Annonce
Videbæk

Stolt medarbejder viser rundt i Arlas nye innovationscenter: Det bedste er at finde noget nyt, der kan hjælpe mennesker

Hans Bertelsen viser en af de maskiner, som forskerne ved Arlas nye innovationscenter i Nr. Vium kan bruge, når de udvikler nye proteiner af vallen. Maskinen her kan følge krystallisering tæt. Foto: Johan Gadegaard
Fredag blev Arlas nye innovationscenter i Nr. Vium indviet. Samtidig blev en ny proteinkategori, der kan være med til at minimere tab af muskelmasse, præsenteret. En stolt biokemiker Hans Bertelsen viste Dagbladet rundt i de hypermoderne faciliteter.

Nr. Vium: - Jeg kan huske, at jeg for 27 år siden, som nyansat biokemiker i Nr. Vium, tænkte, at her var godt nok mange håndværkerbiler, men at de nok snart forsvandt. Det gjorde de ikke, siger Hans Bertelsen med et smil.

Når man ser på oversigtsbilledet over det gigantiske byggeri, forstår man hvorfor. Arla har investeret over to milliarder kroner i faciliteter i Ringkøbing-Skjern Kommune, og fredag blev det seneste skud på stammen præsenteret, nemlig Arla Foods Ingredients (AFI) nye innovationscenter til 300 millioner kroner.

Faciliteterne i Nr. Vium. Det nye innovationscenter er den hvide bygning i forgrunden. I øvrigt har udvidelser betydet, at Arla har været nødt til at flytte vejen to gange gennem årene. Foto: Arla

Global efterspørgsel

Det nye topmoderne innovationscenter skal udforske ny avanceret teknologi og udvikle nye  specialiserede mælke- og valleingredienser. Det skal imødekomme den hastigt voksende globale efterspørgsel efter næringsrige og bæredygtige fødevarer. Innovationscentret bliver hjemsted for Arla Foods Ingredients’ førende internationale forskere og innovationseksperter og skal samtidig bygge bro til global forskning, kliniske forsøg og samarbejde på verdensplan.

Et kig ind i den "lille" pilothal, hvor der kan lave forsøg i lille skala. Det nye innovationscenter indeholder også en stor pilothal, hvor nye produkter kan afprøves i stor skala. I den "lille" pilothal kan der for eksempel laves pulver ud af 100 eller 1000 liter råvarer, der derefter bliver gennemanalyseret i laboratoriet. Foto: Johan Gadegaard

Afdelingsleder for Develop, der tæller 20 mand, Hans Bertelsen, har været med siden begyndelsen, hvor de kun var otte ansatte, der var generalister, til i dag, hvor innovationscentret tæller 100 mænd og kvinder, der er stærkt specialiserede.

Under rundvisningen med Dagbladets journalist og fotograf har han svært ved at skjule sin stolthed over de resultater, som forskningen har skabt. Han har for eksempel været med i en del af de mange patenter, der indtil nu er skabt i AFI.

Annonce

Bedre fysisk mobilitet

- Patenter er meget vigtige, fordi de skaffer patentholderen 20 års forspring i forhold til konkurrenterne på et specifikt område. Det bruger jeg meget tid på, men det, der virkelig trigger mig, er, når vi finder på noget nyt, der kan hjælpe mennesker, og når jeg får nye dygtige, unge, forskerkolleger, der hurtigt bliver oplært, og kommer med gode ideer. Arbejdet har aldrig været kedeligt, og vi er løbende blevet bedre og bedre til at skabe merværdi af det restprodukt, som valle jo oprindeligt er. På den måde er det både bæredygtigt og vigtigt, det vi skaber, siger Hans Bertelsen.

Kirsten Rytter Kristensen har været med til at udvikle det nye protein, som Arla Foods Ingredients lancerede fredag. Foto: Johan Gadegaard

Hans Bertelsen har naturligvis også haft en finger med i spillet ved det første produkt, der er baseret på åben-Innovation-konceptet, som er en af grundstenene i det nye innovationscenter, nemlig en ny proteinkategori med navnet Lacprodan BLG-100. Lacprodan BLG-100 produceres ved hjælp af en ny patenteret separationsteknologi og kan bruges til at minimere tab af muskelmasse og hjælpe med at opretholde fysisk mobilitet hos patienter og ældre.

- Det har været helt fantastisk at være med til. Vi faldt "tilfældigt" over en proces, hvor vi kan få proteiner til at krystallisere. Den proces har vi patenteret, og den har gjort, at vi er i stand til at skabe et pulver, der er god til voksenernæring med en renhed på 97 procent, og det nye Lacprodan BLG-100-produkt har allerede nu givet mange nye muligheder, siger Hans Bertelsen.

Annonce

Placeret midt i forsyningskæden

Det nye innovationscenter ligger lige ved siden af Danmark Protein, som er AFI’s førende produktionsanlæg, der producerer valleprotein-koncentrat og laktoseprodukter, herunder ernæring til spædbørn. Placeringen er afgørende, fordi den helt bogstaveligt bygger bro mellem innovation og produktion i fuld skala.

Det nye innovationscenter er rent fysisk bygget sammen med Arla Foods Ingredients, og råvarerne til forsøgene løber rent fysisk i den gang, der binder de to bygninger sammen. Foto: Johan Gadegaard

- På nogle måder minder det nye innovationscenter om det gamle, og langt de fleste maskiner er de samme, som vi havde før. Men der er to afgørende forskelle. Den ene er, at vi har fået meget mere plads og derfor har kunnet opbygge optimale procedurer. Den anden er, at vi nu alle sidder fysisk tæt på hinanden, og det er afgørende for forskning i dag, fordi det gør det nemt at samarbejde på tværs. Vi har også fået optimale forhold til at samarbejde med eksterne forskere, siger Hans Bertelsen.


I det nye innovationscenter sidder medarbejderne tæt på hinanden med små øer mellem kontorerne, så det er let at samarbejde på tværs. Foto: Johan Gadegaard

65-årige Hans Bertelsen bor i dag i Videbæk. Han er født og opvokset i Salling, og begyndte efter uddannelsen til biokemiker oprindeligt med at forske i ærteprotein for Danisco. Men han har absolut ikke fortrudt skiftet til valle.

Vores ejere, landmændene, tænker meget langsigtet. Det giver resultater, og det er sjovt at være en del af.

Hans Bertelsen, biokemiker og afdelingsleder

- Vores ejere, landmændene, tænker meget langsigtet. Det giver resultater, og det er sjovt at være en del af. Her brænder alle for forskning og udvikling, og vi har fået skabt en stemning, hvor vi er gode til at arbejde sammen. Det understøtter de nye faciliteter, siger Hans Bertelsen.


Arla Foods Ingredients og valle

Arla Foods’ datterselskab Arla Foods Ingredients (AFI) er verdensførende inden for specialiserede mælke- og valleingredienser, der især bruges til at opfylde specifikke fødevarebehov hos børn, atleter, patienter og forbrugere.

Det globale marked for specialiserede mælke- og valleingredienser omsætter for 10 millarder EUR om året og forventes at vokse kraftigt i de kommende år. Med det nye innovationscenter vil AFI intensivere sin innovationskraft for at udvide forretningen både på kernemarkederne i Europa, Kina og Nord- og Sydamerika samt i resten af verden.

Valle:

For hver 100 kg mælk, der bruges til ostefremstilling, bliver 90 kg "til overs" i form af valle.

På Danmark Protein i Nr. Vium bliver vallen forarbejdet til valleprotein. Valleproteinerne bruges for eksempel som emulgatorer, stabilisatorer og vandbindingsmidler i alt fra flødeis, yoghurt, brød, kager, dressinger, færdigretter til drikkevarer.

95 procent af Arla Foods Ingredients produkter eksporteres til verdensmarkedet.

Kilde: Arla


Arlas nye innovationscenter

Det nye innovationscenter ligger i Nr. Vium og har et samlet areal på 9.000 m2 med topmoderne faciliteter, herunder laboratorier til kliniske forsøg, et testmejeri og kontorlokaler. Centeret er arbejdsplads for op imod 100 forskere og ingeniører, der skal afdække alle aspekter af forskning og udvikling inden for valle og mælk – fra avanceret separationsteknologi til forbedret funktionalitet og holdbarhed.

Det 9.000 kvadratmeter store center er designet af Rambølls arkitekter og ingeniører med de nyeste 3D-digitaliseringsværktøjer. 

I det nye center skal førende forskere, innovatører og teknikere udforske nye måder at bruge mælk og valle på som ingredienser til fødevarer og specialiseret ernæring, samt udvikle verdensklasse ingredienser med fokus på innovation og dermed sikre at kunne levere nye pro­dukter og ingredienser til markedet.

Bygningen er opført som et innovationsmiljø med 1.500 m2 kontorfaciliteter, 1.500 m2 laboratoriefaciliteter og 6.000 m2 forsøgsmejeri. Op mod 120 medarbejdere skal fylde lokalerne på det 9.000 kvadratmeter store center. Prisen på centret er 300 millioner kroner.


Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Skjern For abonnenter

Varm skolekartoffel skubbes til det nye byråd: - Det mest ordentlige at gøre, siger Trine Ørskov

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern Forsynings kampagne havde ingen effekt:  Kun 316 ud af 33.000 forbrugere brugte stemmesedlen

Ringkøbing For abonnenter

Vestas præsenterede sin trafikløsning: Vil anlægge helt ny vej i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern

Det bliver dyrere at have penge stående i Landbobanken: Indlånsrenten sættes yderligere ned

Hvide Sande

Institution på Klitten solgte steaks og hummere i 33 år: Personalemangel lukker Sandslottet

Ringkøbing-Skjern

Stigende smitte giver kø: Nu skal der igen bestilles tid til coronatest

Debat For abonnenter

Dagbladet mener: Bliv væk fra skydeterrænet i Borris og lad Forsvaret passe sit arbejde

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Vestjylland

Savnet i tre år: Lig af forsvundet mand er fundet

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hvide Sande

Overspænding på Svanittavej: Entreprenør ramte strømkabel

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog og videoanalyse: Endnu en meget tæt kamp - men denne gang var Skjern bedst

Ringkøbing

Millionstøtte til spillestedet Generator: - Det er et kæmpe skulderklap

Annonce