Annonce
Skjern

Stauning er valgt som årets landsby

Åbningen af købmandsbutikken i slutningen af november var et tilløbsstykke i Stauning, hvor de lokale selv havde arbejdet for genåbningen. Foto: Poul Nystrup Christensen
Lokalt initiativ og virkelyst har fået genåbnet købmandsbutikken og plejehjemmet; skolen henter børn ind udefra - og sammen med jazz-festivalen har verdenskendt spiritusproduktion sat byen på landkortet. Derfor udnævnte LAG i Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner Stauning til årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Stauning: Fra Ringkøbing-Skjern Kommunes geografiske område bliver det i år Stauning, der indstilles som kandidat til Region Midtjyllands landsbypris 2020. Det er den logiske følge af, at LAG (Lokale Aktions Grupper) i Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner mandag udpegede landsbyen ved fjorden til årets landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det er ikke en helt ufortjent titel, for Stauning er en landsby med gang i mange ting, siger Poul Nystrup Christensen, LAG-koordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

Han peger på, at engagerede frivillige har lagt både penge og kræfter i at få genåbnet den lokale købmandsbutik, efter at byens brugs lukkede.

- I denne proces har lokale ildsjæle lagt et kæmpe arbejde, og der er også skabt lokal finansiering til den nye butik, fortæller han.

Også plejehjemmet, som på et tidspunkt blev lukket, er genåbnet og drives nu som friplejehjem, hvor en meget aktiv støtteforening bidrager til det lokale engagement. Og da børnetallet faldt i Stauning, tilbød skolen at hente børn uden for distriktet, hvilket viste sig at være en rigtig god idé; i dag har Stauning Skole 132 elever.

Også på erhvervsfronten er landsbyen begunstiget af lokale ildsjæle, som har skabt erhvervseventyr som Stauning Whisky og Lowlands. Sammen med den årlige jazz-festival, der trækker store navne inden for genren til havnen i Stauning, skaber de liv i byen, masser af omtale og gode turistindtægter.

- Ved udvælgelsen af kandidaten til Årets Landsby 2020 er der netop lagt vægt på denne lange række af resultater. De gode folk i Stauning nøjes ikke med at planlægge aktiviteterne - de gennemfører dem og kommer i mål med dem, siger Poul Nystrup Christensen.

Annonce
Frivillige i Stauning har gjort et stort job med flere forskellige projekter i landsbyen. PR foto

Offervilje

- Den slags kommer ikke af sig selv. Det kræver, at man ser mulighederne og får opbakning fra den lokale befolkning. Det kræver også flid og offervilje, når idéerne skal føres ud i livet. Alt det har Stauning præsteret, og det gør dem til en værdig kandidat til landsbyprisen, slutter Poul Nystrup Christensen.

Som Ringkøbing-Skjern Kommunes kandidat til prisen vil Stauning modtage en anerkendelse fra Landdistriktsrådet på 25.000 kr. Markeringen heraf finder sted efter nytår.

Som kandidat fra Ringkøbing-Skjern Kommune deltager Stauning sammen med andre landsbyer fra Region Midtjylland i konkurrencen om at blive Årets Landsby 2020. Regionsrådet træffer afgørelse til foråret, og løber Stauning også med sejren her, vil det indløse 150.000 kroner til udvikling i landsbyen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce