Annonce
Skjern

Stauning er valgt som årets landsby

Åbningen af købmandsbutikken i slutningen af november var et tilløbsstykke i Stauning, hvor de lokale selv havde arbejdet for genåbningen. Foto: Poul Nystrup Christensen
Lokalt initiativ og virkelyst har fået genåbnet købmandsbutikken og plejehjemmet; skolen henter børn ind udefra - og sammen med jazz-festivalen har verdenskendt spiritusproduktion sat byen på landkortet. Derfor udnævnte LAG i Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner Stauning til årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Annonce

Stauning: Fra Ringkøbing-Skjern Kommunes geografiske område bliver det i år Stauning, der indstilles som kandidat til Region Midtjyllands landsbypris 2020. Det er den logiske følge af, at LAG (Lokale Aktions Grupper) i Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner mandag udpegede landsbyen ved fjorden til årets landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det er ikke en helt ufortjent titel, for Stauning er en landsby med gang i mange ting, siger Poul Nystrup Christensen, LAG-koordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

Han peger på, at engagerede frivillige har lagt både penge og kræfter i at få genåbnet den lokale købmandsbutik, efter at byens brugs lukkede.

- I denne proces har lokale ildsjæle lagt et kæmpe arbejde, og der er også skabt lokal finansiering til den nye butik, fortæller han.

Også plejehjemmet, som på et tidspunkt blev lukket, er genåbnet og drives nu som friplejehjem, hvor en meget aktiv støtteforening bidrager til det lokale engagement. Og da børnetallet faldt i Stauning, tilbød skolen at hente børn uden for distriktet, hvilket viste sig at være en rigtig god idé; i dag har Stauning Skole 132 elever.

Også på erhvervsfronten er landsbyen begunstiget af lokale ildsjæle, som har skabt erhvervseventyr som Stauning Whisky og Lowlands. Sammen med den årlige jazz-festival, der trækker store navne inden for genren til havnen i Stauning, skaber de liv i byen, masser af omtale og gode turistindtægter.

- Ved udvælgelsen af kandidaten til Årets Landsby 2020 er der netop lagt vægt på denne lange række af resultater. De gode folk i Stauning nøjes ikke med at planlægge aktiviteterne - de gennemfører dem og kommer i mål med dem, siger Poul Nystrup Christensen.

Frivillige i Stauning har gjort et stort job med flere forskellige projekter i landsbyen. PR foto
Annonce

Offervilje

- Den slags kommer ikke af sig selv. Det kræver, at man ser mulighederne og får opbakning fra den lokale befolkning. Det kræver også flid og offervilje, når idéerne skal føres ud i livet. Alt det har Stauning præsteret, og det gør dem til en værdig kandidat til landsbyprisen, slutter Poul Nystrup Christensen.

Som Ringkøbing-Skjern Kommunes kandidat til prisen vil Stauning modtage en anerkendelse fra Landdistriktsrådet på 25.000 kr. Markeringen heraf finder sted efter nytår.

Som kandidat fra Ringkøbing-Skjern Kommune deltager Stauning sammen med andre landsbyer fra Region Midtjylland i konkurrencen om at blive Årets Landsby 2020. Regionsrådet træffer afgørelse til foråret, og løber Stauning også med sejren her, vil det indløse 150.000 kroner til udvikling i landsbyen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

19-årige Svend labber ligaspilletid i sig: Skiftet til Skjern har været helt perfekt

Debat

Diakoni: Rækkefølgen er afgørende

Skjern Håndbold

Skjern spiller bedre og bedre, men sakker bagud: Cheftræner havde gerne set dobbelt pointhøst

Skjern Håndbold For abonnenter

Målmændene kiksede, da Skjern mistede sejren: Med flere redninger havde vi hevet den hjem

Annonce