Annonce
Ringkøbing

Stauning Whisky fik Erhvervsprisen 2017

Stauning Whisky vandt Erhvervsprisen. Fra venstre Henning Svoldgaard, Alex Munch, Rasmus Palm Vestergaard og Lasse Vesterby. Foto Jørgen Kirk

Årets emne var "fødevarer", men det kunne lige så godt have været "passion", for lidenskab for produkterne gik igen hos alle fem kandidater til prisen, der for sjette gang uddeltes af Vestjysk Lederforum og Dagbladet.

TARM: Temaet var "fødevarer", men det kunne lige så godt have været "passion".

Det var i alt fald fem virksomheder, der deler passionen for det, de gør, der konkurrerede om Erhvervsprisen 2017.

Prisen blev fredag aften uddelt i forbindelse med Vestjysk Lederforums nytårskur, og den gik til en virksomhed, der har forstået at gøre passionen og nørderiet til en historie, der når langt ud over landets grænser:

Stauning Whisky.

Valget stod mellem Stauning Whisky og Slagter Kirkeby, Ejvinds Bageri, Hvide Sande Røgeri og FunkisFood - alle styret af herrer, der har en dyb lidenskab for det, de gør.

At prisen skulle tilfalde Stauning Whisky, begrundede formanden for Vestjysk Lederforum Carl Henrik Christiansen således:

- Stauning Whisky får Erhvervsprisen 2017, fordi virksomheden på enestående vis har formået at gøre sit varemærke kendt - ikke bare uden for kommunegrænsen men i hele verden. Og det i en grad, så man har kunnet tiltrække investeringer i den trecifrede millionklasse.

Annonce

Erhvervsprisen

Erhvervsprisen blev fredag den 5. januaur 2017 uddelt for sjette gang af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk.

Kandidaterne i 2017 var Ejvinds Bageri, Hvide Sande, Hvide Sande Røgeri, Stauning Whisky, Slagter Kirkeby i Skjern og Funkisfood i Borris.

Vestjysk Lederforum og Dagbladet valgte i 2017 at tage udgangspunkt i Ringkøbing-Skjern Kommunes styrkepositioner ved valget af tema til årets erhvervspris.

De fire væsentlige erhvervsmæssige styrkepositioner i kommune er fødevarer, turisme, produktionsindustri og energi - den grønne satsning.

I 2017 fokuseredes der på fødevarer i bred forstand, og kandidater til prisen har kunnet være virksomheder inden for landbrug, fødevareproduktion og detailhandel.

Med checken på de 25.000 kroner fulgte også en flot skulptur.

"Det skal være sjovt"

Carl Henrik Christiansen pegede på, at ifølge Lasse Vesterby, direktør for Stauning Whisky, skal det, man laver, være "sjovt".

- Man kan måske synes, at det er galskab at ville gå skotterne i bedene i en disciplin, de har hundreder af års erfaring i, fortsatte han.

- Men Stauning Whisky er et godt eksempel på, hvordan det er muligt nærmest på bar mark at skabe noget unikt på baggrund af en god idé, opfindsomhed, dristighed, stædighed og passion.

- Noget unikt, som i år vokser til noget rigtigt stort, der endda tegner til at blive én af Vestjyllands store turistattraktioner.

- På den måde kan man sige, at Stauning Whisky på samme tid dækker hele to af kommunens fire styrkepositioner - nemlig fødevarer og turisme.

Lasse Vesterby fra Stauning Whisky var overordentlig glad for prisen.

- Jeg har desværre ikke smagsprøver med, sagde han til publikums jubel.

- Men jeg vil gerne sige en stor tak. Det er fantastisk at få en pris for en god whisky. Og det er helt fantastisk at få en pris for overhovedet at drive den virksomhed, vi har valgt at drive, fortsatte han.

Han havde mange roser til sine konkurrenter:

- Det er nogle rigtig gode historier, de har at fortælle. Jeg er fascineret og imponeret af den gejst og passion, der ligger bag de virksomheder.

- Jeg vil også gerne sige tak til lokalbefolkningen i området. Vi havde ikke stået her i dag, hvis ikke vi havde mødt al den interesse og opbakning bag det projekt, vi har i gang. Så tak både for prisen og opbakningen.

- Jeg håber, I har lyst til at besøge os, når vi slår dørene op, sluttede han.

Blomster og et håndtryk til repræsentanterne for Hvide Sande Røgeri. Henrik Olesen hilser på chefredaktør Gudrun Pedersen, mens Anders Søegaard ser til.

Lidenskab for brød og mysli

De øvrige kandidater fik også smukke ord med på vejen af Vestjysk Lederforums formand:

- Ejvinds Bageri er et eksempel på, hvordan en håndværkspræget virksomhed kan udvikle sig til noget stort.

- Anden generation Ilse og Merrild Jørgensen er i de senere år blevet forstærket af sønnerne Mads og Jeppe. På denne måde har Ejvinds Bageri på unik vis tacklet et udpræget vestjysk problem - manglen på akademisk arbejdskraft; de akademiske muskler har sønnerne taget med ind i firmaet.

- Ejvinds Bageri har dog aldrig glemt det afgørende, der er grundlaget for succesen: Gode råvarer, spændende sortiment, godt håndværk og god service

Spiser man mysli til morgenmad, er der en god chance for, at den er blevet blandet og pakket i Skjern Enge Fødevarepark af firmaet FunkisFood, påpegede Carl Henrik Christiansen.

- Da Vagn Aage Jensen i 2011 gik på pension fra direktørjobbet i en stor grovvarevirksomhed, savnede han og hustruen Inga noget at rive i.

- Deres søn Ronnie Jensen, gjorde dem opmærksom på, at det lille københavnske firma FunkisFood var til salg - og det købte de.

I dag er FunkisFood en hurtigt voksende spiller på fødevaremarkedet som importør, distributør og pakkeri af en lang række produkter.

Blomster til Heidi og Michael Kirkeby.

Passion for pølser og fisk

- Slagtermester Michael Kirkeby har passion for kød - og især for pølser!

- Han er manden, der kan bruge en ferie i Italien på at besøge lokale pølsemagere og "nørde" fuldstændig med temperaturen, når han har en steg i ovnen.

- Men Slagter Kirkeby har også udviklet sig til en travl arbejdsplads for 13 dedikerede medarbejdere, der tilbyder et stort udvalg kødprodukter, byggende på friske råvarer af høj kvalitet, siden Michael Kirkeby Andersen i 2005 overtog Skjern Pølser.

- De lange køer foran butikken beviser, at produkterne falder i vestjyderne smag, sagde Carl Henrik Christiansen.

Og skal man have røget fisk, er Anders Søegaard manden at gå til: Han har røget, siden han som syvårig gik faderen til hånde!

- Siden han sammen med medejer Henrik Olesen og sin bedre halvdel, Anette Bank Madsen i 2007 overtog rattet i Hvide Sande Røgeri, har det udviklet sig til en virksomhed med 60-65 ansatte, et populært madsted - og Danmarks længste fiskedisk!

- Grundlæggende drejer det sig om gode råvarer, tradition, ærlighed - og plads til fornyelse.

Efter overrækkelsen af prisen fortsatte festen med spisning og senere dans til Antonelli Orchestra.

Vagn Aage og Ronnie Jensen fra FunkisFood blev også hædret.

Video fra prisuddelingen

Merrild Jørgensen tog mod blomsterne på vegne af Ejvinds Bageri.
Formanden for Vestjysk Lederforum, Carl Henrik Christiansen, kunne glæde sig over et stærkt felt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Hun starter snart i en almindelig klasse: - Dansk bliver svært - men jeg glæder mig rigtig meget

Annonce