Annonce
forside

Stjålet Emil Nolde-maleri er dukket op i Tyskland

I 2014 forsvandt Emil Nolde-maleriet "Middag i Emmaus" fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing. Nu er det dukket op i Tyskland.

I 2014 blev et maleri, der er vurderet til cirka 10 millioner kroner, stjålet i Vestjylland. Nu er det fundet.

Et maleri af Emil Nolde - "Middag i Emmaus" - som i 2014 blev stjålet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing, er dukket op i Nordtyskland.

Det skriver Ekstra Bladet.

Tyven eller tyvene gik tilsyneladende ind i kirken ved højlys dag 11. marts og stjal det 60 gange 80 centimeter store maleri, der er vurderet til omkring 10 millioner kroner.

Siden har det været forsvundet.

Men af en politirapport fra 24. november sidste år fremgår det, at politiet i Slesvig-Holstein har givet Rigspolitiet i Danmark besked om, at en gruppe kriminelle hævdede at være i besiddelse af maleriet.

Gruppen, der kommer fra en landsby ved Hamburg, var interesseret i at indlevere maleriet til politiet, og nu er det i tysk politis varetægt, skriver Ekstra Bladet.

- Det skal senere udleveres til Danmark og tilbage til Ølstrup Kirke, siger vagtchef Jens Claumarch fra Midt- og Vestjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Allerede kort efter tyveriet pegede sporene mod Tyskland. Vidner havde bemærket en mørk bil med tyske nummerplader i området ved kirken omkring det tidspunkt, da maleriet blev stjålet.

Men trods en dusør på 100.000 kroner og internationale efterlysninger gennem Interpol og "The Laws of Art", som er et britisk netværk inden for stjålet kunst, skulle der gå næsten fire år, før billedet dukkede op igen.

"Middag i Emmaus" er malet af Emil Nolde i 1904.

Egentlig hed han Hans Emil Hansen, men han tog navn efter den slesvigske landsby Nolde, hvor han blev født 7. august 1867.

Han blev efter folkeafstemningen i 1920 dansk statsborger, men var som kunstner tysksindet, og han blev efter århundredskiftet en af den tyske ekspressionismes hovedkræfter.

Nazisterne var dog ikke begejstrede for hans kunst, som de stemplede som sygeligt degenereret - på tysk entartet - og forbød ham at male.

Et stort og alsidigt udvalg af hans arbejder kan ses på Statens Museum for Kunst.

Den største samling af Noldes værker findes dog i Nolde Stiftung Seebüll, hvor der i 1957 - året efter hans død - åbnede et museum for hans kunst.

I Ølstrup Kirke glæder man sig til, at få maleriet tilbage.

- Det skal da markeres på en eller anden måde. Det er klart, siger menighedsrådsformand Boe Hammelsvang til Ekstra Bladet.

- Men vi er jo vestjyder. Vi vil gerne med vores egne øjne se, at vi får maleriet tilbage, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Mand omkommet i drukneulykke

Videbæk

Kvinde hørte tyv luske rundt

Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce