Annonce
Ringkøbing

Stor interesse for guidet tur til byggeplads Naturkraft

Der var stor interesse for at høre og se mere til den kommende oplevelsespark i udkanten af Ringkøbing. Skønnet lyder på omkring 60 deltagere. Foto Jørgen Kirk.

Omkring 60 interesserede deltog lørdag formiddag i den første af i alt fire guidede ture på to dage til det kommende oplevelsescenter Naturkraft. Det her er en appetitvækker for øjne og ører for, hvad der sker herude, lyder det.

Ringkøbing: Vejret er gråt, temperaturen siger blot en enkelt grads varme, og med tanke på, at der kun er en god uges tid til juleaften, så indbyder lørdagen mest til indendørs aktiviteter eller juleshopperi.

Men for en gruppe på omkring 60 mennesker stod den ikke på julegaveindkøb eller andre julerier. De har iført sig det varme vintertøj med huer, vanter og varme jakker og står stimlet sammen foran tombolaen på torvet i Ringkøbing.

Alle vil de med på den første af dagens to guidede ture ud til det kommende 250 millioner kroner dyre oplevelsescenter Naturkraft i udkanten af Ringkøbing. Turen skal give et lille indblik i, hvordan projektet udarter sig og få folk til at fastholde interessen for projektet, forklarer guide på første tur og frivillig i projekt Naturkraft, Leo Pape.

- Der er mange, der ikke er informeret om, hvad der sker i det hele taget. Så det her er en appetitvækker for at få øjne og ører op for, hvad der sker derude, siger han.

En af deltagerne i formiddagens gåtur er Susanne Nielsen. Hun blev lokket med på turen af kæresten Karsten, som havde set et opslag på Facebook.

- Vi bor i byen, så det kunne være sjovt at komme ud at se, hvad der er gang i derude. Vi har været ude forbi en enkelt gang. Jeg ved godt, at de ikke er færdige endnu, men det er sjovt nok lige at høre, hvad planerne er, siger Susanne Nielsen.

Klokken har passeret 11, og turen begynder ned langs gågaden og under tunnelen ned mod spillestedet Generator.

Også Niels Jørgen Søndergaard fra Rindum har fundet plads i kalenderen til en gåtur til Naturkraft. Han spiller en del golf, forklarer han, og derfor kører han ofte forbi Naturkraft på ringvejen.

- Jeg synes, det har været spændende helt fra starten af og hele optakten. Jeg synes, det er flot, at man har kunnet samle alle de penge ind.

- Jeg er jævnligt inde på hjemmesiden og følge med. Det er da ikke blevet mindre spændende at følge med, siden der er kommet dronebilleder, siger han og uddyber interessen:

- Det er en anderledes måde at opleve naturkræfter på. Jeg synes, det er hammerspændende, at man lige pludselig kan lave de der hestehuller, så man kan se, hvordan det opleves, når man ikke selv har oplevet det ude i Vesterhavet.

- Så selvom vejret i dag er perfekt til golf, så vil jeg hellere være med her, siger han.

Naturkraft

Naturkraft er navnet på det 250 millioner kroner dyre oplevelsescenter, der får hjemme lidt uden for Ringkøbing. På hjemmesiden står der, at "Naturkraft bliver en oplevelsesarena, hvor der både er plads til fascination, leg og læring". Her kommer man til at kunne opleve, udforske og lære om naturfænomener på tæt hold, eksempelvis hestehuller, der ofte optræder i Vesterhavet til fare for badegæster.Der bliver også mulighed for gennem flere digitale løsninger at opleve forskellige årstider i en indendørs boble på 14 x 10 meter. Her kan besøgende følge naturen, hvad enten den står på regnvejr, blæst, solskin eller bælgmørke. I løbet af 30 minutter kan man opleve alle fire årstider.

Byggeriet, der ventes at kunne tiltrække 240.000 besøgende årligt, skal stå færdigt i påsken i år 2020.

Entréprisen skal efter sigende være 150 kroner, mens et årskort kan købes for 300 kroner.

Det var ikke muligt at komme ind på selve byggepladsen, men med udsigten fra udkigstårnet kombineret med historier og fakta fra de to guider blev flere alligevel lidt klogere på byggeriet. Foto Jørgen Kirk

Syn for sagen

Gruset knaser under fødderne, mens flokken vandrer hen ad grusvejen ved siden af festivalpladsen ved Engkær, der normalt har huset Rock i Ringkøbing. Pludselig stoppes der op. I siden af vejen står et nøgent træ i vinterkulden. Umiddelbart ser det ikke ud af noget særligt, men det er dét træ, som det kommende 7,9 millioner kroner dyre 'Livets Træ' i Naturkraft er inspireret af, fortæller guide Dorte Jacobsen.

Med Livets Træ kan man følge udviklingen fra træet blot er et lille spire, og til det står med trækrone.

- Der bliver vist også digitalt vist en fugleunge, der falder ud af reden. Så ser man, hvordan ungen forgår, siger guiden og fortsætter den 1,5 kilometer lange tur ind på en natursti med flis.

Snart toner den enorme 18 meter høje ringvold af jord ved Naturkraft frem bag træerne.

- Hold da op, der er blevet møget et par læs derop, siger en ældre herre om bunken af jord, der bugter sig rundt om det kommende oplevelsescenter.

Kammeraten siger ikke noget, men nøjes med at stirre.

Når det hele står færdig, er det meningen, at man kan færdes på toppen af volden, men ikke i dag. Desværre for deltagerne på turen er det ikke muligt at komme ind på byggepladsen. I stedet må flokken betragte arbejdet fra udkigstårnet.

- Det, de er ved at støbe her foran os, det er selve hovedbygningen på de 3000 kvadratmeter, forklarer guide Leo Pape fra tårnets top.

- Inde i midten bliver det område, hvor man kan lære om hestehuller, og hvad der ellers tilhører. Livets træ bliver placeret midt i hovedbygningen også. Arealet ude bagved bliver til naturområde, hvor man kan komme uden at indløse billet, siger han.

En kvinde vil vide, hvor parkeringsmulighederne kommer til at være, og om de bliver på den modsatte side af jernbanen.

- Det bliver ovre mod ringvejen, men på den her side af jernbanen, siger Dorte Jacobsen.

- Arkæologerne har fundet en masse spor derovre, men man må godt lave en parkeringsplads, bare man ikke graver dybere ned, forklarer hun.

Selvom både parkeringsplads og byggeri har et stykke vej endnu, så er Niels Jørgen Søndergaard ikke i tvivl om, at han kommer til at benytte sig af det nye oplevelsescenter, når det står færdigt i påsken 2020.

- Ja, dét gør jeg, og det bliver også noget, min kone og jeg vil trække venner og bekendte med ud i, når de er på besøg. Det er helt sikkert. Det bliver et plus for området, siger han.

Vi bor ikke så langt herfra, så vi synes, det kunne være sjovt at komme ud at se, hvad der er gang i derude. siger Susanne Nielsen. Foto Jørgen Kirk
Jeg synes, det har været spændende helt fra starten af. Det er en anderledes måde at opleve naturkræfterne på, siger Niels Jørgen Søndergaard, som helt sikkert vil besøge Naturkraft, når det står færdigt i 2020. Det blivet et plus for området, siger han. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce