Annonce
Videbæk

Stjernestund for otte-årig: Silke fra Spjald er med på holdet hos FC Midtjylland

Omgivet af lutter voksne mennesker og mange af de fodboldspillere, hun ser op til, sidder otte-årige Silke Pedersen fra Spjald her på forreste række på et af de officielle holdfotos hos FC Midtjylland - mellem to af Superliga-truppens målmænd, Mikkel Andersen og Jesper Hansen. Foto: FC Midtjylland
På et af de officielle holdfotos, der viser truppen i Superliga-klubben FC Midtjylland, sidder der en otte-årig pige på forreste række: Silke fra Spjald.

Spjald/Herning: Da Erik Rasmussen i perioden fra 2004 til 2008 var cheftræner i fodboldklubben FC Midtjylland, var han blandt andet kendt for udsagnet 'blær dig, mens du kan,' og personligt havde han god grund til at slå lidt ud med armene, da han to år i træk var med til at score sølvmedaljer på heden.

I dag kan en otte-årig pige godt tillade sig at føre sig lidt frem i den superligaklub, der for halvanden uge siden - med hende som tilskuer - solidt satte sig på førstepladsen i tabellen ved at sende FC København retur til hovedstaden med et nederlag på 4-1.

Silke Pedersen fra Spjald er således at spotte på et af de officielle holdfotos, der fornylig er taget af truppen på MCH Arena i Herning. Hun sidder mellem to af klubbens målmænd, Mikkel Andersen og Jesper Hansen. På landsholdet er sidstnævnte reserve for Kasper Schmeichel:

- Det var sjovt. De sagde, hvor jeg skulle sidde, og det var okay, siger den fodboldglade pige, der er stor fan af FC Midtjylland.

Hjemme i Spjald IF - hvor hendes far er træner - gør Silke sig nemlig også mest som målmand. Men hvis holdet står og mangler en markspiller, er hun klar. Og efter sigende er hun ret god, hende Silke.

Hun var tæt på at græde, da hun fik at vide, at hun var udvalgt til at komme med på det store holdfoto, og på Spjald Skole synes klassekammeraterne da også, at det er sejt.

Annonce

Undersøgelser viser, at det ofte er fritidsaktiviteter, der bliver sorteret fra som noget af det første i familier med lavindkomst

Berit Schultz Thynebjerg, projektkoordinator, FCM Samfund

Vigtigt at give igen

At snart ni-årige Silke har formået at sikre sig en plads på det fine græstæppe, skal ses i lyset af det arbejde, klubben bidrager med via FCM Samfund, der som mål har at skabe øget livskvalitet rundt om blandt borgere i den midt- og vestjyske region.

Familien i Spjald har en presset økonomi, da Silkes far, Max Pedersen, i 2012 var ude for en arbejdsulykke. Han blev senere tilkendt erstatning, men da forsikringsselskabet har anket afgørelsen, betyder det, at familien nu har mistet en indtjening på 12.000 kroner om måneden:

- Vi har været ude at låne penge for at kunne klare os, siger Silkes mor, Bente Pedersen, om familien, der tæller i alt fem børn.

Når alle udgifter er betalt, er der 3500 kroner tilbage til resten af måneden.

Bente Pedersen gik ned med angst og stress, da hendes mand dengang blev sygemeldt, og hun er i dag ansat i fleksjob.

Gennem FCM Samfund har hun tidligere søgt om julegavehjælp til en veninde, og nu har Bente og Max selv meldt sig i køen, da de har rigeligt at gøre med at betale af på deres gæld.

- Men det er vigtigt for mig, at man giver igen. Man skal ikke bare sidde og tage i mod, tilføjer Bente Pedersen, der på lørdag og søndag passer en tombola i forbindelse med fodboldturneringen Landbobank Cup i Spjald Fritidscenter - og hun har kaffe på kanden.

For at tage tjansen i tombolaen har Silkes mor betinget sig, at halvdelen af indtægterne går til FCM Samfunds projekt med at uddele julegaver til trængte familier.

Konference i Barcelona

Hos FCM Samfund siger projektkoordinator Berit Schultz Thynebjerg om valget af Silke til fotoseancen for en måneds tid siden:

- Vi lærte familien at kende, da Bente sidste år søgte om julegavehjælp til en veninde, og siden har vi fulgt dem med alt det fantastiske, de bidrager med i Spjald IF - og som ikke er penge.

Da FC Midtjylland i foråret vandt pokalturneringen i København, var de familier, der havde modtaget julegavehjælp, inviteret med; og med i bussen var også familien fra Spjald:

- Da der skulle tages holdfotos på MCH Arena, ville vi gerne give et barn en speciel oplevelse, og det skulle bare være Silke; en dedikeret fodboldspiller som sjældent set, tilføjer Berit Schultz Thynebjerg, der lige nu er i Barcelona, hvor hun deltager i en international konference om social ansvarlighed i europæiske fodboldklubber.

Hos FCM Samfund - der er en selvstændig forening - arbejdes der ud fra en grundtese om at hjælpe mennesker, der har brug for at komme med i et fællesskab og være en del af noget:

- Undersøgelser viser, at det ofte er fritidsaktiviteter, der bliver sorteret fra som noget af det første i familier med lavindkomst, siger den fuldtidsansatte projektkoordinator.

Et stort øjeblik for en fodboldglad pige, der er fan af FC Midtjylland: Silke Pedersen i selskab med målmand Jesper Hansen, der også er en del af den danske landsholdstrup. Privatfoto: Bente Pedersen

Julegaver til 160 børn

I år regner Berit Schultz Thynebjerg med, at FCM Samfund kommer til at uddele julegaver til omkring 160 børn. Til den tid kan de glæde sig over at åbne en sportstaske, der blandt andet indeholder spillertøj, en overtrækstrøje, et håndklæde og en drikkedunk.

- Vores pointe med gaven er, at det ikke skal være en flæskesteg, man kan glæde sig over i en halv time. Det skal være en gave, der rækker ind og rækker længere. For os er det vigtigt at få lov til at følge sådan en familie, der oplever fællesskab i foreningen og klublivet, siger hun.

Takket være et samarbejde med DGI bliver der også ydet støtte til at betale kontingent i et år.

- Det er, når vi rykker sammen, at vi kan gøre en forskel, tilføjer Berit Schultz Thynebjerg, der er glad for, at FCM Samfund har fire stærke partnere i form af Vestjylland Forsikring, DK Company, Rationel Vinduer samt Alpi.

På et spørgsmål om, om ikke det kan være svært for en økonomisk trængt familie at række hånden frem i dagens Danmark, svarer Berit Schultz Thynebjerg:

- Jo. Og så alligevel ikke. Det handler rigtig meget om at italesætte, hvad det er, vi tilbyder. Det handler om at være tryg ved, at det, vi gør, det er ordentligt. Det handler meget om, hvordan man snakker om det.

Projektkoordinator i FCM Samfund, Berit Schultz Thynebjerg, er i disse dage i Barcelona, hvor hun deltager i en international konference om social ansvarlighed i europæiske fodboldklubber. Privatfoto

630 gevinster er klar

Berit Schultz Thynebjerg fremhæver gerne Silkes mor, Bente Pedersen, som et forbillede. Målt i penge har familien i Spjald ikke alverden at byde ind med, men til gengæld er der overskud på kontoen med hjertevarme og lysten til at yde frivilligt arbejde:

- Hun har samlet 630 gevinster ind til sin tombola, og hun har overtalt Spjald IF til, at halvdelen af indtægten går til vores julegaveprojekt. Hun ved, at der er nogle, der trænger, og hun har set, hvad det gør af forskel for så mange familier at modtage noget fra FCM Samfund.

Berit Schultz Thynebjerg fortæller også, at mange af klubbens spillere er meget dedikerede og gerne spørger, om der er noget, de kan bidrage med i en god sags tjeneste. Helt kontant bliver der her i efteråret eksempelvis sendt 1000 kroner i retning af FCM Samfund hver gang, der bliver scoret.

Vi spiller bolden tilbage til Silke, der fylder ni år tirsdag 17. december, så der er utvivlsomt et ønske eller to, der gerne må gå i opfyldelse i den kommende tid.

Hvad hun ønsker sig allermest?

- FCM's nye spillertøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hvide Sande-fiskere reddet fra brændende kutter

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce