Navne

Stolte og stærke kvinder står bag 30 års jubilæum og festivalen UR-NAT 2019

En stærk trio fra Teatret OM er klar til at give 30 års jubilæet masser af krop og sjæl over temaet "UR-NAT 2019". Fra venstre ses kunstnerisk leder af Teatret OM, Sandra Pasini, scenograf og billedkunstner Antonella Diana samt skuespiller og musiker Annemarie Waagepetersen. Foto Franscesco Galli.
Det er på mange måder en smuk blanding af kunst, kultur og natur, der er omdrejningspunktet og livsnerven i Teatret OM, der siden 2006 har været kommunens egnsteater med hovedkvarter i Ringkøbing.

Ringkøbing: Teatret OM blev grundlagt i Rom i 1989 af kunstnerisk leder Sandra Pasini og scenograf og billedkunstner Antonella Diana. Og i dag er de sammen med skuespiller og koordinator Annemarie Waagepetersen fortsat kernen i Teatret OM, hvor der skabes spændende forestillinger, koncerter, installationer og forskellige kulturbyttehandler både lokalt, regionalt og internationalt.

- Vi er midt i Naturens Rige, og derfor har vi leget lidt med begrebet NATUR og byttet lidt rundt på bogstaverne, så vi afvikler fejringen af jubilæet og vores festival med titlen UR-NAT 2019, siger skuespiller og musiker Annemarie Waagepetersen, der sammen med kunstnerisk leder Sandra Pasini og scenograf og billedkunstner Antonella Diana, udgør den stærke trio, der gerne står på mål for, at alle aldre inddrages i de mange oplevelser rundt i kommunen i denne uge.

Under UR-NAT festivalen vil der være masser af eksempler på mange forskellige kunstneriske tilbud, hvor der vil kunne opleves en række både danske og internationale forestillinger, gadeteater, koncerter, workshops, installationer, events og meget andet i mange af kommunens byer.

- Vi sætter en stor ære i at være med til at bygge bro bl.a. mellem generationerne og mellem kunstnere og lokalbefolkningen. Det glæder os derfor rigtig meget, at der er så mange lokale, der har lyst til at deltage i festivalen bl.a. skolerne i Hvide Sande, Spjald og Velling, musikskolens balletbørn, Vokal Vest, teaterforeningen Theatron og flere andre, fortæller Annemarie Waagepetersen.

Hjerteblod

For kunstnerisk leder af Teatret OM, Sandra Pasini, har samspillet mellem kunst, kultur og natur altid været afgørende for de værdier og visioner, hun altid har værnet om i sit kunstneriske virke. Lang tid før der var noget der hed "Naturens rige", har Teatret OM haft fokus på naturen, og hvad kunsten og naturen kan gøre for mennesker.

- Vi er stolte af at bo i Naturens Rige, og jeg og mine kolleger i Teatret OM vil i mange år fremover gerne fortsat være med til at sætte Naturens Rige i højsædet, og bidrage til, at teaterkunst også i fremtiden er en naturlig del af det kulturelle image, som vores kommune også gerne vil være kendt for, siger Sandra Pasini.

Selvforsynende

At 30 års jubilæet fejres med fest og farver vil altid være et kendemærke for Teatret OM. Her lægger alle afgørende vægt på selv at skabe rekvisitter og scenografi. Kort og godt være selvforsynende i forhold til kostumer, masker og eksempelvis dyr og fisk, som skal bruges til forestillinger, parader og diverse events. Langt hovedparten af materialet til rekvisitterne bygger på genbrug af f.eks. aviser, træ, plast og meget andet.

Fra den 13. til den 18. august vil borgerne i Ringkøbing, Lem, Videbæk, Hvide Sande, Tarm og Skjern, få lejlighed til ved selvsyn at se en sprællevende 30 års jubilar i fuld vigør og harmoni.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Livsstil For abonnenter

- Det kan være en enorm lettelse at skrive

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce