Ringkøbing

Stor interesse for guidet tur til byggeplads Naturkraft

Der var stor interesse for at høre og se mere til den kommende oplevelsespark i udkanten af Ringkøbing. Skønnet lyder på omkring 60 deltagere. Foto Jørgen Kirk.

Omkring 60 interesserede deltog lørdag formiddag i den første af i alt fire guidede ture på to dage til det kommende oplevelsescenter Naturkraft. Det her er en appetitvækker for øjne og ører for, hvad der sker herude, lyder det.

Ringkøbing: Vejret er gråt, temperaturen siger blot en enkelt grads varme, og med tanke på, at der kun er en god uges tid til juleaften, så indbyder lørdagen mest til indendørs aktiviteter eller juleshopperi.

Men for en gruppe på omkring 60 mennesker stod den ikke på julegaveindkøb eller andre julerier. De har iført sig det varme vintertøj med huer, vanter og varme jakker og står stimlet sammen foran tombolaen på torvet i Ringkøbing.

Alle vil de med på den første af dagens to guidede ture ud til det kommende 250 millioner kroner dyre oplevelsescenter Naturkraft i udkanten af Ringkøbing. Turen skal give et lille indblik i, hvordan projektet udarter sig og få folk til at fastholde interessen for projektet, forklarer guide på første tur og frivillig i projekt Naturkraft, Leo Pape.

- Der er mange, der ikke er informeret om, hvad der sker i det hele taget. Så det her er en appetitvækker for at få øjne og ører op for, hvad der sker derude, siger han.

En af deltagerne i formiddagens gåtur er Susanne Nielsen. Hun blev lokket med på turen af kæresten Karsten, som havde set et opslag på Facebook.

- Vi bor i byen, så det kunne være sjovt at komme ud at se, hvad der er gang i derude. Vi har været ude forbi en enkelt gang. Jeg ved godt, at de ikke er færdige endnu, men det er sjovt nok lige at høre, hvad planerne er, siger Susanne Nielsen.

Klokken har passeret 11, og turen begynder ned langs gågaden og under tunnelen ned mod spillestedet Generator.

Også Niels Jørgen Søndergaard fra Rindum har fundet plads i kalenderen til en gåtur til Naturkraft. Han spiller en del golf, forklarer han, og derfor kører han ofte forbi Naturkraft på ringvejen.

- Jeg synes, det har været spændende helt fra starten af og hele optakten. Jeg synes, det er flot, at man har kunnet samle alle de penge ind.

- Jeg er jævnligt inde på hjemmesiden og følge med. Det er da ikke blevet mindre spændende at følge med, siden der er kommet dronebilleder, siger han og uddyber interessen:

- Det er en anderledes måde at opleve naturkræfter på. Jeg synes, det er hammerspændende, at man lige pludselig kan lave de der hestehuller, så man kan se, hvordan det opleves, når man ikke selv har oplevet det ude i Vesterhavet.

- Så selvom vejret i dag er perfekt til golf, så vil jeg hellere være med her, siger han.

Naturkraft

Naturkraft er navnet på det 250 millioner kroner dyre oplevelsescenter, der får hjemme lidt uden for Ringkøbing. På hjemmesiden står der, at "Naturkraft bliver en oplevelsesarena, hvor der både er plads til fascination, leg og læring". Her kommer man til at kunne opleve, udforske og lære om naturfænomener på tæt hold, eksempelvis hestehuller, der ofte optræder i Vesterhavet til fare for badegæster.Der bliver også mulighed for gennem flere digitale løsninger at opleve forskellige årstider i en indendørs boble på 14 x 10 meter. Her kan besøgende følge naturen, hvad enten den står på regnvejr, blæst, solskin eller bælgmørke. I løbet af 30 minutter kan man opleve alle fire årstider.

Byggeriet, der ventes at kunne tiltrække 240.000 besøgende årligt, skal stå færdigt i påsken i år 2020.

Entréprisen skal efter sigende være 150 kroner, mens et årskort kan købes for 300 kroner.

Det var ikke muligt at komme ind på selve byggepladsen, men med udsigten fra udkigstårnet kombineret med historier og fakta fra de to guider blev flere alligevel lidt klogere på byggeriet. Foto Jørgen Kirk

Syn for sagen

Gruset knaser under fødderne, mens flokken vandrer hen ad grusvejen ved siden af festivalpladsen ved Engkær, der normalt har huset Rock i Ringkøbing. Pludselig stoppes der op. I siden af vejen står et nøgent træ i vinterkulden. Umiddelbart ser det ikke ud af noget særligt, men det er dét træ, som det kommende 7,9 millioner kroner dyre 'Livets Træ' i Naturkraft er inspireret af, fortæller guide Dorte Jacobsen.

Med Livets Træ kan man følge udviklingen fra træet blot er et lille spire, og til det står med trækrone.

- Der bliver vist også digitalt vist en fugleunge, der falder ud af reden. Så ser man, hvordan ungen forgår, siger guiden og fortsætter den 1,5 kilometer lange tur ind på en natursti med flis.

Snart toner den enorme 18 meter høje ringvold af jord ved Naturkraft frem bag træerne.

- Hold da op, der er blevet møget et par læs derop, siger en ældre herre om bunken af jord, der bugter sig rundt om det kommende oplevelsescenter.

Kammeraten siger ikke noget, men nøjes med at stirre.

Når det hele står færdig, er det meningen, at man kan færdes på toppen af volden, men ikke i dag. Desværre for deltagerne på turen er det ikke muligt at komme ind på byggepladsen. I stedet må flokken betragte arbejdet fra udkigstårnet.

- Det, de er ved at støbe her foran os, det er selve hovedbygningen på de 3000 kvadratmeter, forklarer guide Leo Pape fra tårnets top.

- Inde i midten bliver det område, hvor man kan lære om hestehuller, og hvad der ellers tilhører. Livets træ bliver placeret midt i hovedbygningen også. Arealet ude bagved bliver til naturområde, hvor man kan komme uden at indløse billet, siger han.

En kvinde vil vide, hvor parkeringsmulighederne kommer til at være, og om de bliver på den modsatte side af jernbanen.

- Det bliver ovre mod ringvejen, men på den her side af jernbanen, siger Dorte Jacobsen.

- Arkæologerne har fundet en masse spor derovre, men man må godt lave en parkeringsplads, bare man ikke graver dybere ned, forklarer hun.

Selvom både parkeringsplads og byggeri har et stykke vej endnu, så er Niels Jørgen Søndergaard ikke i tvivl om, at han kommer til at benytte sig af det nye oplevelsescenter, når det står færdigt i påsken 2020.

- Ja, dét gør jeg, og det bliver også noget, min kone og jeg vil trække venner og bekendte med ud i, når de er på besøg. Det er helt sikkert. Det bliver et plus for området, siger han.

Vi bor ikke så langt herfra, så vi synes, det kunne være sjovt at komme ud at se, hvad der er gang i derude. siger Susanne Nielsen. Foto Jørgen Kirk
Jeg synes, det har været spændende helt fra starten af. Det er en anderledes måde at opleve naturkræfterne på, siger Niels Jørgen Søndergaard, som helt sikkert vil besøge Naturkraft, når det står færdigt i 2020. Det blivet et plus for området, siger han. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
Interesserede går lørdag en tur fra torvet i Ringkøbing og ud til Naturkraft for at blive klogere på den nye oplevelsespark.. Foto Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce