at lyset kun tændes, når der faktisk er fly i det berørte luftrum.

Radaranlægget er sensorbaseret, og en analyse viser, at radarmasten skal have en totalhøjde på cirka 20 meter. Radaren sidder øverst i masten, og kører med 24 omdrejninger i minuttet med en vandret rotation.


Vattenfall ønsker nu i stedet at opstille anlægget ved Nørbyvej 37; derfra vil radaren ikke bare kunne dække møllerne i Vesterhav Syd, men også møllerne i Velling Mærsk og eventurelt også i Lem Kær.

John G. Christensen, formand for teknik- og miljøudvalget.


- Vattenfall ønsker nu i stedet at opstille anlægget ved Nørbyvej 37; derfra vil radaren ikke bare kunne dække møllerne i Vesterhav Syd, men også møllerne i Velling Mærsk og eventuelt også i Lem Kær, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Han tilføjer, at ejerne af disse møller er i dialog med Vattenfall om muligheden for at blive dækket af radaren.

Annonce

En godkendelse

Udvalget har netop behandlet en ansøgning fra Vattenfall om tilladelse til opstilling af masten. Den tilladelse fik energi-giganten; dog afventer byggetilladelsen den endelige afklaring af Vesterhav Syd-sagen.

Det er nødvendigt med en dispensation fra lokalplanen, da denne kun tillader master i en højde på op til 12 meter.

De tre nærmeste naboer er blevet hørt i sagen, og en af disse ønskede masten placeret 20 meter længere mod nord. En anden nabo ønsker arbejdsplatformen øverst i masten reduceret i størrelse.

Udvalgets tilladelse gives derfor på betingelse af, at masten flyttes, at platformen øverst i masten mindskes mest muligt, og at paneler, der på visualiseringstegninger er vist øverst i masten, ikke monteres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce