Debat

Stop dog det vindmøllecirkus

Kirsten Gram

Vindmøller: Vindmølleforeningens talsmand brokker sig over energiforliget, som grundet DF angiveligt nu ødelægger den grønne omstilling. Bemærkelsesværdigt synspunkt, da energiforliget er underskrevet af samtlige partier og åbner for en massiv øgning af vindmøllekapaciteten.

Historisk startede Tvind med ideen om vindmøller for at styrke lokalsamfundene. Intet splitter dog lokalsamfundene som vindmøller.

For at undgå atomkraft dannedes Organisationen for Vedvarende Energi, herefter energikontorer rundt i landet, og sidst er PlanEnergi kommet på banen i kampen for at opsætte landvindmøller. Siden 2010 er der opstillet 2000 nye møller. Dette kræver backup i de vindstille perioder, og derfor modtager vi strøm fra udlandet. Samtidig er andelen af vind, sol og vand i vores elforbrug faldet fra 13 til 8 pct. Og strøm fra atomkraftværker steget tilsvarende.

Derfor skulle vi have flere vindmøller for den grønne omstilling. Vindmøllerne nedlægger hele landsbyer. Kirken skoses for at ville beskytte gravfreden. Flyvepladser trues. Bevaringsværdige landskaber ændrer status til landbrugsjord. Kritikere neutraliseres. Forskere fyres. Borgere bebrejdes, at de vil udnytte deres ytrings- og organisationsfrihed. Møllerne fortrænger kraftvarmeværkerne, og det tiltagende antal møller har betydet, at landets borgere skal betale milliarder i støtte til vindmøllernes drift. Det tiltagende antal har også betydet, at borgerne skal bruge milliarder på import af dyr energi fra udenlandske atom- og kulværker, når det ikke blæser.

Unge mennesker ringer til os efter aftensmaden og vil sælge os strøm, som garanteret kommer fra vindmøller. Også når det er vindstille. Direktøren for et energiselskab spørger: Er vi blevet blinde af vindbegejstring?

I dag producerer vi 50 pct. mere strøm, end vi kan forbruge. Strøm skal derfor eksporteres. Det kræver kabler. Bønderne ved Køge vil ikke have dem gravet ned. I Vestjylland vil borgerne ikke have dem på master. Sverige og Tyskland vil ikke længere tage imod vores strøm.

Nu skal møllerne redde klimaet. I 2017 måtte vindmøller i Nordtyskland lukke ned svarende til ¼ af vores produktion. Det skal da nok gavne eksporten. Energiforliget tillader en øgning af produktionen til det dobbelte af forbruget. Til hvad nytte? Ingen interesse for varmepumper. Ingen interesse for el-tog, i stedet renoveres gamle dieseltog. Afgiften på el-biler holdes høj.

Vindmøller tjener kun til at give danske politikere en grøn kasket på et falsk grundlag.

Ja, vi er blevet blinde af vindbegejstring. Når vi ikke selv kan bruge den strøm, der er til rådighed, hvorfor så give plads til flere møller, der blot bevirker, at et tilsvarende antal lukkes ned i vore nabolande. Stop nu mens legen er god.

Hold da op, hvor vi savner lederskab i forhold til den grønne omstilling - og i særdeleshed nogen med det overblik, der gør, at vi gør det rigtige, men desværre er der ingen, der endnu har evnet at påtage sig lederskabet og skaffe sig et overblik. Derfor befinder vi os til stadighed i et cirkus.

0/0
Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Vi mangler at ruske op i os selv: Grundloven gælder også for idioter

Er vi virkelig ikke kommet videre? Lærte vi ikke noget som helst af Muhammed-krisen? Betyder Grundloven og vores frihedsrettigheder ikke noget, når det gør ondt? Det har været forstemmende at følge debatten, efter at lovløse horder i sidste uge – igen - satte Nørrebro i brand. Denne gang fordi Rasmus Paludan provokerede dem med sine islamfjendtlige barnagtigheder. Eksempelvis kunne man skærtorsdag i avisen Danmark se Erik Beck Jensen fra Otterup ønske en genindførelse af blasfemiparagraffen, og Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, var på samme linje. Kresten Drejergaard fra Odense mente, at Folketinget nu må afveje ytringsfrihed over for religionsfrihed, fordi, må man forstå, begge dele går ikke på én gang. Eftergivenhed i lange baner. Lad det være slået fast: Rasmus Paludan fortjener kun foragt. Man kan være enig eller uenig i hans kritik af islam, men hans koranafbrændinger og andre tåbeligheder stempler ham entydigt som en præmieidiot. Han blev for nylig dømt for overtrædelse af racismeparagraffen. Grundloven fratager imidlertid ikke præmieidioter retten til at ytre sig og demonstrere. Frihedsrettighederne gælder for os alle. Også dem vi foragter mest. Det er tilsyneladende ikke gået op for politiet i hovedstadsområdet. Det har i flere kredse givet Paludan et forbud mod at demonstrere. Politicheferne siger, at de har afvejet ytringsfrihed mod den offentlige orden og sikkerhed, som Grundloven giver mulighed for. Københavns chefpolitiinspektør, Jørgen Skov, mener ikke, det krænker ytringsfriheden, da Paludan tidligere har haft mulighed for at demonstrere. Hvilket knæfald for voldsmænd, hvoraf en del bekender sig til en religion, der i de lande, de kommer fra, rask væk henretter kristne og kritikere af islam. Nu vinder de. Vores frihedsrettigheder er enestående og skal forsvares med de midler, der er nødvendige. Også når det er præmieidioter der påberåber sig dem. Det må vi aldrig give køb på, men det er vi i gang med. Vi mangler at ruske op i os selv.

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål