Annonce
Skjern

Stauning i dyst om 150.000 kroner: Nu skal årets midtjyske landsby kåres

Borgmester Hans Østergaard (V) ved kåringen af Stauning som Årets Landsby. Festen blev naturligvis holdt i den nyåbnede købmandsbutik. Privatfoto
13 landsbysamfund fra hele Region Midtjylland skal kæmpe om Landsbyprisen 2020, med hvilken der udover æren følger 150.000 kroner til videre udvikling af lokalsamfundet. Allerede mandag 27. januar indsnævres feltet til fem landsbyer.
Annonce

Stauning / Region Midt: I slutningen af maj vil Region Midtjylland for 12. gang uddele Landsbyprisen, og antallet af landsbyer, som kandiderer til prisen, er denne gang større end nogensinde. I alt 13 landsbysamfund fordelt over hele regionen skal således slås om den attraktive pris.

Lokalt er det Stauning, som deltager i dysten, efter at byen for nylig blev kåret som Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hvilket af de 13 landsbysamfund, der ender med at sejre, bliver afgjort i løbet af de kommende måneder, og allerede mandag 27. januar bliver kandidatfeltet skåret ned til fem. I løbet af marts vil dommerpanelet så indstille, hvem der bør have Landsbyprisen 2020, men det er Regionsrådet, som efter indstilling fra udvalget for regional udviklet endeligt beslutter, hvem vinderen er. Dommerpanelet er sammensat af eksperter, som er hentet uden for regionen.

- Jeg vil ikke afvise, at vi igen i år kan havne i samme situation som sidste år, da der dels var uenighed blandt dommerne, dels så tæt løb mellem tre kandidater, at vi valgte at uddeler to sekundære priser også, siger Jørgen Nørby (V), der formand for udvalget for regional udvikling.

Idom-Råsted i Holstebro Kommune vandt hovedprisen sidste år og dermed 150.000 kroner til videre udvikling af lokalsamfundet. Men både Fjordklyngen i Viborg Kommune og Knebel i Syddjurs var efter dommernes mening også kvalificerede til prisen og fik derfor hver 75.000 kroner.

De 13 landsbysamfund, som kandiderer til Landsbyprisen 2020

Blåhøj, Ikast-Brande Kommune

Borum, Aarhus Kommune

Bøvlingbjerg, Lemvig Kommune

Fårup, Randers Kommune

Gylling, Odder Kommune

Hald, Skive Kommune

Knudby, Viborg Kommune

Landsbyklyngen Langhøj, Struer Kommune

Landsbyklyngen Livet i Midten, Norddjurs Kommune

Mørke, Syddjurs Kommune

Stauning, Ringkøbing-Skjern Kommune

Vejerslev, Favrskov Kommune

Voerladegård, Skanderborg Kommune

Annonce

Ændret proces

Med henblik på så vidt muligt at undgå samme situation i år har man ændret processen en smule. Det indebærer blandt andet, at når de fem finalister er fundet, bliver repræsentanter fra disse indkaldt til en uddybende samtale med dommerne.

Hvad der ikke er ændret, er, at det er de Lokale Aktions Grupper (LAG'erne), som indstiller kandidater fra deres respektive kommuner.

Som begrundelse for overhovedet at uddele prisen siger Jørgen Nørby:

- Vi ønsker at fremhæve og fejre de lokalsamfund, der viser nye veje til udvikling. Samtidigt ønsker vi at fremhæve, at landdistrikterne og de mange ildsjæle her, spiller en vigtig rolle i udviklingen af fremtidens samfund.

Og hans næstformand, socialdemokraten Flemming Knudsen, supplerer:

- At vi i år har hele 13 gode kandidater, der alle har noget at byde på inden for de syv kriterier, understreger, det vi i forvejen ved. Der er masser af liv, kultur, udvikling og gåpåmod i de midtjyske landdistrikter.

Annonce

Kriterier

De syv kriterier, som Knudsen hentyder til, og som skal være helt eller delvist opfyldt for at komme i betragtning, er følgende:

Landsbyens fysiske miljø er attraktivt, og der er god adgang til natur.

Landsbyen arbejder med indsatser og aktiviteter der understøtter en bæredygtig udvikling.

Landsbyens udvikling tager udgangspunkt i de særlige stedbundne ressourcer og potentialer.

Landsbyens borgere, foreninger og erhvervsliv har inden for de seneste tre-fem år medvirket aktivt til at planlægge landsbyens og områdets udvikling.

Landsbyen har udsyn og deltager i samarbejder og netværk, eksempelvis om fælles projekter, faciliteter og arrangementer.

Landsbyen har aktive fællesskaber og frivillige, som understøtter et godt og inddragende socialt og kulturelt miljø.

Generel vurdering af landsbyen og dens udviklingsaktiviteter

Sidste år var det Idom-Råsted i Holstebro, som løb med Landsbyprisen. Det lille samfund vandt i øvrigt også første gang, prisen blev uddelt, nemlig i 2009. På billedet ses Idom Kirke. Pressebillede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Annonce