Annonce
Navne

Stolte og stærke kvinder står bag 30 års jubilæum og festivalen UR-NAT 2019

En stærk trio fra Teatret OM er klar til at give 30 års jubilæet masser af krop og sjæl over temaet "UR-NAT 2019". Fra venstre ses kunstnerisk leder af Teatret OM, Sandra Pasini, scenograf og billedkunstner Antonella Diana samt skuespiller og musiker Annemarie Waagepetersen. Foto Franscesco Galli.
Det er på mange måder en smuk blanding af kunst, kultur og natur, der er omdrejningspunktet og livsnerven i Teatret OM, der siden 2006 har været kommunens egnsteater med hovedkvarter i Ringkøbing.

Ringkøbing: Teatret OM blev grundlagt i Rom i 1989 af kunstnerisk leder Sandra Pasini og scenograf og billedkunstner Antonella Diana. Og i dag er de sammen med skuespiller og koordinator Annemarie Waagepetersen fortsat kernen i Teatret OM, hvor der skabes spændende forestillinger, koncerter, installationer og forskellige kulturbyttehandler både lokalt, regionalt og internationalt.

- Vi er midt i Naturens Rige, og derfor har vi leget lidt med begrebet NATUR og byttet lidt rundt på bogstaverne, så vi afvikler fejringen af jubilæet og vores festival med titlen UR-NAT 2019, siger skuespiller og musiker Annemarie Waagepetersen, der sammen med kunstnerisk leder Sandra Pasini og scenograf og billedkunstner Antonella Diana, udgør den stærke trio, der gerne står på mål for, at alle aldre inddrages i de mange oplevelser rundt i kommunen i denne uge.

Under UR-NAT festivalen vil der være masser af eksempler på mange forskellige kunstneriske tilbud, hvor der vil kunne opleves en række både danske og internationale forestillinger, gadeteater, koncerter, workshops, installationer, events og meget andet i mange af kommunens byer.

- Vi sætter en stor ære i at være med til at bygge bro bl.a. mellem generationerne og mellem kunstnere og lokalbefolkningen. Det glæder os derfor rigtig meget, at der er så mange lokale, der har lyst til at deltage i festivalen bl.a. skolerne i Hvide Sande, Spjald og Velling, musikskolens balletbørn, Vokal Vest, teaterforeningen Theatron og flere andre, fortæller Annemarie Waagepetersen.

Annonce

Hjerteblod

For kunstnerisk leder af Teatret OM, Sandra Pasini, har samspillet mellem kunst, kultur og natur altid været afgørende for de værdier og visioner, hun altid har værnet om i sit kunstneriske virke. Lang tid før der var noget der hed "Naturens rige", har Teatret OM haft fokus på naturen, og hvad kunsten og naturen kan gøre for mennesker.

- Vi er stolte af at bo i Naturens Rige, og jeg og mine kolleger i Teatret OM vil i mange år fremover gerne fortsat være med til at sætte Naturens Rige i højsædet, og bidrage til, at teaterkunst også i fremtiden er en naturlig del af det kulturelle image, som vores kommune også gerne vil være kendt for, siger Sandra Pasini.

Selvforsynende

At 30 års jubilæet fejres med fest og farver vil altid være et kendemærke for Teatret OM. Her lægger alle afgørende vægt på selv at skabe rekvisitter og scenografi. Kort og godt være selvforsynende i forhold til kostumer, masker og eksempelvis dyr og fisk, som skal bruges til forestillinger, parader og diverse events. Langt hovedparten af materialet til rekvisitterne bygger på genbrug af f.eks. aviser, træ, plast og meget andet.

Fra den 13. til den 18. august vil borgerne i Ringkøbing, Lem, Videbæk, Hvide Sande, Tarm og Skjern, få lejlighed til ved selvsyn at se en sprællevende 30 års jubilar i fuld vigør og harmoni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce