Annonce
forside

Stjålet Emil Nolde-maleri er dukket op i Tyskland

I 2014 forsvandt Emil Nolde-maleriet "Middag i Emmaus" fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing. Nu er det dukket op i Tyskland.

I 2014 blev et maleri, der er vurderet til cirka 10 millioner kroner, stjålet i Vestjylland. Nu er det fundet.

Et maleri af Emil Nolde - "Middag i Emmaus" - som i 2014 blev stjålet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing, er dukket op i Nordtyskland.

Det skriver Ekstra Bladet.

Tyven eller tyvene gik tilsyneladende ind i kirken ved højlys dag 11. marts og stjal det 60 gange 80 centimeter store maleri, der er vurderet til omkring 10 millioner kroner.

Siden har det været forsvundet.

Men af en politirapport fra 24. november sidste år fremgår det, at politiet i Slesvig-Holstein har givet Rigspolitiet i Danmark besked om, at en gruppe kriminelle hævdede at være i besiddelse af maleriet.

Gruppen, der kommer fra en landsby ved Hamburg, var interesseret i at indlevere maleriet til politiet, og nu er det i tysk politis varetægt, skriver Ekstra Bladet.

- Det skal senere udleveres til Danmark og tilbage til Ølstrup Kirke, siger vagtchef Jens Claumarch fra Midt- og Vestjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Allerede kort efter tyveriet pegede sporene mod Tyskland. Vidner havde bemærket en mørk bil med tyske nummerplader i området ved kirken omkring det tidspunkt, da maleriet blev stjålet.

Men trods en dusør på 100.000 kroner og internationale efterlysninger gennem Interpol og "The Laws of Art", som er et britisk netværk inden for stjålet kunst, skulle der gå næsten fire år, før billedet dukkede op igen.

"Middag i Emmaus" er malet af Emil Nolde i 1904.

Egentlig hed han Hans Emil Hansen, men han tog navn efter den slesvigske landsby Nolde, hvor han blev født 7. august 1867.

Han blev efter folkeafstemningen i 1920 dansk statsborger, men var som kunstner tysksindet, og han blev efter århundredskiftet en af den tyske ekspressionismes hovedkræfter.

Nazisterne var dog ikke begejstrede for hans kunst, som de stemplede som sygeligt degenereret - på tysk entartet - og forbød ham at male.

Et stort og alsidigt udvalg af hans arbejder kan ses på Statens Museum for Kunst.

Den største samling af Noldes værker findes dog i Nolde Stiftung Seebüll, hvor der i 1957 - året efter hans død - åbnede et museum for hans kunst.

I Ølstrup Kirke glæder man sig til, at få maleriet tilbage.

- Det skal da markeres på en eller anden måde. Det er klart, siger menighedsrådsformand Boe Hammelsvang til Ekstra Bladet.

- Men vi er jo vestjyder. Vi vil gerne med vores egne øjne se, at vi får maleriet tilbage, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Navne

Succesrig højskole søger ny forstander

Annonce