Annonce
Mad og drikke

Stor årgang til salg: Det er nu, du kan gøre gode køb

VDP-bønderne langs Mosel imponerer med deres grosses gewächs-rieslinger fra 2018. Ikke mindst vinene fra marken Goldtröpfchen ved Piesport er værd at gå efter. Foto: Kenneth Klingenberg.
Der blev lavet stor vin i Tyskland sidste år - trods den hede og tørre sommer. Den årlige smagning af den seneste årgang fra nogle af landets bedste vingårde viste imponerende rieslinger.

Det er ikke nødvendigvis en udelt fornøjelse at smage riesling fra klokken 10 mandag formiddag og de følgende syv timer. Og så gentage det dagen efter. Men selvom det også i år sled på tændernes emalje, var det med et stort smil, undertegnede rejste hjem fra det smukke Kurhaus Kolonnaden i Wiesbaden efter to dages intensiv smagning af VDP-vinbøndernes grosses gewächs-vine fra 2018-årgangen.

Verband Deutscher Prädikatsgüter har en 109 år lang historie bag sig og samler i dag 197 af de bedste tyske vingårde, som alle skal efterleve et sæt regler, som blandt andet regulerer det maksimale høstudbytte pr. hektar, hvilke druer der må bruges til de bedste vine, og hvilke oplysninger der skal fremgå om vinen på etiketten.

Vigtigst i denne sammenhæng er, at VDP har sin egen klassifikation af medlemmernes marker, som er rangordnet efter en Bourgogne-lignende struktur, hvor en grosse lage (grand cru) leverer en grosses gewächs-vin, som kun kan være tør. Søde vine fra en grosse lage bærer også markens navn og derudover en angivelse efter det tyske system, der angiver stigende indhold af sukker i mosten - fra kabinett til eiswein. Men de kan ikke sælges på de særlige flasker med et GG-logo. De er forbeholdt tør vin.

En erste lage (premier cru) kan give druer til både tør vin og vin med forskellige grader af restsødme (fra kabinett til trockenbeerenauslese).

I hverken Rheinhessen eller Mosel anvender VDP-bønderne erste lage-betegnelsen, men bruger i stedet ortswein, som er det tredjelaveste niveau i hierarkiet. Det skal man ikke nødvendigvis lade sig narre af, for en ortswein er ofte fremstillet af druer, som har vokset i erste lage eller grosse lage-mark, men enten ikke har klaret finsorteringen, når druerne til de bedste vine blev udvalgt, eller bare kommer fra vinplanter, som endnu er for unge til at give druer til de allerbedste vine. Derfor kan man ofte gøre gode køb i denne kategori.

Annonce
Goldtröpfchen ligger som et bredt amfiteater, hvor Mosel laver en sløjfe rundt om byen Piesport. Foto: Kenneth Klingenberg.

Gode køb i bunden

I bunden af hierarkiet findes gutswein. Der vil ofte kun stå vingårdens navn, regionen, druesorten og årgangen på etiketten. Det kan være suppleret af oplysninger om vinens tørhed eller sødme. I et godt år kan der også være gode køb at gøre i denne billigste kategori, og lige nu skal man begynde at holde øje med dem.

For også Tyskland oplevede en sjældent set varm og tør sommer sidste år, og da druerne var høstet - i flere tilfælde rekordtidligt - stod det klart, at der var potentiale til en stor årgang. De tidligt frigivne vine bekræftede allerede i maj, at kvaliteten var høj, og efter at have smagt knap 200 GG-rieslinger ved den såkaldte preview-smagning i Wiesbaden i slutningen af august må jeg konkludere, at det er værd at købe bredt ind af VDP-bøndernes bedste vine fra 2018.

Rieslingerne fra Rheinhessen er generelt massive og lige nu ikke, hvad jeg forstår som drikkeklare. I lighed med mange af vinene fra Nahe har de en meget stor syre, som skal finde en samklang med den frugt, som lige nu er trængt i baggrunden. Men de bliver interessante at prøve om to eller tre år - og allerede næste år kan det vise sig, at den vurdering er for konservativ. I år havde værterne udvidet smageprogrammet med 48 vine fra 2017-årgangen, og de viste tydeligt, at et års lagring kan gøre meget for udviklingen af en helt ung riesling.

Der er undtagelser. Blandt dem er Wittmann og Groebe (begge fra Rheinhessen), hvis rieslinger fra Aulerde og Kirchspiel smager fantastisk allerede nu.

Mosel og Goldtröpfchen er strålende

Jeg indledte smagningen mandag morgen med vinene fra Mosel og Saar, og efter de første flights havde ingen sat en fod forkert. Knebel og Heymann-Löwenstein var overbevisende, og det fortsatte med Clemens Busch og Dr. Loosen, som med henholdsvis Rothenpfad fra Marienburg i Pünderich og Ürziger Würzgarten viste, hvad der kan vrides ud af skiferskråningerne langs Mosel.

Goldtröpfchen er Piesports berømte mark, der omkranser byen på den anden side af Mosel, og hvis jeg kun måtte købe fra et sted, ville jeg gå all-in på Goldtröpfchen. Vinene fra Schloss Lieser, Grans-Fassian og Nik Weis - St. Urbans Hof sidder lige i skabet og er en nydelse at drikke allerede nu.

Den årlige smagning af grosses gewächs-vinene fra medlemmerne af Verband Deutscher Prädikatsgüter foregår i Wiesbaden i slutningen af august. En uge senere kommer de første hvidvine fra den seneste årgang i butikkerne. Foto: Kenneth Klingenberg.

Trækker mundvand så det driver

Grosses Gewächs-vinene må sendes på markedet fra september, så de første er på vej til de danske vinhandlere, men der er som nævnt allerede kommet vine fra 2018 ud i butikkerne, som man kan muntre sig med, mens man venter på, at GG’erne ankommer - og for nogles vedkommende også bliver drikkemodne.

Fra Pfalz er for eksempel landet Dr. von Bassermann-Jordans Riesling Trocken, altså husets gutswein, som er sammensat af druer fra marker ved byerne Deidesheim, Ruppertsberg og Forst. Du skal ikke lade gebisset overnatte i et glas med vinen, der har 7,5 gram syre pr. liter. Syren presser mundvandet frem, men den bliver fulgt til dørs af 6,6 gram restsukker og en stor frugtighed i smagen, og derfor er vinen en sjov og opkvikkende fornøjelse at drikke.

Det er selvfølgelig ikke kun VDP-producenterne, der laver god vin i Tyskland. Uden for den forholdsvis lukkede klub (det kræver en invitation at blive medlem af VDP) udfordrer især unge, tyske vinmagere de vedtagne konventioner, og i Piesport har Philipp Kettern, søn af Lothar Kettern og vinmager i vingården af samme navn, i nogle år samarbejdet med Daniel Niepoort, hvis far, Dirk Niepoorts navn vil være bekendt af alle med interesse for portugisisk vin (prøv at google Douro Boys og fortab dig i de gode historier om deres vine).

Kettern og Niepoort, altså de to unge herrer, laver blandt andet pet-nat (mousserende vine med mindre tryk end champagne) på riesling og på spätburgunder. Det er udfordrende og anderledes vin at drikke, mens man venter på de store rieslinger - og for tiden er vinene endda på tilbud hos Vinova.

2018 Riesling Trocken Bassermann-Jordan, Pfalz, Tyskland H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten.dk: 145 kroner (12 procent) Lys vin med frisk og pågående citron, hård fersken og salt klippe i duften. Mængder af moden frugt i smagen - fersken, citron og abrikosskind - pakker en stor syre godt ind, men den trækker stadig mundvand i stride strømme. Der er skruet op for volumenknappen, og du må ikke være bange for en vin, der napper lidt i munden, hvis du vil kunne nyde denne unge riesling. Med skruelåg. Fire store stjerner.
Piu Piu Petnat (rosé) Fio Wein, Piesport, Mosel, Tyskland Vinova.dk: 175 kroner/155 v. 3 flasker (12 procent) Kettern og Niepoort-sønnerne laver denne pétillant naturel i en udgave på riesling og så i denne version på spätburgunder (pinot noir): En mørk pink vin med gær, surdej og brød som bærende noter i duften suppleret af lidt tranebær og en snert af våde hindbær og røde kirsebær. Med lidt luft i glasset viser sig også en typisk og meget lækker pinot noir-note af friske svampe. Gær- og brødnoterne går igen i smagen, som har et mellemstykke af rød bærfrugt og en bitter bagkant af tørrede bær. Syren virker overraskende lav, uden at det dog bringer vinen ud af balance. Du finder med garanti ikke noget på dit supermarkeds vinhylder, der smager som denne vin. Med kapsel. Fire små stjerner.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

12 atletikmedaljer ved landsmesterskaber

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce