Annonce
Skjern

Stauning i dyst om 150.000 kroner: Nu skal årets midtjyske landsby kåres

Borgmester Hans Østergaard (V) ved kåringen af Stauning som Årets Landsby. Festen blev naturligvis holdt i den nyåbnede købmandsbutik. Privatfoto
13 landsbysamfund fra hele Region Midtjylland skal kæmpe om Landsbyprisen 2020, med hvilken der udover æren følger 150.000 kroner til videre udvikling af lokalsamfundet. Allerede mandag 27. januar indsnævres feltet til fem landsbyer.

Stauning / Region Midt: I slutningen af maj vil Region Midtjylland for 12. gang uddele Landsbyprisen, og antallet af landsbyer, som kandiderer til prisen, er denne gang større end nogensinde. I alt 13 landsbysamfund fordelt over hele regionen skal således slås om den attraktive pris.

Lokalt er det Stauning, som deltager i dysten, efter at byen for nylig blev kåret som Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hvilket af de 13 landsbysamfund, der ender med at sejre, bliver afgjort i løbet af de kommende måneder, og allerede mandag 27. januar bliver kandidatfeltet skåret ned til fem. I løbet af marts vil dommerpanelet så indstille, hvem der bør have Landsbyprisen 2020, men det er Regionsrådet, som efter indstilling fra udvalget for regional udviklet endeligt beslutter, hvem vinderen er. Dommerpanelet er sammensat af eksperter, som er hentet uden for regionen.

- Jeg vil ikke afvise, at vi igen i år kan havne i samme situation som sidste år, da der dels var uenighed blandt dommerne, dels så tæt løb mellem tre kandidater, at vi valgte at uddeler to sekundære priser også, siger Jørgen Nørby (V), der formand for udvalget for regional udvikling.

Idom-Råsted i Holstebro Kommune vandt hovedprisen sidste år og dermed 150.000 kroner til videre udvikling af lokalsamfundet. Men både Fjordklyngen i Viborg Kommune og Knebel i Syddjurs var efter dommernes mening også kvalificerede til prisen og fik derfor hver 75.000 kroner.

Annonce

De 13 landsbysamfund, som kandiderer til Landsbyprisen 2020

Blåhøj, Ikast-Brande Kommune

Borum, Aarhus Kommune

Bøvlingbjerg, Lemvig Kommune

Fårup, Randers Kommune

Gylling, Odder Kommune

Hald, Skive Kommune

Knudby, Viborg Kommune

Landsbyklyngen Langhøj, Struer Kommune

Landsbyklyngen Livet i Midten, Norddjurs Kommune

Mørke, Syddjurs Kommune

Stauning, Ringkøbing-Skjern Kommune

Vejerslev, Favrskov Kommune

Voerladegård, Skanderborg Kommune

Ændret proces

Med henblik på så vidt muligt at undgå samme situation i år har man ændret processen en smule. Det indebærer blandt andet, at når de fem finalister er fundet, bliver repræsentanter fra disse indkaldt til en uddybende samtale med dommerne.

Hvad der ikke er ændret, er, at det er de Lokale Aktions Grupper (LAG'erne), som indstiller kandidater fra deres respektive kommuner.

Som begrundelse for overhovedet at uddele prisen siger Jørgen Nørby:

- Vi ønsker at fremhæve og fejre de lokalsamfund, der viser nye veje til udvikling. Samtidigt ønsker vi at fremhæve, at landdistrikterne og de mange ildsjæle her, spiller en vigtig rolle i udviklingen af fremtidens samfund.

Og hans næstformand, socialdemokraten Flemming Knudsen, supplerer:

- At vi i år har hele 13 gode kandidater, der alle har noget at byde på inden for de syv kriterier, understreger, det vi i forvejen ved. Der er masser af liv, kultur, udvikling og gåpåmod i de midtjyske landdistrikter.

Kriterier

De syv kriterier, som Knudsen hentyder til, og som skal være helt eller delvist opfyldt for at komme i betragtning, er følgende:

Landsbyens fysiske miljø er attraktivt, og der er god adgang til natur.

Landsbyen arbejder med indsatser og aktiviteter der understøtter en bæredygtig udvikling.

Landsbyens udvikling tager udgangspunkt i de særlige stedbundne ressourcer og potentialer.

Landsbyens borgere, foreninger og erhvervsliv har inden for de seneste tre-fem år medvirket aktivt til at planlægge landsbyens og områdets udvikling.

Landsbyen har udsyn og deltager i samarbejder og netværk, eksempelvis om fælles projekter, faciliteter og arrangementer.

Landsbyen har aktive fællesskaber og frivillige, som understøtter et godt og inddragende socialt og kulturelt miljø.

Generel vurdering af landsbyen og dens udviklingsaktiviteter

Sidste år var det Idom-Råsted i Holstebro, som løb med Landsbyprisen. Det lille samfund vandt i øvrigt også første gang, prisen blev uddelt, nemlig i 2009. På billedet ses Idom Kirke. Pressebillede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce