Annonce
Danmark

Stoklund slukker brandene, når et udlændingeoprør i det socialdemokratiske bagland begynder at ulme

Rasmus Stoklund (S), udlændingeordfører: - Jeg stiller gerne op og svarer på spørgsmål og forklarer Socialdemokratiets linje og hvad der ligger til grund for den. Jeg forstår jo godt, at spørgsmålene opstår. Jeg har fortalt til alle mine partifæller på Christiansborg, at jeg meget gerne stiller op til medlemsmøder i deres bagland. Arkivfoto: Asbjørn Sand
Når det rumler i det socialdemokratiske bagland, bliver udlændingeordfører Rasmus Stoklund sendt ud for at kontrollere uenighederne. Avisen Danmark har ringet rundt til 20 kommuneformænd fra S for at tage temperaturen på de eventuelle oprørstendenser. Den er lunken.

Politik: På sociale medier starter der typisk en brand, hver gang Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund popper op. Især radikale politikere som Zenia Stampe og Kristian Heegaard puster til gløderne, men også et ret stort kontingent af debattører fra primært venstrefløjen tager lige så hårdt ved Stoklund, som de mener, at han tager ved flygtninge og indvandrere, når han repræsenterer Socialdemokratiets udlændingepolitik.

I det socialdemokratiske bagland bliver Rasmus Stoklund brugt på nøjagtig modsat vis. Til at tage trykket af konflikter og fjerne ansatser til oprør mod den udlændingepolitik, der udgår fra Socialdemokratiets ledelse.

F.eks. kan partiforeningen på Ærø, der torsdag skrev et åbent brev til partiets ledelse om, at den finder “utåleligt af menneskelig grunde”, at Socialdemokratiet ikke vil tage danske børn og mødre hjem fra fangelejre i Syrien, formentlig forvente at blive tilbudt et møde med udlændingeordføreren.

Annonce

Det gjorde partiforeningen i Sønderborg nemlig, da den sendte et lignende – men ikke offentligt – brev til statsminister og formand Mette Frederiksen. Det blev afsendt en mandag eftermiddag, og tirsdag morgen kom reaktionen med tilbuddet om et møde for medlemmerne med Rasmus Stoklund.

Samme reaktion fik den socialdemokratiske byrådsgruppe i Svendborg, da den med borgmester Bo Hansen i spidsen sendte et brev til udlændingeminister Matias Tesfaye, hvor den gjorde opmærksom på sine frustrationer over, at flygtninge fra Syrien får frataget deres opholdstilladelser.

Det skingre forsvandt

- Det er god stil at reagere hurtigt og tage et møde med os. Vi er stadig uenige, men vi har fundet en måde at diskutere det på. Mødet betyder ikke, at vi har fundet en løsning på Danmarks problemer, men diskussionen bliver ofte så skinger, at os på midten har svært ved at deltage. Det fandt Rasmus Stoklund en vej til. Der er mange politikere, der bruger udlændingepolitikken til at føre kampagner, der skaber skel i befolkningen. Zenia Stampe (R) vil jo bare i konflikt og ikke nødvendigvis skabe løsninger. Her har Stoklund en svær opgave at løse, siger Bo Hansen (S).


Der er mange såkaldte eksperter på Facebook, der tror, de ved noget, men det er ikke sådan, man fører en saglig debat.

Steen Groth Nørhart, formand for S i Sønderborg


I Sønderborg, hvor partiforeningen også havde sendt et skeptisk brev til ledelsen, fik alle medlemmerne i kommunen mulighed for at deltage i mødet med Rasmus Stoklund. Det gjorde 25-30 af dem, og ifølge formand Steen Groth Nørhart lagde det en dæmper uden dog at fjerne konflikten.

- Nogle ændrede mening, andre gjorde ikke. Men der sidder dygtige embedsfolk i styrelserne og ministeriet, som vi må stole på træffer beslutninger på et fornuftigt grundlag. Der er mange såkaldte eksperter på Facebook, der tror, de ved noget, men det er ikke sådan, man fører en saglig debat, siger Steen Groth Nørhart, der selv er blandt de skeptiske i partiforeningen i forhold til partiets linje på Christiansborg.

Annonce

På den ene side - på den anden side

Avisen Danmark har talt med 20 af Socialdemokratiets formænd for kommuneforeningerne, og den rundringning tegner ikke et billede af, at foreningen på Ærø har gennembrudt en mur, hvor horder af baglandskritikere af partiets udlændingelinje snart vil komme væltende gennem. En pæn del vil slet ikke udtale sig til citat, og det fleste forholder sig sådan lidt på-den-ene-side/på-den-anden-side til problematikken.

I Viborg siger formand John Hansen:

- Den uenighed i baglandet, der måtte være, er på et helt andet og meget lavere niveau end vi f.eks. oplevede under Thornings regering i dagpengespørgsmålet. Vi står bag en stram, fast og fair udlændingepolitik, og så er der en diskussion om, hvad der er fair. I Viborg er vi på ingen måde i opposition, men der vil da altid være enkelte ting, man ikke er helt enige i.

Der er også formænd, der slet ikke synes, at lokalforeningerne overhovedet skal engagere sig spørgsmål om hjemsendelser og børn og mødre i fangelejre.

- Jeg har ikke lyst til at bakke op, hvad de laver ovre på Ærø. Det må de om. Vi andre er optaget af det kommende kommunalvalg. Hvad der foregår på borgen, har vi valgt politikere til at tage sig af, siger Connie B. Jensen, formand i Lejre.

Annonce

Svær sag

I kredsforeningen på Djursland har de fornylig diskuteret syrienspørgsmålene på det seneste kredsmøde, hvor medlemmerne var delte i forhold til partilinjen på Christiansborg.

- Hos os handler uenigheden primært om de danske børn i fanglejrene i Syrien, og uenigheden står om, hvorvidt mødrene skal med eller ej. Nogle mener, at det skal de og så have en straf, når de kommer hjem, andre er helt enige i linjen fra Christiansborg. Personligt synes jeg, det er en svær sag at tage stilling til. Men partiet på Christiansborg kender alt til vores diskussioner, fordi vores lokale folketingsmedlem deltog i mødet (gruppeformand Leif Lahn, red.). Det er den måde, vi kommunikerer med Christiansborg. Men noget egentligt skel mellem ledelsen og baglandet oplever jeg slet ikke, fordi vi føler os så grundigt orienteret, siger formand Inge Dideriksen fra Norddjurs.

I Roskilde er partiforeningen i gang med at forberede et medlemsmøde, hvor udlændingepolitikken med udgangspunkt i børnene i lejre og hjemsendelser til Syrien skal diskuteres.

- Vi vil gerne vide noget mere, inden vi udtaler os. Vi mener også, at flygtninge skal vende hjem, når de kan, men vi er også optaget af, at vi overholder internationale forpligtelser. Så vi har besluttet at indkalde til møde og invitere Matias Tesfaye eller en anden ansvarlig, siger formand Jan Hjort.

Socialdemokratisk udlændinge-ulmen

Der har været tre eksempler på åbne breve fra det socialdemokratiske bagland til partiets ledelse i den seneste tid (uddrag):

  1. Byrådsgruppen i Svendborg
    "Vi mener ikke, at Danmark bør gå forrest i forhold til at hjemsende flygtninge til områder, der af andre nationer karakteriseres som decideret farlige. (...) Vores parti hviler på værdier som solidaritet, humanisme og omsorg for de dårligst stillede. Disse værdier mener vi i høj grad også skal være funderet i vores behandling af de flygtninge, der kommer til vores land.
  2. Partiet på Ærø
    "Det er utåleligt af menneskelige grunde, at børnene (i fangelejre i Syrien, red.) skal lide fore deres forældres misgerninger. (...) Det er i strid med almindelig anstændighed og med Danmarks internationale juridiske interesser at fratage disse flygtninge (syriske i Danmark, red.) et rimeligt liv og fremtid ved at internere dem i udrejsecentre."
  3. Byrådsmedlemmer i Billund
    "Vi er rystede over, at man vælger at hjemsende mennesker på et utroligt tyndt grundlag, særligt når andre ikke gør det samme. (...) Så længe man ikke er 100 procent sikker på, at forholdene i hjemlandet er stabile og sikre, kan man lade flygtningene uddanne sig og arbejde, så de - når de kan vende hjem - er rustet både mentalt og vidensmæssigt til at genopbygge deres hjemland."
Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Annonce