Annonce
Kultur

Stor donation skaber jubel – håbet om et nyt spillested lever: Det giver et kæmpe boost

Thomas Vilhelmsen til højre lægger ikke skjul på, at arbejdet med at bevare remisen i Skjern har været en hurtigere succes, end han havde troet mulig. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Realdania spytter penge i lokalt projekt, som vil omdanne et nedlagt garageanlæg for tog til kulturhus. Projektfolkene har faktisk fået flere penge af fonden, end de søgte om.

SKJERN: I Skjern har de byttet novemberregnen ud med pengeregn. For her i gråvejrsmåneden har en donation fra Realdania øget mulighederne for en lokal solstrålehistorie.

Gentænk Skjern har nemlig fået tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er over de næste par år at skabe et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog.

Arbejdsgruppen bag Remisen Skjern havde end ikke søgt om så mange penge. I ansøgningen havde de bedt om 750.000 kroner til at redde den omtrent 100 år gamle bygning. At Realdania så valgte at smide 100.000 kroner oveni til en professionel rådgiver, gør bare glæden over, at fonden takkede ja, endnu større.

- Det er lidt svært at forstå, det kan lade sig gøre. Det sender et signal om, at vi har fat i den lange ende, siger Thomas Vilhelmsen fra arbejdsgruppen.

Det giver et kæmpe boost. Når man er frivillig, skal der også noget benzin på, for at man gider at blive ved.

Thomas Vilhelmsen, Remisen Skjern

Vil fejre donation med koncert

Med støtten fra Realdanias kampagne ”Underværker” kan arbejdet med at renovere bygningen udvendig begynde, når vejret tillader det. Thomas Vilhelmsen håber, arbejdet med at tætne taget og at lukke huller i murværket kan begynde til foråret.

Først skal man finde ud af, hvordan man bedst muligt bevarer den omtrent 100 år gamle bygnings kendetegn, samtidig med man gør den langtidsholdbar. Det arbejde foregår helt ned i det små. For eksempel skal man ud at finde den helt rigtige fugetype.

Når de sysler er overstået, barsler Remisen Skjern også med en ny koncert. For der skal skabes liv på stedet og samtidig rejse endnu flere penge til projektet.

- Vi vil gerne lave en byfest og gøre opmærksom på, hvad der til den tid er sket med stedet, siger Thomas Vilhelmsen.

Annonce

Gået hurtigere end håbet

Da arbejdsgruppen i september arrangerede den hidtil eneste koncert i bygningen på Ahornvej, dukkede omtrent 500 mennesker op. Her kunne projektfolkene låne både borde, en scene og en bar fra lokale virksomheder. En pølsevogn troppede også op for at støtte koncerten.

Nu har Remisen Skjern så igen oplevet medvind ved at hive 850.000 kroner hjem fra en pulje, hvor man maksimalt kan få tilsagn om én million kroner. Det skete endda i første forsøg, selvom fonden kun takkede ja til omtrent hver sjette ansøgers projekt.

- Det giver et kæmpe boost. Når man er frivillig, skal der også noget benzin på, for at man gider at blive ved. Vi havde ikke sat næsen op efter at få ja. Vi havde troet, det skulle tage længere tid at få styr på det udvendige. Der var ikke mange, der troede, at vi kunne få styr på det allerede i første hug, siger Thomas Vilhelmsen.

Remisen

Bygningen på Ahornvej er omtrent 100 år gammel.

I 2014 barslede Banedanmark, at de ville jævne bygningen med jorden, men Hansen & Larsen ville gerne købe stedet, og derfor står det endnu.

I dag stiller Hansen & Larsen bygningerne til rådighed for Gentænk Skjern, der hører under Skjern Udviklingsforum.

En arbejdsgruppe har sat sig for at skabe et spillested i bygningerne. Arbejdsgruppen består af Mads Pontoppidan, Camilla Søgaard, Simon Vang, Thomas Vilhelmsen og Paula Frederiksen fra Skjern samt Charlotte Sand Nielsen fra Dejbjerg. De er alle i 20’erne. Gruppen tæller desuden Lise Juhl Hansen, der også sidder i byrådet for Venstre. Hun er Gentænk Skjerns tovholder på projektet.

Annonce

Gør det lettere at skovle mere ind

Før donationen håbede gruppen, at Remisen også indvendigt kunne præsentere et spillested med plads til musik, teater, stand-up og lignende inden for tre år. Med guldregnen har man forladt perronen og nærmer sig første stop: At bygningens ydre står klar.

Håbet om at åbne helt inden for tre år er nu forvandlet til en tro på, at det kan lade sig gøre. Her betyder pengene fra Realdania alverden. For ikke alene falder pengene i god jord. Realdanias donation batter også, når Gentænk Skjern fremover skal forsøge at skovle penge ind andre steder for at renovere remisen indvendig.

- Vi har snakket med folk, der havde søgt ”Underværker” fire år i træk uden at få støtte. Derfor er det her kæmpestort, og det bliver nemmere at søge fremover, for nu har vi fået et stempel fra Realdania, og det vil vi udnytte, siger Thomas Vilhelmsen.

Remisen får næste år en udvendig ansigtsløftning. Det sker, fordi Realdania har sat ja til at spytte 850.000 kroner i projektet, der over de næste år skal omdannede toggaragen til spillested. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Når bygningens ydre er blevet gjort langtidsholdbar, bliver næste skridt at søge penge, så Remisen Skjern kan indrette et spillested med en scene indenfor. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vibeke fandt både ro og kærlighed: Sorggruppe trøster og giver fællesskab gennem tårer og grin

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk For abonnenter

To nye hundeskove: Her kan vovsen løbe frit omkring og ejer nyde kaffe og udsigt

Skjern For abonnenter

Lokale vil skabe et grønnere og skønnere Skjern: Byen skal byde velkommen med flere træer og blomster

Videbæk

Borgerforening foreslår stor rokade med nyt børnehus og lægehus kort før borgermøde

Kultur

Trine Dyrholm og James Bond er på vej: Den lokale biograf klarer sig fint gennem langvarig corona-krise

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Hvis stormfloden kommer: Sådan vil beredskabet sikre borgernes liv, lemmer og ejendom

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Skjern

Derfor er Thomas blevet Remisens ansigt udadtil: Jeg er god til at sælge ideer

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Ringkøbing-Skjern

Derfor slås græsset: Kommunale grunde skal se pæne ud, så de kan sælges

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Patienter må blive hos lægerne på Søibergsvej: Ingen tvinges til lægeskift, skønt ny praksis er på vej

Vestjylland

En ung fyr fik stjålet sin knallert - han fandt den selv, og det førte politiet på sporet af en række ulovligheder

Annonce