Annonce
Klumme

Staunings Pris: Pas på - det er stærkt vanedannende at bo her

Sommerfesten 2015 i Stauning. Underholdningen var hjemmelavet og absolut mindeværdig. Foto: Vagn Bro
Annonce

At Region Midtjylland netop har tildelt Stauning Landsbyprisen 2020, plus 150.000 kroner oveni de 25.000 kroner som fulgte med, da Stauning blev Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune – ja, det sender mine tanker på en rejse tilbage til 1. december 1973.

Præcis den dato flyttede vi ind i et ældgammelt stuehus på et nedlagt landbrug i Stauning. Det var bitterligt koldt, for netop i de dage frøs det 20-25 grader, og vinden peb isnende ind gennem de mange sprækker. Da postbudet opdagede, at vi var der, spurgte han tvivlende: Kan her bo mennesker?

Selv lignede vi vel mest at alt et par hippier med fuldskæg og lilla ble. Men hverken vort udseende eller vores usle bolig forhindrede varmen fra Stauning-boerne i at nå os. Og kort efter, at det første af vores to børn kom verden i april 1974, blev vi trukket godt og grundigt ind i det fællesskab, som var og er Stauning.

Min kone Janni stod og puslede den lille, da køn en ung kone kom forbi og spurgte, om hun ville lede et gymnastikhold. Og før vi fik set os om, var Janni hvirvlet ind et frodigt foreningsarbejde, der hvert år samlede omkring 200 mennesker i sognegården til fester med dilletant og revy.

Og som om det ikke var nok, udvidede vi også med en stor sommerfest over tre dage og aftener – sådan mest for sammenholdets skyld. Jeg skriver ’vi’, for der var mindst 100 mennesker aktivt involveret i at få disse mindeværdige sommerfester op at køre.

Alt dette blev en stor og lykkelig del af vores lille families livsindhold.

Men ret skal være ret - stauningboerne advarede os faktisk hele tiden om, at Stauning er stærkt vanedannende. Alle de ’indfødte’ sagde det til os: at kan man holde ud at bo i Stauning i 2 år, så flytter man aldrig fra Stauning.

Og ja – vi bor altså stadig i Stauning. På grund af sammenholdet.

Jeg vil vove den påstand, at det er sammenholdet i Stauning, der er den primære årsag til, at Stauning fik Landsbyprisen 2020. Og at vi aktuelt er den by i kommunen, hvor indbyggertallet vokser mest.

Og så er der selvfølgelig også det, at når man nu 'aldrig flytter fra Stauning', så er vi simpelthen nødt til at stå sammen om at få så meget til at ske, så det bliver ved med at være interessant at være her. Hvilket lykkes ret godt for os.

Jazzfestivalen, der samler folk fra hele landet, illustrerer måske allerbedst det, som Stauning kan. Den udsprang af, at nogle stauningboere gik og snakkede om at ’få noget til at ske på havnen’. Og som altid, så gik det ’bare’ i gang.

Nå, ja – det første år gav det godt nok et pænt stort underskud, men så besluttede fire foreninger at donere 25.000 kroner – hver! – så jazzsuccessen kunne fortsætte. Ja, det er sådan set Staunings sammenhold i en nøddeskal.

De lokale virksomheder bakkede også op med sponsorater. Plus at 400 frivillige hvert år har en fest med at få jazzfestivalen til at køre.

Ja, altså desværre bare ikke lige i år, hvor Stauning er Årets Landsby og jazzfestivalen skulle fejre 10 års jubilæum. Det er på grund af coronaen. Men så sker der vel ikke noget i Stauning for tiden? Jo da – Stauning har overgået vores nye købmands forventninger i en sådan grad, at han er i gang med at udvide butikken, som han startede i november.

Og kort før statsminister Mette Frederiksen corona-lukkede landet, samlede de unge aktive mennesker i idrætsforeningen os seniorer til et stort frokostmøde. Det resulterede omgående i en ny afdeling, Stauning-Dejbjerg 60 Plus – hvor en lille initiativgruppe af 60-plussere nu arbejder med at realisere et hav af ideer til aktiviteter.

Gruppen har allerede holdt flere videomøder – og i næste uge, onsdag 3. juni klokken 10.00, starter den første af fire gå- og snakketure. Den foregår på stierne omkring Stauning Havn i corona-sikre omgivelser.

Der sker altid noget nyt i Stauning.

Vagn Bro. Privatfoto
Ringkøbing Fjord Jazz Festival er én af årets store begivenheder. Arkivfoto: John Randeris
Lørdag den 23. november sidste år åbnede Min Købmand i Stauning. Opbakningen har været enorm. Arkivfoto: Kaj Poulsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce