x
Annonce
112

Stauning Whisky ramt af mindre brand: Ændrer formentlig produktionen

Stauning Whisky blev mandag ramt af en mindre brand. Vurderingen er, at branden er opstået i en rørføring ind til det rum, hvor kornet tørret og røges. Arkivfoto Jørgen Kirk
Mandag eftermiddag kom der rigeligt med røg i produktionen hos Stauning Whisky, som slog alarm til brandvæsnet. Vurderingen er, at der har været ild i en rørføring i forbindelse med tørring og røgning af korn.

STAUNING: Der var gang i produktionen af den røgede whisky hos Stauning Whisky mandag eftermiddag.

Men der var også lige rigeligt gang i produktionen, viste det sig. Mandag eftermiddag blev Stauning Whisky nemlig ramt af, hvad man selv betegner som en skorstensbrand med meget stor røgudvikling til følge.

Normalt ledes røgen til via en rørføring ind i et tørringsrum, hvor det nyspirrede korn skal tørre og tage røgsmag til sig, men af uvisse årsager blev varmeudviklingen for stor, så der opstod brand i rørføringen.

- Vi har haft et spjæld, der ikke har gjort, som det skulle, og så har vi haft ild i rørføringen, der skulle føre den røgede luft ind under kornet, som derfor blev for varm. Når noget bliver for varmt herude, så er der nogle spjæld, der skal åbne op. Det spjæld, der skulle åbne op, ser ikke ud til at have gjort det. Så der har bygget sig varme op i rørstrækningen, som skulle have været ude i det fri, siger Lasse Vesterby, medstifter og administrerende direktør hos Stauning Whisky.

Annonce

Sluppet uden store skader

Hvorfor spjældet ikke har arbejdet, som det skulle, vil der blive arbejdet på at finde ud af, lyder det fra Lasse Vesterby. Han forklarer, at selvom røgmængderne ved branden var stor, så vurderes der ikke at have været ild i andet end rørføringen. Dermed er whiskydestilleriet sluppet uden store skader.

- Der er ikke de store ting. Man kan godt se, at noget af malingen på bygningen har været for varm, men bygningen har ikke taget skade, siger han.

Den foreløbige vurdering er, at branden i rørføringen vil koste et par nye spjæld og en ny af de blæsere, der sender røg og varme ind under kornet, ligesom det korn, der blev kørt ind fra morgenen af, skal tørres ned og måske bruges til hønsefoder.

Ny produktion

Branden betyder, at man nu kommer til at holde en pause med produktionen af den røgede whisky og i stedet begynder en anden produktionen i en periode.

- Vi var i gang med at lave røget whisky, og det var vi glade for, men nu holder vi en pause. Så vi kommer "bare" til at lave ikkerøget whisky i en periode nu. Hvis der ikke er andet, der har taget skade, kan vi tørre korn ned, som vi plejer med varm luft og ikke med røg. Så formentlig vil det betyde, at vi skifter til en anden type whisky end den, vi havde planlagt i produktionen, siger Lasse Vesterby.

Han lægger dog ikke skjul på, at branden og den ændrede produktion er træls.

- Det er pisseirriterende, når tingene ikke går, som det skal, siger Lasse Vesterby med et grin.

- Det er der ingen tvivl om, for det gik faktisk fint med både at lave den røgede malt og røgede whisky, og vi var glade for smagen. Det er altid frygteligt, når der kommer et bump på vejen, især når man formentlig kan se fejlen – et spjæld, der ikke har gjort som det skulle. Men en komponent, der ikke gør, hvad den skal, er nok til at flere ting driller, siger Lasse Vesterby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce