Ringkøbing-Skjern

Stor forskel kommunerne imellem: Ringkøbing-Skjern bruger fire gange mindre end Varde på eksterne vikarer i ældreplejen

I august 2017 tilbragte JydskeVestkysten næsten et døgn på Ølgod Aktivitetscenter. Her mødte vi Rene Svoldgaard fra Varde, der er vikar på plejecentre og i hjemmeplejen i tre kommuner. På billedet er han i gang med tøjvask. Arkivfoto: Chresten Bergh
Ringkøbing-Skjern Kommune brugte 6,8 millioner kroner til eksterne vikarer i ældreplejen i 2018. Det er et lavt tal i forhold til nabokommunen Varde, hvor de brugte næsten fire gange så meget, 24 millioner kroner.

Varde Kommune: Forbruget af eksterne vikarer er steget markant i Varde Kommune siden 2012. Da blev der brugt vikarer for cirka 6 millioner kroner om året. I 2018 var det steget til cirka 24 millioner kroner. Pengeforbruget til eksterne vikarer er altså cirka firdoblet på seks år.

Det viser en regnskabsanalyse, som Varde Kommune har lavet.

- Hvorfor er det her blevet så stort? Der kan være gode grunde, til det er steget, men hvad handler det om? Det er vigtigt at få det undersøgt, siger Tina Agergaard Hansen (DF), formand for social og sundhed.

Undersøgelsen skal vise, hvordan man kan spare på vikarer, og hvor meget det er muligt at spare. Derefter bliver det et af de spareforslag, som politikerne skal diskutere, når en liste med spareforslag for i alt 60 millioner kroner ligger klar om et års tid.

Udviklingen i brug af vikarer

Så mange penge blev der brugt på eksterne vikarer på ældreområdet i de enkelte år. Der står ikke præcise tal i regnskabsanalysen, så det er cirkatal, der er vurderet ud fra en graf:

  • 2012: Cirka 6 millioner kroner.
  • 2013: Cirka 9 millioner kroner.
  • 2014: Cirka 14 millioner kroner.
  • 2015: Cirka 10 millioner kroner.
  • 2016: Cirka 13 millioner kroner.
  • 2017: Cirka 16 millioner kroner.
  • 2018: Cirka 24 millioner kroner.

Markant højere end nabokommune

Ringkøbing-Skjern Kommune brugte kun 6,8 millioner kroner på eksterne vikarer i 2018, og det viser sig også, at kommunens fire ældreområder bruger eksterne vikarer i meget forskelligt omfang. Ældreområde øst brugte to millioner kroner i 2018, mens ældreområde Syd brugte over syv millioner kroner. Ældreområderne varetager både plejecentre og hjemmepleje i en geografisk del af kommunen.

Tina Agergaard Hansen mener, at undersøgelsen kan vise, om der kan være gode forklaringer på det, eksempelvis forskelle i hvor let eller svært det er at finde fastansatte til de ledige job. Men hun tror, der også kan være meget kultur i, hvad man gør, hvis en medarbejder melder sig syg: Løber man stærkere? Indkalder man en fastansat? Hyrer man en vikar?

Uanset hvad så skal vikarforbruget ned ifølge udvalgsformanden:

- Det er simpelthen for meget. Det virker meget voldsomt, at man har brugt 24 millioner på vikarer, siger hun.

I regnskabsanalysen fremgår det, at generelt set "betales en højere timepris til vikarbureauerne end fast personale". Det kan tale for, at man kan få flere timers pleje for de samme penge.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Håndboldklub om nyt koncept: Rigtig godt produkt, men vi skal tænke på økonomien

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Højhus kan være mulighed på rådhusgrunden i Skjern

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer