x
Annonce
Videbæk

Stjernestund for otte-årig: Silke fra Spjald er med på holdet hos FC Midtjylland

Omgivet af lutter voksne mennesker og mange af de fodboldspillere, hun ser op til, sidder otte-årige Silke Pedersen fra Spjald her på forreste række på et af de officielle holdfotos hos FC Midtjylland - mellem to af Superliga-truppens målmænd, Mikkel Andersen og Jesper Hansen. Foto: FC Midtjylland
På et af de officielle holdfotos, der viser truppen i Superliga-klubben FC Midtjylland, sidder der en otte-årig pige på forreste række: Silke fra Spjald.

Spjald/Herning: Da Erik Rasmussen i perioden fra 2004 til 2008 var cheftræner i fodboldklubben FC Midtjylland, var han blandt andet kendt for udsagnet 'blær dig, mens du kan,' og personligt havde han god grund til at slå lidt ud med armene, da han to år i træk var med til at score sølvmedaljer på heden.

I dag kan en otte-årig pige godt tillade sig at føre sig lidt frem i den superligaklub, der for halvanden uge siden - med hende som tilskuer - solidt satte sig på førstepladsen i tabellen ved at sende FC København retur til hovedstaden med et nederlag på 4-1.

Silke Pedersen fra Spjald er således at spotte på et af de officielle holdfotos, der fornylig er taget af truppen på MCH Arena i Herning. Hun sidder mellem to af klubbens målmænd, Mikkel Andersen og Jesper Hansen. På landsholdet er sidstnævnte reserve for Kasper Schmeichel:

- Det var sjovt. De sagde, hvor jeg skulle sidde, og det var okay, siger den fodboldglade pige, der er stor fan af FC Midtjylland.

Hjemme i Spjald IF - hvor hendes far er træner - gør Silke sig nemlig også mest som målmand. Men hvis holdet står og mangler en markspiller, er hun klar. Og efter sigende er hun ret god, hende Silke.

Hun var tæt på at græde, da hun fik at vide, at hun var udvalgt til at komme med på det store holdfoto, og på Spjald Skole synes klassekammeraterne da også, at det er sejt.

Annonce

Undersøgelser viser, at det ofte er fritidsaktiviteter, der bliver sorteret fra som noget af det første i familier med lavindkomst

Berit Schultz Thynebjerg, projektkoordinator, FCM Samfund

Vigtigt at give igen

At snart ni-årige Silke har formået at sikre sig en plads på det fine græstæppe, skal ses i lyset af det arbejde, klubben bidrager med via FCM Samfund, der som mål har at skabe øget livskvalitet rundt om blandt borgere i den midt- og vestjyske region.

Familien i Spjald har en presset økonomi, da Silkes far, Max Pedersen, i 2012 var ude for en arbejdsulykke. Han blev senere tilkendt erstatning, men da forsikringsselskabet har anket afgørelsen, betyder det, at familien nu har mistet en indtjening på 12.000 kroner om måneden:

- Vi har været ude at låne penge for at kunne klare os, siger Silkes mor, Bente Pedersen, om familien, der tæller i alt fem børn.

Når alle udgifter er betalt, er der 3500 kroner tilbage til resten af måneden.

Bente Pedersen gik ned med angst og stress, da hendes mand dengang blev sygemeldt, og hun er i dag ansat i fleksjob.

Gennem FCM Samfund har hun tidligere søgt om julegavehjælp til en veninde, og nu har Bente og Max selv meldt sig i køen, da de har rigeligt at gøre med at betale af på deres gæld.

- Men det er vigtigt for mig, at man giver igen. Man skal ikke bare sidde og tage i mod, tilføjer Bente Pedersen, der på lørdag og søndag passer en tombola i forbindelse med fodboldturneringen Landbobank Cup i Spjald Fritidscenter - og hun har kaffe på kanden.

For at tage tjansen i tombolaen har Silkes mor betinget sig, at halvdelen af indtægterne går til FCM Samfunds projekt med at uddele julegaver til trængte familier.

Konference i Barcelona

Hos FCM Samfund siger projektkoordinator Berit Schultz Thynebjerg om valget af Silke til fotoseancen for en måneds tid siden:

- Vi lærte familien at kende, da Bente sidste år søgte om julegavehjælp til en veninde, og siden har vi fulgt dem med alt det fantastiske, de bidrager med i Spjald IF - og som ikke er penge.

Da FC Midtjylland i foråret vandt pokalturneringen i København, var de familier, der havde modtaget julegavehjælp, inviteret med; og med i bussen var også familien fra Spjald:

- Da der skulle tages holdfotos på MCH Arena, ville vi gerne give et barn en speciel oplevelse, og det skulle bare være Silke; en dedikeret fodboldspiller som sjældent set, tilføjer Berit Schultz Thynebjerg, der lige nu er i Barcelona, hvor hun deltager i en international konference om social ansvarlighed i europæiske fodboldklubber.

Hos FCM Samfund - der er en selvstændig forening - arbejdes der ud fra en grundtese om at hjælpe mennesker, der har brug for at komme med i et fællesskab og være en del af noget:

- Undersøgelser viser, at det ofte er fritidsaktiviteter, der bliver sorteret fra som noget af det første i familier med lavindkomst, siger den fuldtidsansatte projektkoordinator.

Et stort øjeblik for en fodboldglad pige, der er fan af FC Midtjylland: Silke Pedersen i selskab med målmand Jesper Hansen, der også er en del af den danske landsholdstrup. Privatfoto: Bente Pedersen

Julegaver til 160 børn

I år regner Berit Schultz Thynebjerg med, at FCM Samfund kommer til at uddele julegaver til omkring 160 børn. Til den tid kan de glæde sig over at åbne en sportstaske, der blandt andet indeholder spillertøj, en overtrækstrøje, et håndklæde og en drikkedunk.

- Vores pointe med gaven er, at det ikke skal være en flæskesteg, man kan glæde sig over i en halv time. Det skal være en gave, der rækker ind og rækker længere. For os er det vigtigt at få lov til at følge sådan en familie, der oplever fællesskab i foreningen og klublivet, siger hun.

Takket være et samarbejde med DGI bliver der også ydet støtte til at betale kontingent i et år.

- Det er, når vi rykker sammen, at vi kan gøre en forskel, tilføjer Berit Schultz Thynebjerg, der er glad for, at FCM Samfund har fire stærke partnere i form af Vestjylland Forsikring, DK Company, Rationel Vinduer samt Alpi.

På et spørgsmål om, om ikke det kan være svært for en økonomisk trængt familie at række hånden frem i dagens Danmark, svarer Berit Schultz Thynebjerg:

- Jo. Og så alligevel ikke. Det handler rigtig meget om at italesætte, hvad det er, vi tilbyder. Det handler om at være tryg ved, at det, vi gør, det er ordentligt. Det handler meget om, hvordan man snakker om det.

Projektkoordinator i FCM Samfund, Berit Schultz Thynebjerg, er i disse dage i Barcelona, hvor hun deltager i en international konference om social ansvarlighed i europæiske fodboldklubber. Privatfoto

630 gevinster er klar

Berit Schultz Thynebjerg fremhæver gerne Silkes mor, Bente Pedersen, som et forbillede. Målt i penge har familien i Spjald ikke alverden at byde ind med, men til gengæld er der overskud på kontoen med hjertevarme og lysten til at yde frivilligt arbejde:

- Hun har samlet 630 gevinster ind til sin tombola, og hun har overtalt Spjald IF til, at halvdelen af indtægten går til vores julegaveprojekt. Hun ved, at der er nogle, der trænger, og hun har set, hvad det gør af forskel for så mange familier at modtage noget fra FCM Samfund.

Berit Schultz Thynebjerg fortæller også, at mange af klubbens spillere er meget dedikerede og gerne spørger, om der er noget, de kan bidrage med i en god sags tjeneste. Helt kontant bliver der her i efteråret eksempelvis sendt 1000 kroner i retning af FCM Samfund hver gang, der bliver scoret.

Vi spiller bolden tilbage til Silke, der fylder ni år tirsdag 17. december, så der er utvivlsomt et ønske eller to, der gerne må gå i opfyldelse i den kommende tid.

Hvad hun ønsker sig allermest?

- FCM's nye spillertøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Politiker sendt hjem: - Jeg er privilegeret, for jeg behøver ikke være bange for at miste mit arbejde, inden det her er ovre

Annonce